Boudewijn Zenden pure prof

Boudewijn Zenden pure prof
2 min
PSV1

Aftellend naar het jubileum verschijnt elke dag in het Eindhovens Dagblad een portret van een bijzondere PSV’er. Vandaag: Boudewijn Zenden. Lees hier zijn portret in de ‘Eregalerij’ van PSV. Als je de papieren krant scant met Layar komt de foto tot leven via een clip van PSV TV, die je uiteraard hier op PSV.nl ook kunt bekijken.

Vandaag viert Boudewijn Zenden zijn 37e verjaardag. De globetrotter uit Maastricht heeft een prachtige loopbaan achter zich en speelt louter bij grote, aansprekende clubs. Zijn opmerkelijke gang langs de Europese topclubs begint bij PSV.

Zenden is in eerste instantie ‘de zoon van Pierre’, bekend van de televisie waar de sportschoolhouder het judoën verslaat. Boudewijn heeft na ruim twintig jaar topvoetbal zelf zijn naam gevestigd. Hij is assistent-trainer bij Chelsea, één van zijn oude clubs.

Judo en voetbal
Boudewijn - Bolo - Zenden groeit op met judo. Hij leert wat topsport is. Zenden is een klein, fel kereltje en is een goede judoër, in bezit van 1e Dan zwarte band. Het is een goede basis voor het voetballen. Judo heeft hem lichamelijk en geestelijk gevormd, aldus Boudewijn. Het brengt de linkspoot via MVV naar PSV, waar hij de KNVB beker wint, twee Johan Cruijff Schalen en in 1997 uitgeroepen wordt tot Talent van het Jaar.

Grote clubs
Met Ronaldo en Nilis in de aanval bij PSV, wordt het lastig voor Bolo. Hij vertrekt naar Barcelona en speelt verder nog bij Chelsea, Middlesbrough, Liverpool (finale Champions League), Olympique Marseille en Sunderland. Met Oranje (54 interlands, zeven doelpunten) speelt hij op het WK 1998 en de EK’s van 2000 en 2004. Als assistent-trainer van Rafael Benítez bij Chelsea wint hij dit jaar de Europa League. Dit seizoen loopt Zenden stage bij Jong PSV.

<font color="#ff0000"><b>Paspoort</b></font color>
<b>Geboortedatum</b> 15 augustus 1976
<b>Geboorteplaats</b> Maastricht
<b>Nationaliteit</b> Nederlandse
<b>Positie</b> Aanvaller
<b>Bij PSV</b> van 1994 tot en met 1998
<b>Aantal competitiewedstrijden</b> 109
<b>Aantal competitiedoelpunten</b> 32