Generation Cup | Ontwikkeling centraal tijdens O17-toernooi in Amerika

Generation Cup | Ontwikkeling centraal tijdens O17-toernooi in Amerika
3 min
Jeugd

PSV O17 vertrekt donderdag in de vroege ochtend naar Amerika. De ploeg uit PSV Academy strijdt van 30 maart tot en met 7 april met tweeëntwintig jeugdploegen van MLS-teams en tien clubs uit andere continenten om de eindzege van de Generation Adidas Cup. Trainer Edwin de Wijs blikt vooruit op het bijzondere toernooi en zoomt in op de belangrijkste pijlers.

Het toernooi in Florida is zorgvuldig uitgekozen door de toernooicommissie van PSV Academy. “Wij willen onze spelers absolute toptoernooien aanbieden. Omdat PSV 1 het zó goed doet, volgen de uitnodigingen elkaar in een rap tempo op. De Generation Cup is een toernooi dat georganiseerd wordt door de MLS Next, de jeugdafdeling van de Amerikaanse voetbalcompetitie. In de groepsfase treffen we D.C. United, Strikers FC en Minnesota United. Amerika is een interessante groeimarkt voor PSV, dus we gaan ons daar goed op de kaart zetten.” 

Ontwikkelingsproces
De Wijs vertelt dat het doel is om minimaal de halve finale te behalen, maar benadrukt ook andere aspecten met hoge prioriteit. “Buiten het voetbal om zijn dergelijke toernooien ook goed voor de ontwikkeling van de spelers met betrekking tot houding en gedrag. Als staf monitoren wij dat continu. Dat is hetgeen de jongens moeten leren en hopelijk over een jaar, als zij een Europese pot spelen in de UEFA Youth League of de Premier League International cup, in hun systeem hebben zitten.” 

'Eén van de pijlers binnen onze jeugdopleiding is je constant aanpassen'

Daarnaast gaan zij op voetballend gebied ook een leerzame periode tegemoet. “Buitenlandse ploegen beleven voetbal op een andere manier, leiden met een andere visie op en spelen in verschillende systemen. Ga maar eens tegen dat soort ploegen spelen en zie daar maar van te winnen, want dat zijn écht topwedstrijden voor die jongens. Dat denken wij in Amerika ook tegen te gaan komen.” 

Aanpassingsvermogen 
De Wijs vertelt dat het aanpassingsvermogen direct getest wordt. “Wij weten op dit moment nog niet tegen welke zaken we aan gaan lopen gedurende het toernooi. We zullen ons moeten aanpassen aan de omstandigheden. Dat wordt wel even lastig, maar we hebben al doorgenomen hoe wij daar als groep het beste mee om kunnen gaan. Eén van de pijlers binnen onze jeugdopleiding is je constant aanpassen.” 

Doelstelling 
Dat zorgt voor doelstellingen vanuit verschillende invalshoeken. “Wij gaan natuurlijk naar Amerika om te winnen, maar het belangrijkste is dat iedereen positieve dingen uit deze ervaring haalt. De doelstelling is om onze manier van spelen te presenteren in Amerika. Dat proberen we overal ter wereld. De visie van PSV Academy uitstralen, spelen met hoge intensiteit, verzorgd voetbal, hoge druk en bovenal met veel dynamiek, is het belangrijkste. Wij willen laten zien waar PSV voor staat en op die manier indruk maken op het deelnemersveld en de organisatie.”