4x
    Jason van Duiven

Julian Kwaaitaal

Van Duiven maakt er vier tegen AZ

Op een dag waarop je zelden speelt, schrikkeldag valt nu op zaterdag, moest PSV O15 weer een topduel spelen. Na de bekeruitschakeling afgelopen woensdag (4-2 nederlaag uit tegen Ajax), kwam AZ namelijk op bezoek op Campus De Herdgang. In de plaatsingsronde voor de winterstop won PSV thuis met 3-1 en in Noord-Holland konden de Eindhovenaren na een lastig duel met een 0-0 gelijkspel weer afreizen naar Brabant. Voorafgaand aan het duel hadden beide ploegen zes punten. PSV had voor dit puntentotaal twee duels nodig. De gasten een duel meer, het verloor namelijk het eerste duel verrassend van Sparta.

Het eerste schot op doel was meteen raak. Een schot van een AZ speler leek getoucheerd te worden onderweg waardoor Tijn Smolenaars onvoldoende bij de bal kon: 0-1. Er was toen net drie minuten gespeeld. PSV had vanaf dat moment meer de bal en was via een lob van Elvic Jager gevaarlijk. Maar AZ kwam in de 16e minuut op 0-2 en PSV moest iets verzinnen om het duel te laten kantelen. En dat lukte! In de 22e minuut verkleinde aanvoerder Jason van Duiven het gat. Hij ontving de bal van Tim van den Heuvel en schoot hard via de keeper de 1-2 binnen. Een paar minuten werd het zelfs gelijk toen Elvic op rechts er door was, voorgaf en Jason knap afrondde: 2-2. Voor rust kreeg de thuisploeg nog een paar kopkansen, die het onbenut liet. Via een makkelijk gegeven penalty, Jason werd licht aangetikt in de zestien, kwam PSV voor rust op 3-2. Jason zelf benutte de pingel en scoorde zo een glaszuivere hattrick.

Na rust kreeg Onsime Zimuangana meteen een dot van een kans, maar hij schoot recht op de keeper. Zo bleef het spannend. In de 60e minuut leek de wedstrijd weer te kunnen kantelen. Elvic kreeg zijn 2e gele kaart en kon inrukken. PSV moest met nog een kwart wedstrijd te spelen, met 10 man proberen de voorsprong over de finish te trekken. AZ rook zijn kans en ging achterin risico's nemen. Hierdoor ontstonden er grote ruimtes waar PSV continu indook. Jason leek in de 65e minuut gebruik te kunnen maken van die ruimte door vanaf de middenlijn door te komen. Met een prima tackle op de bal kon een AZ verdediger verder gevaar indammen. Twee minuten later was er een identieke situatie, alleen nu kon Jason alleen gestopt worden door hem van achter aan te tikken. Omdat dit binnen de beruchte lijnen gebeurde kreeg PSV zijn tweede penalty. En wederom was het Jason die koelbloedig het net vond: 4-2. De wedstrijd was daarmee nog niet gespeeld. Want amper een paar minuten later kreeg AZ een penalty nadat een Alkmaarse speler vastgehouden werd. Tijn Smolenaars keerde de penalty echter en hield PSV daardoor op koers voor de overwinning. Dat dit nog geen gewonnen wedstrijd was, kon iedereen zien. Zeker niet toen ook nog Tim van den Heuvel na een stevige, maar correcte tackle op de bal met rood weggestuurd werd. De Eindhovenaren moesten nu de laatste 10 minuten met 9 spelers door. En gooide alles in de strijd om de punten in Eindhoven te houden. Sterker nog, het profiteerde van de ruimtes die AZ gaf. Nadat Jason een afstandsschot nog op het dak van het doel schoot, was het dik in blessuretijd Julian Kwaaitaal die nog de 5-2 scoorde. Met een zuivere uittrap bereikte keeper Tijn Smolenaars de dieplopende Julian die nog een keer alles gaf en zijn tegenstander zijn hakken liet zien om vervolgens hard en droog de 5-2 binnen te schieten.

Zo won PSV in een rare, memorabele wedstrijd op een rare dag de topper tegen AZ. Nadat het een 0-2 achterstand wegwerkte en in ondertal kwam te staan, is dat een reuze knappe teamprestatie! Complimenten daarvoor! De volgende wedstrijd speelt de O15 op dinsdag 10 maart, uit bij Vitesse.

Tijn Smolenaars; Reda El Meliani (52/ Arthur Piedfort), Bram Rovers, JoĆ«ll Gill'ard, Floris Bos (22/ Enzo Geerts); Tijn Vergeldt (72/ Floris Bos), Tim van den Heuvel, Jason van Duiven (c); Elvic Jager, Onesime Zimuangana (57/ Eus Waayers), Julian Kwaaitaal.

Rode kaart: Tim van den Heuvel (direct), Elvic Jager (2x geel)
    Gele kaart: Reda El Meliani