Jayden Braaf
  3. Doelpunt

Fode Fofana
  4. Wedstrijdverslag

It giet oan! Zo begon ik mijn wedstrijdverslag van de 1e competitiewedstrijd van het seizoen tegen Feyenoord. En nu kan ik deze openingszin hergebruiken. Want deze zaterdag werd de competitie na de winterstop weer hervat. En net als begin september was Feyenoord de tegenstander in deze eerste wedstrijd. Toen eindigde de bijzonder levendige en enerverende partij in een hartverwarmende 4-4.

Wat in de thuiswedstrijd in september opviel was dat Feyenoord al binnen 22 seconden op voorsprong kwam en dat beide teams veel kansen creëerden in een volledig open wedstrijd. PSV wist daarin 3x van een achterstand terug te komen. Zou PSV het flikken om met de drie punten uit de Maasstad terug naar Eindhoven te rijden? Om in het spoor van koploper Ajax te blijven konden beide teams zich eigenlijk geen puntverlies permitteren. Ajax staat met 33 uit 13 eerste, gevolgd door PSV met 27 uit 13. Gedeeld 3e staan AZ en Feyenoord met 26 uit 12. En tenslotte zitten Vitesse en Sparta nog op het vinkentouw met respectievelijk 25 uit 13 en 22 uit 12. Een heuse topper vandaag dus!

De openingsfase was veelbelovend. Beide teams doken in de eerste minuut al voor het vijandelijke doel op. Beide keren werd de aanvaller echter wegens buitenspel teruggefloten. Het begin was veelbelovend, maar daarna duurde het lang. Pas na een kwartier viel er weer een wapenfeit te noteren. Een corner van Amin Doudah kwam bij de eerste paal op de arm van een Feyenoord speler, maar het was de scheidsrechter ontgaan. Geen penalty dus voor PSV en een mooie gelegenheid de score te openen. Dat deed de thuisploeg twee minuten later wél. Na een corner moest keeper Peter Strijbosch een inzet loslaten waarna Feyenoord de score opende: 1-0. Geheel terecht kwam PSV nog voor rust langszij. Aanvoerder Ian Maatsen ging op links goed door en hij gaf de bal hard voor, waar Jason Pigmans bij de tweede paal binnen werkte: 1-1.

In de tweede helft was PSV de ploeg die het spel bepaalde, maar een verdiende voorsprong bleef eerst nog uit. Maar hij kwam er wel. Na een geweldige ‘Zidane-achtige’ actie bereikte Amin de achterlijn en gaf de bal voor. In een mêlee van spelers scoorde Fodé, door de bal achter zijn standbeen door op doel te frommelen. De voorsprong gaf PSV een goed gevoel, maar Jason en Jayden vonden de doelman op hun weg. Nadat de thuisploeg in de 52e minuut voor het eerst na rust dreigend werd, viel iets later de onverwachts de gelijkmaker. Een hoge en diepe bal werd verkeerd getaxeerd, waarna de Feyenoord spits een vrije doortocht kreeg richting Peter. De spits maakte geen fout en liet onze goalie kansloos: 2-2. In de 67e minuut kwam PSV weer op voorsprong. Een goede diepe bal van Ian op Jason werd goed aangenomen, hij draaide goed weg bij zijn tegenstander en troefde hem fysiek af om vervolgens met een hard, droog schot de 2-3 te scoren. Wat een prachtig doelpunt en op het juiste moment. Een beloning voor het harde werken en het geloof om de volle buit mee te nemen in de bus.

Feyenoord had nog enkele minuten om iets te forceren, maar verder dan een schotje kwam de thuisploeg niet. Sterker nog, een minuut voor het einde besliste PSV het duel. Jason werd de diepte ingestuurd, maar werd rond de middenlijn neergelegd. Hij stond snel op, de scheidsrechter gaf prima voordeel, waardoor Jason alleen op het Feyenoord doel af kon. In eerste instantie kon de keeper nog redding brengen, maar de rebound was een eenvoudige prooi voor de meegelopen Jayden: 2-4. PSV won zo knap het topduel bij Feyenoord. Over de gehele wedstrijd gezien een terechte overwinning waardoor het mee blijft strijden om het kampioenschap.

Opstelling: Peter Strijbosch; Alberto Puts (60' Thomas Cox), Emmanuel Matuta, Joost de Schutter, Ian Maatsen (c); Mathijs Tielemans, Amin Doudah, Kees van Lindert; Fodé Fofana (50' Jur Clabbers), Jason Pigmans (69' Heritier Deyonge) en Jayden Braaf.