28 oktober, 00:00
NAC Breda C1 logo
PSV C1 logo

Lokatie: Sportcomplex TVC Breda
    Op zondag moest PSV C1 aantreden tegen NAC Breda. Een rare dag voor jeugd om te spelen. De weersomstandigheden waren prima: heerlijk najaarsweer met een zacht briesje. Daar zou het niet aan mogen liggen. Maar het was de 3e uitwedstrijd van PSV C1. En als het op spelen van uitwedstrijden komt, dan toont de C1 hetzelfde beeld als het eerste team…… want de eerste twee duels eindigde in een 0-0 gelijkspel en een 2-1 nederlaag. Daarnaast is NAC altijd een lastig te bestrijden ploeg. Een ploeg die op de ranglijst die in punten slechts één minder had dan PSV, maar wel over een veel minder doelsaldo beschikte: 8 voor en 12 tegen vs PSV 19 voor en 7 tegen. Een lastig te peilen tegenstander op papier.

PSV mocht aftrappen klokslag 11.30 u (wintertijd). En klokslag 11.31 u (nog steeds wintertijd) mocht PSV wederom aftrappen want na welgeteld 20 seconden duurde het voordat de openingtreffer op het bord kwam. Over scherp beginnen gesproken… Op de één of andere manier kon PSV na deze snel opgelopen achterstand nog steeds geen vuist maken. Een soort voorjaars-loomheid leek zich over het team uitgespreid te hebben. Gevolg van het zonnetje en het verzetten van de klok? Feit was dat de klok naar achteren was gezet, en dat PSV achter de feiten aanliep.

Sterker nog: na 6 minuten stond het 2-0. De Bredase spits kreeg rond de 16 meter de afvallende bal voor zijn voeten, bedacht zich geen moment en krulde de bal prachtig in de rechterkruising. Schitterend doelpunt! Na deze domper kreeg PSV iets meer grip op de wedstrijd. NAC plooide wat naar achteren en liet de bal graag aan de Eindhovense equipe om vanuit de omschakeling gevaar te stichten via de snelle voorwaartsen. PSV deed te weinig met het vele balbezit. Het tempo was te laag om NAC te verrassen, en als we dan een keer voor de goal kwamen ontbrak het aan scherpte. Want ondanks alles, kreeg PSV via diverse spelers de uitgelezen kans op de aansluitingstreffer. Aan de andere kant was het keeper Aäron van Engelen die PSV op de been hield door vlak voor rust met een katachtige reactie de 3-0 te voorkomen. Enkele minuten later, in de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd van de eerste helft was het dan eindelijk PSV die scoorde. Op links was Karim Bannani zijn tegenstander te slim af, en legde de bal panklaar breed voor Matthias Verreth die (weliswaar in 2 instanties) doel trof. Een geweldig moment natuurlijk zo net voor rust om te scoren! In de blessuretijd kreeg Matthias nóg een kans op de 2-2 na een goede steekbal van Roel van Linschoten. De Bredase keeper kon nog ternauwernood redding brengen.

In de 2e helft moest en zou PSV dus gas moeten geven om geen puntverlies in Breda te leiden. En het creëerde diverse kansen en mogelijkheden. Maar de bal wilde er niet in. Een kopbal van Karim ging onderkant lat weer het veld in. Niet veel later was het wederom Karim die met een kopbal de lat trof, waarna Kaan Tanriver op miraculeuze wijze van scoren gehouden werd. Zo bleef PSV aandringen en was het wachten op de gelijkmaker. Maar…… PSV maakte het zichzelf onnodig moeilijk toen het met 10 man verder moest na 48 minuten spelen. Jordan Teze werd met direct rood uit het veld gestuurd toen hij de doorgebroken spits vasthield en zo een doorgang richting Aäron belette. De toegekende vrije trap leverde NAC niks op, maar enkele tellen later lag de bal wél aan de andere kant in het doel toen Matthias zijn sterke lichaam prima gebruikte na een lange pass van achteren om zich vrij te maken en simpel de 2-2 binnen te schieten. Met 10 man kon het ineens wel…..

Ook met 10 tegen 11 speelde het spel zich voor het overgrote deel af op de Bredase helft. En ook met 10 man kregen we kansen. Maar de absolute scherpte ontbrak nog steeds. En had de Bredase doelman veel geluk dat zijn been, hand of ander lichaamsdeel net iedere keer de bal raakten. Want hij zag regelmatig een PSV-speler alleen voor hem opduiken. Een voetbalcliché zegt het al: “zul je net zien dat ie wel aan de andere kant valt”, en dat gebeurde nu dan ook. Uit het niets scoorde de NAC-spits knap de 3-2 zo’n 6 minuten voor tijd.

Omdat PSV ondanks verwoedde pogingen niet meer tot scoren kwam, leed het in een uitwedstrijd wederom tot puntverlies. Totaal onnodig als je de kansenverhoudingen bekijkt (een handvol voor NAC en voor PSV was één telraam niet voldoende), en ook nog eens weet dat PSV een deel van de wedstrijd met 10 man speelde. Maar feiten liegen niet: de eindstand na 70 minuten was 3-2 voor NAC Breda, dat door deze uitslag PSV passeerde op de ranglijst.

Aäron van Engelen; Ymanuel Hurkmans (35' Ertem Bölükbas), Jordan Teze, Kaan Tanriver (53' Robin Schoonbrood), Ties van den Eijnde; Dante Rigo, Roel van Linschoten (35' Joey Konings), Jaëll Hattu; Lennerd Daneels, Matthias Verreth, Karim Bannani.

Rood: Jordan Teze (neerhalen doorgebroken speler)

Geel: Matthias Verreth (ruw spel)