2-3
6 april, 00:00
PSV B2 logo
AZ O.16 logo

Koploper AZ begon zaterdag voorzichtig aan de wedstrijd tegen de B2 op de Herdgang, met de forse 1-6 nederlaag in Alkmaar nog in gedachten. PSV kon echter het hoge niveau van die uitwedstrijd zaterdag niet evenaren, en bleek uiteindelijk ook niet in staat om een op zich verdiend gelijkspel over de eindstreep te trekken.

In het begin van de eerste helft gebeurde niet veel noemenswaardigs, pas na ongeveer een half uur spelen werd een van de teams voor het eerst gevaarlijk, toen een afstandsschot van de gasten via de lat over het PSV-doel ging. Toch was het PSV dat de score op een lekker moment, op slag van rust, opende. De van de B1 geleende linkerspits Juan van Schijndel creëerde geheel eigenhandig aan de andere kant van het strafschopgebied wat ruimte om aan te leggen voor een schot, en verraste de Alkmaarse keeper met een streep in de korte hoek, 0-1.

De tweede helft was een stuk vermakelijker met een AZ dat nu de afwachtende houding wel moest laten varen en waardoor een opener wedstrijd ontstond met kansen over een weer, ballen op de paal en scherpe counters, en waarin AZ gedreven door de titelstrijd uiteindelijk de winst afdwong. 10 minuten na rust werd de stand gelijk getrokken toen een Alkmaarder met de bal aan de voet het strafschopgebied binnen ging, waar 3 PSV-ers hem geen strobreed in de weg legden, waarna hij de 1-1 hard in de verre hoek binnenschoot. Beide ploegen speelden daarna vol op de winst hetgeen ook resulteerde in de nodige kansen over en weer, en opnieuw was het PSV dat de leiding nam. Steven Bergwijn, die een minuut daarvoor Arnaut Groeneveld nog met een fraaie steekpass alleen op de keeper afstuurde die diens inzet redde, schoot in de 59e minuut op de Alkmaarse goal waarna Youandi Renfurm attent reageerde en de terugkomende bal in de rebound binnenschoot, 2-1. De vreugde was echter wel van heel korte duur toen AZ nog geen 2 minuten later via een aanval over de rechterkant een vrijstaande speler op de 5 meter in staat stelde eenvoudig binnen te tikken, en de stand weer gelijk kon trekken. Waar PSV met nog een goed kwartier op de klok en de lastige eindfasen van de laatste wedstrijden in gedachten wel vrede met de score leek te kunnen hebben gooide AZ alle schroom af en ging het nog nadrukkelijk op zoek naar de overwinning die het nodig heeft in de kampioensstrijd met Ajax. En de derde goal viel uiteindelijk ook 10 minuten voor tijd, zij het op zeer ongelukkige wijze. De verder weer foutloze keeper Thomas Hooyberghs trof het lot dat alleen een keeper kan treffen, toen hij een diepe bal die hij buiten zijn strafschopgebied oppikte en wilde inspelen niet goed raakte, waarna die bij een AZ-speler in de voeten belandde die weinig moeite had het lege PSV-doel te vinden. Schrale troost en voor de statistieken: PSV maakte 5 minuten voor tijd de 3-3, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Thomas Hooyberghs; Dirk Abels - Gökhan Kardes - Stijn Lamers - Ward Huijgens (’65 Chris Hagi); Philippe Rommens © - Steven Bergwijn - Sam Lammers; Youandi Renfurm - Arnaut Groeneveld (’70 Jasper van Heertum) - Juan van Schijndel (’51 Emilio Prieto y Gorgosz).

Afwezig: Kevin Doré (geopereerd); Maarten Peijnenburg (B1); Matthias Verreth (C1).
    Geblesseerd: Vincent Heilmann; Marco Weijmans.
    Op de bank niet ingevallen: Yannick van Osch