Flashback | Topschutter Snoeijs hoopt op Oranje

Flashback | Topschutter Snoeijs hoopt op Oranje
4 min

Lang hoefde Katja Snoeijs (23) twee jaar geleden niet na te denken toen PSV belde. Na een aantal doelpuntrijke seizoenen bij VV Alkmaar was een transfer naar Eindhoven een logische vervolgstap voor de gedreven en ambitieuze spits.

Dit verhaal was te lezen in het tweede PSV Magazine van 2018

Met 25 goals in het afgelopen eredivisieseizoen en een transfer naar PSV is de geboren Amsterdamse hot. Snoeijs, naast voetbalster ook vierdejaarsstudent aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, kent de wetten van het voetbal inmiddels als geen ander. “Het gaat nu goed, dus het team en ik krijgen steeds meer aandacht.”

Katja, je teamgenoot Aniek Nouwen is na een sterke seizoenstart voor het eerst opgeroepen voor Oranje. Jij bent het seizoen ook ijzersterk begonnen met negen goals in zeven duels. Vind je niet dat jij er ook bij had moeten zitten?
“Natuurlijk had ik dat gehoopt, zeker omdat ik er al een paar keer bij heb gezeten. Maar ik weet dat er nog een brug is tussen het niveau dat ik op het moment haal en dat van het basisteam van het Nederlands elftal. Daarbij doen mijn concurrenten het hartstikke goed en ze zijn allemaal fit.”

Welke stappen moet je nog zetten?
“Naar het buitenland gaan bijvoorbeeld, al ligt dat ook aan hoe de Nederlandse competitie zich gaat ontwikkelen. Op dit moment is een land als Engeland een voorbeeld voor de Eredivisie Vrouwen. Het is als een vicieuze cirkel. Sponsors steken daar veel geld in de sport waardoor de meiden fulltime kunnen voetballen. Ze hebben geen studie of werk ernaast en kunnen zich iedere dag verbeteren. Daardoor wordt de competitie sterker waardoor je nog meer sponsoren krijgt. Dat houdt elkaar wel in gang denk ik.”

Katje Snoeijs is dit seizoen wederom op schot voor PSV Vrouwen met 17 treffers Katje Snoeijs is dit seizoen wederom op schot voor PSV Vrouwen met 17 treffers

Je bent erg actief op social media de laatste tijd. Ben je daar heel bewust mee bezig?
“Ja, de laatste tijd wel. Ik heb een management achter me zitten dat me daarbij helpt. Zelf ben ik namelijk niet zo van de social media, maar het is als sporter belangrijk om je naamsbekendheid te vergroten. Mijn management helpt me met de vragen hoe ik mezelf wil laten zien, maar ook wat ik wel en niet moet plaatsen.”

Hoe merk je dat dan?
“Ik krijg steeds meer interviewaanvragen. Als we een wedstrijd hebben gespeeld staan de social media-kanalen van PSV vol met berichten. Dan wordt je naam een keer genoemd, of er wordt ergens een foto van je geplaatst. Vaak zorgt dat wel voor een paar extra volgers.”

Het succesvolle EK van de Oranje Leeuwinnen in 2017 was voor veel mensen de eerste keer dat ze echt naar vrouwenvoetbal keken. Heb je het idee dat die massale aandacht zich heeft doorontwikkeld naar de Eredivisie Vrouwen?
“Niet echt. Het zijn vooral de Oranje Leeuwinnen die volle tribunes trekken. De Eredivisie Vrouwen blijft nog altijd een beetje achter. Mensen kennen het misschien wel, maar daar is het dan ook mee gezegd. Ik denk bijvoorbeeld niet dat ze weten welke teams er in onze competitie spelen. Om nog een voorbeeld te geven: de wedstrijden tegen Ajax zijn de publiekstrekkers met maximaal 2.500 supporters, daarbuiten komen gemiddeld 650 toeschouwers. Dat is in de Eredivisie Vrouwen nog altijd bovengemiddeld.”

Hoe komt dat denk je?
“Dat vind ik een interessante vraag: Waarom kijkt de Oranje-kijker niet op vrijdagavond naar het clubvoetbal? Waarin zit voor de kijker het verschil? Ik merk ook op Instagram dat de doelgroep anders is. Toen ik werd uitgenodigd voor een trainingskamp bij Oranje en ik werd getagd in een bericht, kreeg ik er meteen heel veel volgers bij. Bij PSV Vrouwen maken we ook flinke stappen met social media, zeker nu het goed gaat.”

Tot slot: debuteren in Oranje, of kampioen worden met PSV?
“Het liefst natuurlijk allebei, maar we gaan er vol voor om dit jaar onze eerste prijs te pakken met PSV. We gaan er echt alles aan doen. Dat debuut komt dan later wel.”

Kampioen werd ze niet, maar dit seizoen ging Snoeijs' andere droom wel al in vervulling: een debuut in Oranje Kampioen werd ze niet, maar dit seizoen ging Snoeijs' andere droom wel al in vervulling: een debuut in Oranje