29 februari, 11:00
PSV O16 logo
Ajax AFC JO16-1 logo

PSV stuit op effectief Ajax

PSV kreeg zaterdag op PSV Campus De Herdgang een pijnlijk lesje in effectiviteit. Waar de kansenverhouding over de hele wedstrijd duidelijk in het voordeel van PSV was, wist de ploeg niet te scoren, waar Ajax op cruciale momenten toe sloeg en met de overwinning aan de haal ging.

Het begin van de wedstrijd zag er prima uit voor de O16. Het overwicht van de beginfase leek al snel verzilverd te gaan worden toen Jaivy in de 8e minuut licht getoucheerd werd in het strafschopgebied en de scheidsrechter naar de stip wees. Goed of juist niet nam Jaivy zelf plaats achter de bal om de penalty binnen te schieten en PSV een verdiende voorsprong te bezorgen. De keeper hoefde echter nauwelijks naar de hoek en pakte de slecht ingeschoten strafschop zelfs klemvast. PSV verzuimde vervolgens schromelijk om de kansen die het wel creëerde af te maken en wist ook niet te profiteren van het feit dat twee verdedigers van Ajax al vroeg in de wedstrijd een gele kaart kregen. Dat kon dan ook haast maar een ding betekenen, en wel op een cruciaal moment: Ajax kreeg in de tweede minuut van de extra speeltijd van de eerste helft een penalty toen keeper Rick uitliep op een doorgebroken aanvaller, de bal speelde maar de speler in zijn actie meenam. Ajax liet zich die buitenkans op een wel heel lekker moment niet ontnemen, en schoot de bal beheerst binnen, 0-1.

De tweede helft gaf ongeveer een zelfde beeld. PSV creëerde meer kansen, al moest het zelf tot twee maal toe een bal van de lijn wegwerken. Het gevaarlijkst werden nog de twee kleinste mannen op het veld, allebei nota bene met een kopbal. In de 54e minuut legde de na een lange blessure weer teruggekeerde Seb de bal panklaar bij de tweede paal op het hoofd van Chahid, die vallend inkopte maar zijn kopbal ruim zag overgaan. In de 21e minuut gaf Tyron vanaf de andere kant een uitstekende voorzet op de volledig vrij voor de goal staande Jamal, die leek te schrikken van de kans en bal eveneens kopte. Als dit soort kansen niet worden benut, dan gaat 'ie meestal aan de overkant vallen. En dat is precies wat gebeurde. In de 69e minuut speelde Ajax een situatie in het strafschopgebied goed uit, waarna de rechterspits alle tijd had om een hoek uit te kiezen, 0-2.

PSV is door het verlies een paar plaatsen gekelderd op de ranglijst, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld dan de rest en staat daardoor virtueel tweede achter koploper Ajax. Zaterdag a.s. speelt PSV opnieuw een thuiswedstrijd, dan komt Vitesse om 14.30 uur op bezoek.