PSV D2 - UNA D1

 1. zaterdag 28 november 00:00

  De Uitslag


 2. PSV D2 heeft afgelopen zaterdag een paar héle dure punten binnengeharkt. Makkelijk ging dat overigens niet. Pas laat in de tweede helft bezorgde Joey Konings PSV D2 met een even briljant als verwoestend schot (bekijk de foto's!) de buit van drie punten.
  Het was weer eens een wedstrijd van 50 minuten aanvallen en moeizaam kansen creëren. Het veld (zeiknat), het weer (stormachtige wind en regen), de tegenstander (alles gericht om géén doelpunten tegen te krijgen) en de scheidsrechter (veel fluiten, ook voor kleine overtredingen) zorgden nu ook niet bepaald voor een goede voedingsbodem om een lekkere wedstrijd op de mat te leggen. Excuses voldoende derhalve om deze matige wedstrijd snel te vergeten en vooruit te kijken naar het volgende belangrijke duel. Want waar hebben we het over: acht punten voorsprong op de nummer twee (met een wedstrijd meer gespeeld weliswaar), 55 keer gescoord en slechts 5 doelpunten tegen. Geen team bij PSV dat zo weinig tegendoelpunten heeft! En toch bleef bij het publiek afgelopen zaterdag het gevoel hangen dat er meer had ingezeten. Als je twee keer 30 minuten op dezelfde manier een muur van 11 spelers probeert te slechten en dat heeft geen resultaat, dan moet je wellicht je strijdplan aanpassen. Teveel was zaterdag gericht op snel de bal naar voren brengen om vervolgens te verzanden in een gele UNA-muur. Soms moet je het geduld hebben om toe te kunnen slaan als een roofdier.
  De tegenstander kun je het niet kwalijk nemen. Die kwamen naar Eindhoven om niet te verliezen en daar slaagden ze lange tijd uitstekend in. Maar nogmaals: als je merkt dat je tactiek niet werkt, moet je de slimheid hebben deze aan te passen. Dat is iets wat onze jongens af en toe nog moeten leren en dat zal ook zeker gaan gebeuren.
  Dan moeten we natuurlijk nog iets over de wedstrijd zelf zeggen. Ik heb (mede door het slechte weer) weinig opgeschreven, dus het wordt een kort verslag.
  We schrijven de achtste minuut als Ymanuel Hurkmans (die later geblesseerd uitvalt) op rechts Mats Grotenbreg op avontuur stuurt. Mats trekt de bal goed voor op Matthias Verreth die weliswaar zijn voet er tegenaan krijgt, maar net naast schiet. PSV is constant in de aanval, maar houdt te weinig rekening met de wind en het natte veld; veel ballen worden te hard gespeeld en rollen over de achterlijn waardoor het aantal serieuze kansen op een had te tellen is. Pas in de 19e minuut is er weer sprake van opwinding. Matthias zet Mink Peeters vrij die in één vloeiende beweging op de keeper vuurt. Deze houdt het harde schot echter goed (zoals wel meer schoten die middag; de keeper van UNA was zonder uitzondering de uitblinker op het veld). Na de actie van Mink breekt er een wat betere fase aan voor PSV. We noteren een goede combinatie tussen Mats en Ymanuel die Mats net naast schiet, een dieptepass van achteruit op Joey die Joey vervolgens goed voorzet op Matthias en wat kleine schietkansjes voor Giovanni Nicolaas en Ertem Bölükbas. Echt gevaarlijk is het allemaal niet en we sluiten de eerste helft dan ook af met de aantekening dat we nauwelijks uitgespeelde kansen hebben gehad en de intelligentie missen in het strafschopgebied.
  De tweede helft wat verse krachten uit de D3: Armando Obispo en Cody Gakpo. Het zorgt in ieder geval voor een iets feller begin, maar ook hier is het euvel: de ballen die we afleveren zijn te makkelijk voor de keeper. Kansjes zijn er opnieuw voor Ertem en Gio, voor Twan Demin en ook Zohair Labyad levert een aardig schot af. En net als Ronnie begint over duur puntverlies (we schrijven de 28e minuut!), haalt Joey verwoestend uit vanaf de zestien. Van een afstand lijkt het schot over te vliegen of in ieder de lat te raken, maar net als dat dreigt te gebeuren, krijgt de wind vat op de bal en slaat hij onder de lat in het UNA-doel. Keeper kansloos, iedereen uitzinnig van vreugde en terecht. De laatste paar minuten valt UNA dan toch nog aan (had dat eerder gedaan, denk ik dan; nu sta je met lege handen), maar gevaarlijk wordt het voor PSV nooit. De drie punten zitten in de tas. Nog twee wedstrijden te spelen voor de winterstop waaruit gewoon zes punten behaald moeten worden. Volgende week tegen Roosendaal zal het toch een andere wedstrijd worden. Roosendaal heeft meer aanvallende intenties dan UNA en op die manier ontstaat er voor PSV wellicht meer ruimte om tot een goed aanvalsplan te komen. Succes mannen!