‘Hij was de beste met wie ik ooit samen speelde’

‘Hij was de beste met wie ik ooit samen speelde’
3 min

Halverwege de jaren 70 werd PSV onder leiding van Kees Rijvers een Nederlandse topclub. Ralf Edström vormde vier jaar lang een spitsenkoppel met Willy van der Kuijlen. De beste met wie hij ooit samen speelde. ‘Wij voelden elkaar perfect aan.’

Gevreesd duo
De productiefste jaren in het shirt van PSV kende Van der Kuijlen tussen 1973 en 1977. Het waren de jaren dat hij samenspeelde met Edström. Het samenspel tussen de kopsterke Zweed en het schot van Van der Kuijlen maakte hen één van de meest gevreesde spitsenduo’s uit de historie van PSV. Voetbal International noemde de combinatie destijds ‘de perfecte machine’.  “Niet alleen Willy maakte zijn hoogtijdagen mee. Andersom deed ik dat met hem”, zei Edström tegen PSV toen hij in 2016 terugblikte op zijn samenspel van Van der Kuijlen. “Ik denk dat we elkaars carrière omhoog hebben gestuwd. Bij PSV heb ik mijn beste jaren gehad. Hoogtepunt was natuurlijk de landstitel in 1975. Die zorgde ervoor dat we de hegemonie van Ajax en Feyenoord doorbraken.”

Productie
In hun eerste seizoen (1973-1974) scoorde Van der Kuijlen 27 keer, Edström maakte 19 doelpunten. Een jaar later was de verdeling 28-16 en het jaar daarna 27-15. Een seizoen later raakte de Zweed geblesseerd. Hij kwam tot 5 doelpunten, Van der Kuijlen maakte er 24. “Ik heb met veel andere spelers samengespeeld. Van het Zweedse nationale team tot en met AS Monaco, maar er was geen speler die mij zo perfect aanvoelde als Willy”, zei Edström. “Ik merkte het al op de eerste training. Hij sprak Helmonds, ik Zweeds maar het klikte direct. Intuïtief deden wij precies wat voor de ander het beste was. Hij was altijd in beweging als ik door de lucht werd aangespeeld. Noem het voetbalintelligentie. Willy is de beste voetballer met wie ik ooit heb samengespeeld. Zijn overzicht en traptechniek waren echt fantastisch.”

Vriendschap
Niet alleen op het veld waren Edström en Van der Kuijlen een formidabel duo. Privé ontstond er een innige band. “We dronken regelmatig samen een biertje en kwamen bij elkaar over de vloer. Willy en ik hebben altijd contact gehouden. In 1977 scheidden onze wegen op voetbalvlak, maar Willy is tot enige jaren geleden veel in Zweden bij me geweest als hij namens de club moest scouten. Met weinigen heb ik contact gehouden, maar onze vriendschap is nooit verloren gegaan.”

Edström (staand, derde van links) en Van der Kuijlen (rechtsonder gehurkt) speelden samen in één van de beste PSV-elftallen aller tijden Edström (staand, derde van links) en Van der Kuijlen (rechtsonder gehurkt) speelden samen in één van de beste PSV-elftallen aller tijden