Achter het team: Adri van Dooren

Achter het team: Adri van Dooren
4 min

De begeleidende staf van voetbalclubs is de laatste jaren in omvang toegenomen. PSV vormt daarin geen uitzondering. Waarom eigenlijk? En wie zijn de mensen die de spelers helpen om dagelijks het maximale uit zichzelf en het team te halen? In ‘Achter het team’ Adri van Dooren (56), materiaalverzorger bij PSV en al jarenlang een gewaardeerde kracht op De Herdgang.

Waaraan merk je dat het voetbal de afgelopen jaren veranderd is?
“Op traininskampen als deze moet er veel meer mee dan voorheen het geval was. We hebben echt alles bij ons tegenwoordig. Van ondershirts tot onderbroeken en natuurlijk vele verschillende materialen om mee te trainen. Het enige dat we nog niet mee hoeven te nemen zijn voetbalschoenen en scheenbeschermers. Dat is aan spelers zelf. Ik zeg het je, in de komende jaren wordt het alleen maar meer en meer.”

Wat neem je altijd mee vanuit Nederland?
“Naast de reguliere trainingsspullen zoals ballen per speler en staflid drie pakketten met kleding. Voor de medische staf nemen we zo’n zes á zeven tassen of kisten aan spullen mee. En verder pakken we altijd pindakaas, hagelslag, chocopasta en jam in. Vaak is dat niet te vinden op de plekken waar wij naartoe gaan.”

Wat kun je hier wel of beter doen dan wanneer je in Nederland zou trainen?  
“Qua werk is het verschil niet groot. Voor mij is het voorbereiden van een voetbaltraining niet heel anders dan in Eindhoven. Hier heb je alleen wel het weer mee, waardoor het materiaal minder slijt.”

Vertel eens wat jouw werkzaamheden tijdens een trainingskamp zijn  
“Het begint voor mij eigenlijk al een paar weken voordat we afreizen naar de locatie. Ik moet weten hoeveel mensen er in totaal meegaan, welke spelers aansluiten, welke stafleden en welke trainingsspullen er op locatie nodig zijn. Die pak ik allemaal in. Een paar uur voordat het vliegtuig definitief vertrekt, zorg ik dat alle spullen al op het vliegveld zijn en dat alles wordt ingecheckt. Eenmaal aangekomen op de luchthaven van bestemming (in dit geval Doha, red.) gaat het precies in omgekeerde volgorde. De spelers en staf reizen door naar het hotel, ik zorg ervoor dat alle spullen daar ook komen.”

Hoe ziet een dag in Qatar er uit voor jou?
“ Mijn dag hier in Qatar begint ’s ochtends zo rond 08.00 uur. Op dat tijdstip krijgen we van het hotel de gewassen en gedroogde spullen van de vorige dag terug. De kleding vouw ik op, waarna ik er setjes van maak en die onder de spelers verdeel. Ongeveer een uur voor de start van een training reis ik of collega-materiaalverzorger Martijn op den Buijs af naar het trainingsveld om ervoor te zorgen dat trainingsspullen op tijd op de velden zijn en de ballen goed zijn opgepompt. Na afloop verzamelen we de spullen en gaan ze terug naar het hotel. Omdat de selectie vaak tweemaal per dag traint, herhaalt zich dit tafereel later op de dag nog een keer. Na de laatste training doen we de was, vaak is dat in de avonduren.”

Hoe is je band met de spelers?  
“Vrij goed. Met de ene heb je iets meer contact dan de ander, maar slecht is het met niemand. Dat zullen mensen herkennen van de band met hun eigen collega’s.”

Dit is niet je eerste trainingskamp met PSV, kun je eens een bijzonder, leuk, grappig of gek verhaal uit het verleden met ons delen?
“In Verbier ben ik ooit goed voor de gek gehouden door sommige spelers. Ik was vergeten om de achterklep, die natuurlijk vol zat met spullen, op slot te doen. De jongens hadden dat door en zetten de klep op een kier. Toen ik wegreed, donderde alles natuurlijk uit het busje. Toen kon ik weer van voren af aan beginnen.