PSV C1 logo
AZ C1 logo
  1. Penalties: 4 - 2

2. Wedstrijdverslag

Twee (2). De wedstrijd PSV C1 -AZ C1 stond vooraf in het teken van het getal 2. Beide ploegen troffen elkaar dit seizoen namelijk al 2 keer. De eerste keer was in het kader van de Supercup. En werd door PSV gewonnen met 2-0. De tweede wedstrijd was vriendschappelijk en eindigde in twee maal een 2 (2-2). Benieuwd wat deze wedstrijd in de halve (1/2) zou brengen. En of PSV zich voor de tweede achtereenvolgende keer zich voor de finale weet te plaatsen. Als het dan maar geen 2 op het toto-formulier wordt....

Onder het genot van een heerlijk voorjaarszonnetje (het is toch echt dezelfde zon als in de winter) traden beide ploegen aan op De Herdgang. PSV vandaag gecoached door Edwin de Wijs en Eric Addo.

PSV begon goed aan de wedstrijd en het beloonde zichzelf door in de 5e minuut de openingstreffer te scoren. Een corner vanaf links werd door Robin Schoonbrood heerlijk bij de 2e paal neergelegd. Daar sprong Armando Obispo het hoogst van iedereen. Als een valk bleef hij hangen en kopte hard de bal binnen: 1-0. Wat een droomstart!!!

In de 10e minuut mocht Robin wederom een corner nemen. Maar nu passeerde de bal alles en iedereen. Nog voor er een kwartier gespeeld was, had PSV de voorsprong uit kunnen breiden. Maar helaas kwamen 2 voorzetten van de snelle Amar Catiç net niet door.

PSV domineerde de eerste kwart van de wedstrijd dus. Maar moest toch een teleurstelling verwerken toen AZ "out of the blue" langszij kwam. Over de rechterkant van PSV kwam AZ er doorheen. De voorzet werd in eerste instantie nog weggebokst door Arne Lekens, maar de bal belandde precies voor de voeten van de mee opgekomen centrale verdediger van AZ die vervolgens hard binnenschoot.

Na deze gelijkmaker nam de Alkmaarse ploeg het initiatief over. Het was af en toe dreigend, zeker in de omschakeling, zonder grote kansen te creeëren. Maar ook PSV kreeg zijn mogelijkheden. Gescoord werd er niet meer voor rust.

Vlak na rust kreeg PSV dé kans om opnieuw op voorsprong te komen. Na een prachtige steekbal van Leandro Fernandes werd Amar de diepte ingestuurd. Zijn voorzet ging richting Cody Gakpo die voordat hij ook maar iets kon doen omver gelopen werd. Penalty beoordeelde de scheidsrechter. Cody posteerde zich achter de bal en schoot hem goed in. Maar middels een katachtige reflex kon de AZ goalie de bal uit de hoek ranselen. En zo kon het oude cliché weer uit de kast komen: " laat nooit de speler die de penalty kreeg deze zelf nemen".

Ondanks de tegenvaller ging PSV door. Het was de iets betere ploeg en gaf weinig weg. Op een grote kans voor de AZ spits na in de 45e minuut (zijn inzet belandde in het zijnet), waren de mogelijkheden voor de Eindhovense equipe. Helaas zag Leandro zijn kopbal naast gaan. En schoot de mee opgekomen Baggio Wallenburg voorlangs. Ook Justin Lonwijk was dichtbij een treffer toen hij via een lob de doelman probeerde te passeren na een prachtige lange bal van achteruit door Lars Dickens.

Zes minuten voor tijd kreeg PSV een tegenslag te verwerken. Randje buitenspel kon de snelle AZ spits alleen door. De net ingevallen Aboubacar Kone kon maar één ding doen en hem lichtjes aantikken. Gevolg: rood voor hem en PSV moest de laatste fase met een man minder door. AZ wist hier echter niet van te profiteren waardoor penalties moesten beslissen wie in de bekerfinale zou spelen.

En dat is meestal een loterij. Dit keer ook nog eens met 2 doelmannen die bewezen hebben een penalty te kunnen stoppen. Arne Lekens heeft dit seizoen bij PSV meerdere penalties gestopt. De AZ goalie liet vandaag zien dat hij dat kunstje ook beheerste.

AZ startte de serie en Arne keerde al meteen de eerste beste 11 m! Lars Dickens benutte daarna wel PSV's eerste. AZ scoorde vervolgens ook, hoewel Arne er erg dichtbij zat. De tweede voor PSV was ook raak: Leandro Fernandes scoorde beheerst. De derde serie was voor beide teams raak, waarbij Justin Lonwijk namens PSV prachtig raak schoot. De vierde penalty van AZ werd echter wederom gekeerd door Arne, waarna Amar Catiç PSV de finale in kon schieten. Gelukkig bleef Amar rustig en benutte de bevrijdende penalty!!!

PSV speelt hierdoor voor de 2e achtereenvolgende keer de bekerfinale! Tegenstander in deze finale is Ajax dat in de andere halve finale Willem II uitschakelde. Hierdoor is de finale van dit seizoen gelijk aan die van vorig jaar: PSV versus Ajax. Deze wordt gespeeld op zaterdag 17 mei op een nog nader te bepalen, neutrale locatie.

Arne Lekens; Baggio Wallenburg, Lars Dickens, Armando Obispo (c) (57' Aboubacar Kone), Gaetan Bosiers; Robin Schoonbrood, Leandro Fernandes, Justin Lonwijk; Amar Catiç, Cody Gakpo (60' Sekou Sidibe), Yasin Aalillou (64' Jordan Teze).

Rode kaart: Aboubacar Kone (neerhalen doorgebroken speler).