Groots eerbetoon aan Van der Kuijlen in de media

Groots eerbetoon aan Van der Kuijlen in de media
3 min

Het ED noemt hem de belangrijkste PSV’er uit de geschiedenis van de club. Willy van der Kuijlen, topscorer allertijden van de Eredivisie, is op 74-jarige leeftijd overleden. Een overzicht van wat de verschillende media schrijven over Mister PSV.

Onbegrensde clubliefde
Het Eindhovens Dagblad staat uitgebreid stil bij het overlijden van Mister PSV. Een titel die volgens Algemeen Directeur Toon Gerbrands niet overdraagbaar is. Ook journalist Rik Elfrink heeft mooie woorden over voor het PSV-icoon: “Zijn onbegrensde clubliefde en waanzinnig knappe records zullen in het moderne voetbal nooit meer worden verbroken. Maar dan ook nooit meer.”

De voetbalwereld reageert
Veel reacties uit de voetbalwereld zijn er ook over de persoon Willy van der Kuijlen. Omroep Brabant sprak met oud teamgenoten en vrienden van Mister PSV, Harrie Lubse en Adrie van Kraaij. “Ik maak niet snel vrienden, maar deze vriendschap duurde meer dan 50 jaar. We gingen met onze families altijd samen op vakantie. Er bestaat geen eerlijker mens dan Willy van der Kuijlen”, zegt Van Kraaij.

‘Icoon van het oude voetbal’
Het Algemeen Dagblad spreekt in de wekelijkse voetbalpodcast over het overlijden. “Terwijl Arsenal een competitie van het nieuwe voetbal aankondigt overlijdt een icoon van het oude voetbal. Hij was de man bij PSV die de nieuwe aankopen het shirt gaf. Hij is de Johan Cruijff van het zuiden. Dat wordt door onze generatie nog wel eens onderschat. Hij verdient dezelfde status op basis van zijn extreme kwaliteiten”, is onder meer te horen.

De allermooiste van Willy
De NOS toont in een compilatie de allermooiste goals van de Helmonder. Dat waren er nogal wat, want Van der Kuijlen scoorde 311 keer. Dan hebben we het alleen over de Eredivisie. Ook laat de omroep in een kort filmpje de hoogtepunten uit zijn carrière zien. Met onder meer de rake vrije trap tegen Wageningen. Inderdaad: waarbij het doelnet sneuvelt.

De cijfers en kwaliteiten
VI gaat diep in om de carrière van Van der Kuijlen. “Zijn spelintelligentie en onweerstaanbare traptechniek in beide benen bezorgden PSV in de late jaren zeventig de status van een internationale topclub”, schrijft het weekblad. “De Europese triomf in 1978 was de ultieme bekroning van zijn loopbaan. Met de halve finale tegen FC Barcelona als hoogtepunt.”

Historie
willy