Georginio Wijnaldum leidt Oranje naar zege

Ruim een uur lang hield Letland het vol tegen Oranje, maar na een ‘gouden wissel’ van Guus Hiddink - Georginio Wijnaldum kwam voor Robin van Persie - liep het Nederlands elftal uit naar een 2-0 overwinning.

Drie PSV’ers aan de aftrap
Met Jetro Willems, Luciano Narsingh en Memphis Depay in de basis begon Oranje aan de wedstrijd in het Skonto Stadion in Riga. Na een fel begin van de thuisploeg, kreeg Oranje snel controle over de wedstrijd. Mogelijkheden kwamen er vooral door schoten uit de tweede lijn, maar de doelman van Letland wilde vooralsnog niet wijken, waar het Nederlands elftal een overwinning hard nodig had om uitzicht te houden op plaatsing voor het EK.

Wissel Wijnaldum brengt ommekeer
Na een kwartier in de tweede helft besloot Hiddink voor de eerste keer te wisselen. Hij bracht de aanvoerder van PSV voor de aanvoerder van Oranje, Van Persie. Zijn eerste poging met het hoofd werd nog uit de kruising gehaald door doelman Andris Vaņins, maar bij de tweede poging was het wel raak. Wijnaldum gebruikte daarbij goed zijn lichaam en werkte de bal met een uiterste inspanning binnen. Er waren toen 66 minuten gespeeld.

Doelpunt Luciano Narsingh
Niet lang na de openingstreffer besliste Luciano Narsingh het duel definitief. De buitenspeler van PSV werd weggestuurd en had twee opties. De mee opgekomen Memphis Depay bedienen, of voor eigen succes gaan en hij koos voor het laatste: 0-2. Al met al een belangrijke overwinning voor Nederland. De volgende EK-kwalificatiewedstrijd is op 3 september, in eigen huis tegen IJsland.