Christ is klaar voor EK in eigen land

Christ is klaar voor EK in eigen land
3 min

Angela Christ begint in juli aan haar vierde eindtoernooi. Zenuwachtig wordt ze inmiddels niet meer, zelfs niet als het EK in eigen land is. “Ik weet wat me te wachten staat.”

⏱ Leestijd: 5 minuten

Dat het EK in Nederland wordt gehouden merkt Christ vooral aan de extra aandacht. “Je merkt wel dat iedereen in Nederland er van afweet. Dat is toch minder als het EK in het buitenland is. De publiciteit wordt meer en niet alleen de mensen om het voetbal heen, maar ook daarbuiten, weten dat het EK hier is.”

Alle aandacht betekent niet dat de keepster opeens zenuwen krijgt. “Het is spannend, maar ik vind het vooral heel leuk. Je speelt straks misschien voor twintigduizend Nederlandse supporters. Dat brengt wel wat extra spanning met zich mee natuurlijk, maar uiteindelijk heb ik al een aantal grote toernooien meegemaakt. Ik weet wat me te wachten staat.”

Genieten

Het komende EK wordt Christ’s vierde eindtoernooi. Ze debuteerde al op haar twintigste in het Nederlands elftal en heeft inmiddels in zestien wedstrijden gekeept. Toch speelde ze nog nooit een duel op een eindronde. Meestal is Christ reserve, de laatste tijd valt de keuze vaak op Sari van Veenendaal als eerst doelvrouw van Oranje, terwijl daarvoor Loes Geurts meestal de voorkeur kreeg.

Of haar debuut op een internationaal toernooi er komende zomer inzit, is nog maar de vraag. Maar dat maakt voor de Eindhovense geen verschil. “Iedereen droomt daarvan. Maar ik durf niet te zeggen of het er nu van komt. Elke keer als je wordt opgeroepen is het weer een eer dat shirt te mogen dragen. Ik ben al heel erg blij dat ik mee ga naar zo’n toernooi. Daarom ga ik er ook gewoon van genieten.”

En het genieten, dat gaat steeds beter. “Op mijn eerste toernooi in 2009 was ik heel onervaren. Nu heb ik er een aantal meegemaakt. Dan zijn er toch dingen die je mee kan nemen, zowel binnen als buiten het veld, in aanloop naar en tijdens het EK. Het spelen van een toernooi is toch totaal anders dan je gewend bent. De wedstrijden en wat eromheen komt kijken, bijvoorbeeld qua media. Je krijgt zoveel meer aandacht dan in normale wedstrijden. Maar aan al die dingen ben ik inmiddels gewend.”

Het volledige verhaal met Angela Christ, over onder meer haar halve leven keepen op het hoogste niveau en haar aanstaande huwelijk, lees je in het nieuwe PSV Magazine. Seizoen Club Cardhouders ontvangen het blad gratis. Het magazine is tevens te koop in de boekhandel en (online) bij de PSV FANstore.