Fofana: PSV-talent dat al de nodige hordes overwon

Fofana: PSV-talent dat al de nodige hordes overwon
3 min
PSV1

Fode Fofana speelt sinds 2015 in de jeugdopleiding van PSV. Afgelopen weekend was hij bij zijn debuut in Jong PSV meteen twee keer trefzeker. Het lijkt de jongeling misschien allemaal voor de wind te gaan, maar met een ongewone situatie in Barcelona en een langdurige blessure ontmoette hij al flink wat beren op zijn weg naar het profvoetbal.

Den Bosch-uit
Noodgedwongen moest Jong PSV-trainer Peter Uneken afgelopen week beroep doen op negen spelers uit PSV O18. Het is voor een coach niet het meest gunstige scenario als je weinig eigen spelers tot je beschikking hebt, maar Fofana maakte al gauw aan alle bedenkingen een eind. Met twee doelpunten in iets meer dan een uur tijd schoot hij Jong PSV hoogstpersoonlijk langs FC Den Bosch. Het lijkt op een prachtig begin van een voetballoopbaan, maar de getalenteerde PSV-aanvaller kreeg al veel voor zijn kiezen in zijn nog prille carrière.

Vakantie in Lyon
De familie Fofana was in de zomer van 2013 onderweg naar Italië, om daar vakantie te vieren. In het Franse Lyon hield het gezin een tussenstop met overnachting. Die avond vond er een straatvoetbaltoernooi plaats, waar de toen elfjarige Fofana aan mee wilde doen. Wat voor onmogelijk gehouden werd, gebeurde die avond. Een scout van FC Barcelona keek toe en bood Fofana een stageplek aan. “Mijn vader en ik dachten lang dat het een grap was. Zo’n toeval bestaat niet”, zei Fofana onlangs in een item van PSV TV. Het bleek toch waar te zijn. Na een succesvol stagetoernooi in Toulouse kwam Fofana terecht in de jeugdacademie van de Catalaanse grootmacht.

Sanctie FIFA
Na twee geslaagde seizoenen in de C1 van FC Barcelona, kwam er abrupt een einde aan het Spaanse avontuur. Door een sanctie van Wereldvoetbalbond FIFA was de club genoodzaakt de op dat moment vijftienjarige Fofana terug te sturen naar Nederland. PSV nam hem op in de jeugdopleiding. Revanche werd zijn drijfveer.

Terugslag
Maar al snel sloeg het noodlot toe. Na amper een handvol wedstrijden scheurde hij zijn buitenmeniscus. Een lange revalidatie volgde en er werd wat gevraagd van de mentale weerbaarheid van het jonge talent, die dit seizoen onder Ruud van Nistelrooy bij PSV O18 al acht doelpunten maakte in drie duels. “Het maakt je sterk en eerder volwassen”, is wat Fofana zelf over zijn blessure zei. Door hard te hebben gewerkt aan zijn herstel stond hij al snel weer op het veld en scoorde hij in zijn eerste duel na de zware knieblessure. Het was een bevestiging voor hemzelf, dat hij het nog in zich had. “Ik dacht: ‘wauw’”, aldus een glimlachende Fofana.

Het begin
Elk nadeel heeft zijn voordeel en dat geldt in de Coronaperiode zeker voor Fofana. Voor de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch voegde hij zich bij de ploeg van Peter Uneken. Samen met acht anderen van PSV O18 hoopte hij op zijn debuut in het betaald voetbal. Het debuut kwam er, en wat voor een. Twee keer verscheen Fofana op het scorebord in Stadion De Vliert, waarmee hij grotendeels verantwoordelijk was voor de 1-2 overwinning in de Noord-Brabantse derby. Dit is voor Fofana pas écht het begin.