Gloster kan naar buiten, zijn familie bijna niet

Gloster kan naar buiten, zijn familie bijna niet
3 min
Jong

Jong PSV-speler Chris Gloster hervatte afgelopen week de training op PSV Campus De Herdgang. Duizenden kilometers verderop zit zijn familie in één van de hardst getroffen coronagebieden van Amerika binnen. ‘Zover ik het via Facetime kan zien, zijn ze veilig.’

Mexico
Bijzonder in een understatement als je de afgelopen weken van Chris Gloster (19) zou moeten omschrijven. “Pfoe, ja het waren twee gekke maanden”, zegt hij er zelf over lachend langs één van de trainingsvelden. Het verhaal begint in maart in Mexico, waar hij zich met de Olympische ploeg van de Verenigde Staten zou proberen te gaan kwalificeren voor de Spelen van Tokio. “Maar uiteindelijk ben ik daar maar vier dagen geweest”, zegt de jonge linkerverdediger. “Toen brak het coronavirus in alle hevigheid uit. We moesten zo snel mogelijk weg. Gelukkig konden we direct naar Amsterdam vliegen en van daaruit ben ik meteen naar Eindhoven gegaan.”

New Jersey
“Het voelt goed om weer hier te zijn”, vervolgt Gloster opgewekt. “Het is fijn om de jongens na een lange pauze weer te zien, om weer te trainen en met alle maatregelen die er zijn getroffen toch weer te voetballen.” Maar naast zijn aanstekelijke lach en optimistische woorden, leven er in zijn hoofd ook zorgen. Aan de andere kant van de oceaan zit zijn familie binnen. New Jersey, de staat waar Gloster vandaan komt, is één van de hardst getroffen gebieden als het gaat om corona-infecties. “Het is gek om zoveel mensen op straat te zien rondlopen met mondkapjes om en handschoenen aan. En daar (in Amerika, red.) is de situatie echt heel erg.” Het is moeilijk om hier te zijn, terwijl zijn familieleden daar zitten en weinig kunnen, beaamt Gloster. “Gelukkig zijn ze veilig en zover ik dat via Facetime kan zien, proberen ze dat zo te houden. Daar ben ik ontzettend blij om.”

Ledezma
Zijn verhalen kan hij delen met ploeg- en landgenoot Richard Ledezma. De middenvelder woont tijdelijk bij Gloster in en dat zorgt in ieder geval voor de nodige afleiding. “We zijn mannen hè, dus we hebben het weleens met elkaar aan de stok”, grapt Gloster. “En natuurlijk alleen maar over onzinnige zaken zoals het vuilnis aan de straat zetten. We hebben veel aan elkaar hoor”, benadrukt de Amerikaan. “We kunnen samen films en series kijken en een potje gamen. Veel meer zit er nu toch niet in.”

Seizoen
Alle tijd dus ook om terug te blikken op zijn eerste jaar in Eindhoven. Wat ging er goed? Wat slecht? En hoe kan het beter? “Als team hadden we het beter moeten doen, maar voor mij persoonlijk was het goed jaar”, vindt Gloster. “Ik heb zestien keer gespeeld en dat aantal wedstrijden had ik ook wel zo’n beetje in mijn hoofd. Het was een flinke stap van Duits jeugdvoetbal naar Nederlands profvoetbal. Ik ben blij dat ik ‘m heb genomen. Het was een jaar lang mannelijk vechtvoetbal. Heel leerzaam als jonge jongen. Ik heb het idee dat het me een volwassenere speler heeft gemaakt.”

Meer Chris Gloster vrijdagavond vanaf 18.00 uur in een nieuwe aflevering van PSV TV. Deze is te zien op FOX Sports, het YouTubekanaal van PSV en op deze site.