Interview | 'De overgang naar rechtsback maakte het pittig, maar ik heb er super veel geleerd'

Interview | 'De overgang naar rechtsback maakte het pittig, maar ik heb er super veel geleerd'
2 min
PSV1

Julian Kwaaitaal gooide deze zomer hoge ogen door als rechtsback te scoren in een oefenwedstrijd van PSV 1. Toch richt de geboren Eindhovenaar zich volledig op een rol als vleugelaanvaller, waar hij met zijn snelheid voor flink wat dreiging kan zorgen.

De 18-jarige snelt Yorbe Vertessen aan de buitenkant voorbij. De Belg geeft de bal mee en Julian klopt de keeper in de korte hoek. Zijn doelpunt tegen FC Augsburg geldt uiteraard als hét hoogtepunt van zijn jonge voetbalcarrière. “Al komt mijn goal in de kampioenswedstrijd tegen Ajax behoorlijk in de buurt. We kwamen in de 88e minuut op achterstand en leken de landstitel mis te lopen, maar op het allerlaatste moment schoot ik raak. Uiteindelijk wonnen we de strafschoppenreeks. Die momenten, daar ben ik voetballer voor geworden.” 

De kampioensgoal maakte Julian niet als rechtsback, maar als vleugelaanvaller. De positie waar hij doorgaans speelt. “Als de trainer het van me vraagt, ben ik altijd bereid om als back te spelen. Van origine ben ik echter een aanvaller.” Het trainingskamp met PSV 1 vond hij een mooie ervaring. “De overgang naar verdediger maakte het extra pittig, maar ik heb er super veel geleerd.”

Schoonspringen & Diepgang
Als kind was Julian niet alleen vaak op het voetbalveld te vinden. Minimaal net zo vaak lag hij in het water, of beter gezegd: “Net een paar meter daarboven. Ik deed aan schoonspringen en hield van zwemmen. Ik heb dan ook flink wat diploma’s gehaald, maar uiteindelijk koos ik toch voor voetbal", vertelt de speler van Jong PSV.

Julian beschrijft zichzelf als een snelle aanvaller die met diepgang voor veel dreiging zorgt. “Mijn ploeggenoten weten dat ze me altijd diep kunnen sturen. Die kwaliteit zorgt er mede voor dat ik als back ook goed uit de verf kom. Als ik een speler van de A-selectie moet kiezen waar ik veel van leer, dan is dat zonder twijfel Johan Bakayoko. Hij zoekt altijd de een-tegen-een en heeft daarmee super veel dreiging. Dat combineert hij met rendement, waardoor hij er echt bovenuit steekt.”