‘Gooi ze maar voor de leeuwen, laat ze staan als het goed gaat’

‘Gooi ze maar voor de leeuwen, laat ze staan als het goed gaat’
5 min

Driemaal eerder speelden PSV en FC Emmen tegen elkaar. Even zo vaak was de KNVB Beker het toneel. De cijfers: drie zeges voor PSV, vijftien doelpunten voor en slechts één tegen. De laatste ontmoeting was in november 1997, toen in de tweede ronde van het bekertoernooi. Het werd 4-0 door een hattrick van Luc Nilis en een treffer van Phillip Cocu. Aanvoerder aan Eindhovense zijde was Arthur Numan, die zes jaar voor PSV speelde. Hij sprak uitgebreid met PSV.nl.

Vergeten
De voormalig linksback, 45-voudig international van Oranje, speelde de hele wedstrijd mee. “Ik kan me er he-le-maal niets meer van herinneren. Ik had geen idee dat ik ooit tegen Emmen gespeeld heb”, is Numans eerste reactie. Na het horen van de exacte datum, de doelpuntenmakers en andere context, gaat er een belletje rinkelen.

Concentratie
“Volgens mij viel die wedstrijd tussen twee Champions Leagueduels in. Die kan ik me beter herinneren.” PSV lootte in het seizoen 1997 - 1998 tegen Dinamo Kiev, Newcastle United en FC Barcelona. Het duel met FC Emmen viel destijds inderdaad in dezelfde maand als de uitduels met Newcastle United en Dinamo Kiev. Nu zijn de Emmenaren de tegenstander vier dagen voor het duel met Tottenham Hotspur. “Ondanks dat moet je geconcentreerd blijven, want dit zijn de belangrijke wedstrijden op weg naar het kampioenschap. Tegen dit soort teams word je kampioen. Met alle respect voor Emmen, maar PSV moet dit natuurlijk makkelijk kunnen winnen.”

Angeliño
De ex-international kijkt nog graag naar PSV. Vanwege zijn positie is Angeliño iemand op wie hij extra let. “Ik hou wel van types zoals hij. Hij heeft een enorme drive naar voren en is in balbezit heel sterk. Een meevoetballende vleugelverdediger, dat was ik zelf ook. Ik probeerde er altijd een spel van te maken door mijn tegenstander juist achter mij aan te laten lopen. Daar hebben buitenspelers een bloedhekel aan. Dan zie je ze twijfelen: ‘moet ik mee, moet ik niet mee?’ Als Angeliño een paar keer diep gaat en z’n directe tegenstander blijft staan, dan krijgt hij natuurlijk op z’n donder van zijn medespelers en trainer. Ik denk dat Angeliño zijn acties misschien nog wat meer moet doseren, maar dat leer je vanzelf naarmate je meer ervaring krijgt. Hij ontwikkelt zich nu al erg goed. Dat geldt overigens ook voor Dumfries aan de andere kant van het veld.”

Patroon
Numan zei het al: zelf stormde hij als aanvallend ingestelde back ook graag mee naar voren. Die speelwijze vereist duidelijke teamafspraken. Volgens de huidige scout van AZ zit dat bij PSV wel goed. Hij herkent een patroon van het huidige PSV uit zijn eigen tijd. “Mark (Van Bommel, red.) zorgt ervoor dat zijn ploeg vanuit een goede organisatie speelt en de ruimtes klein houdt. Mocht één van die twee backs eroverheen gaan, dan vult een middenvelder die positie even in of de centrale verdediger wijkt uit naar de zijkant. Daar moet je als team goede afspraken over maken. Dat deden wij destijds ook. Als ik diep ging, wist ik dat Cocu inzakte en mijn positie overnam. Deed hij dat niet, dan deed Valckx het wel.”

Geen twijfel
Van Bommel en Numan liepen elkaar als speler bij PSV net mis, maar in de mislukte kwalificatiereeks voor het WK 2002 speelden ze een aantal keer samen in Oranje. Verbaasd was de geboren Beverwijker niet toen Van Bommel werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van PSV. “Hij is natuurlijk begonnen in de jeugd. Daardoor is hij bekend met veel spelers uit de juniorenteams. Het is een voordeel en niet meer dan logisch dat je hem doorschuift op het moment dat Cocu vertrekt. Een coach van buitenaf kent al die jonge jongens niet, Mark wel. Niet alleen hun voetbalkwaliteiten, maar hij weet ook of er een goede kop op zit en of ze de juiste instelling en mentaliteit hebben. Dat zie je nu terug in het feit dat hij spelers vanuit de jeugd bij de A-selectie haalt. Hij heeft met zoveel goede spelers en trainers gewerkt in zijn carrière. Daar heeft hij al die jaren veel van opgestoken. Dat Mark trainer zou worden, daar heb ik nooit aan getwijfeld.”

Terug naar de basis
Als scout van AZ is Numan dagelijks bezig met jonge spelers. Het doet hem deugd dat veel PSV’ers de afgelopen jaren zijn doorgestroomd vanuit de jeugd naar PSV 1 en nu zelfs hun debuut hebben gemaakt in Oranje. “Het is goed dat dat gebeurt. We moeten als land weer terug naar de basis zoals we dat na het mislopen van het WK in 2002 ook deden. In Nederland hebben verenigingen, ook bij amateurclubs, fantastische jeugdopleidingen. Zeker als je de vergelijking maakt met het buitenland. Ik vind dat je je eigen talenten altijd een kans moet geven. Gooi ze maar voor de leeuwen en als ze het goed doen laat je ze staan. Dat is in mijn ogen het beste beleid.”