PSV D2 logo
FC Utrecht D2 logo

Een week geen competitie en toch weer een mooi affiche voor de jongens: Utrecht kwam haar opwachting maken in Eindhoven. Volgens de voorbeschouwing op de site zou het zelfs de D1 worden van Utrecht, maar dit keer was de toch altijd goed ingelichte site abuis: het betrof gewoon de D2 waar ieder ook al die tijd op gerekend had.

De hele week en ook nog de zaterdagochtend angst en beven, sneeuw in het land. Die bleef lang uit maar op weg naar Eindhoven reden we toch een flinke sneeuwbui in; het zou toch niet zo zijn? Maar geen belletje uit het Eindhovense en de sneeuwbui bleek maar lokaal en daarna kwam het zonnetje er weer bij en leken de omstandigheden geschikt voor voetbal. Gelukkig, de jongens mochten lekker draven op het veld in heerlijke omstandigheden. Een klein zonnetje en het veld lag er spik en span bij.

Een half uurtje later dan gepland om de spanning nog wat te vergroten, kon de wedstrijd beginnen. Iedereen vol verwachting hoe PSV D2 zich ging verhouden tegen Utrecht D2 die op een fraaie vierde plaats staat in de tweede divisie west achter Ajax D2, Volendam D1 en Almere D1.

Twee pechvogels vandaag die de wedstrijd vanaf de kant moesten volgen. De lies van Lars speelt al een weekje op, en Armando wat ziek en ook nog een nare ervaring achter de rug met moeder Barbara die haar motor van de auto in de brand zag vliegen op de snelweg. Het centrale duo werd nu vervangen door Cody en Jordan die na een wat onwennig begin, deze posities met veel vertrouwen invulden.

De twee teams hebben er bijzonder veel zin in. De energie spat er vanaf en het tempo ligt hoog. De D2 van Utrecht heeft een heel leuk team met een aantal snelle jongens voorin, veel beweging en goed combinatievoetbal. De twee teams waren aan elkaar gewaagd en Utrecht kon zich misschien nog wel de gevaarlijkere noemen. Vooral de razendrappe spits van Utrecht was gevaarlijk en kon zelfs enkele keren niet door Cody en Jordan in bedwang worden gehouden. Maar gelukkig voor ons kon de spits de 1 op 1 situaties met Pepijn niet benutten; ook natuurlijk door uitstekend keeperswerk van Pep die het de speler twee keer heel moeilijk maakte.

Het spelbeeld is dat PSV combinerend naar voren trekt met ook een veldoverwicht, en dat Utrecht via razendsnelle tegenstoten de tegenaanval zoekt. PSV weet Baggio vrij te spelen maar die kan niet beslissend afronden. Ook Amar verschijnt voor de keeper maar ook die staat zijn mannetje. Dan kan Hus nog vrij op goal schieten maar zijn schot gaat via de lat over.

Een vijftal minuten voor rust is het dan wel zo ver. Een aanval over veel schijven en Cody die als laatste man mee op is getrokken mag net buiten de zestien aanleggen en dat schot is de keeper van Utrecht te machtig. Een 1-0 voorsprong is een feit. Rust. Iedereen kijkt verbaasd op zijn klokje, is het al zover? De eerste helft is omgevlogen. We zijn er toch niet gerust op, de beide teams zijn aan elkaar gewaagd en als Utrecht wat meer secuur met zijn kansen was omgesprongen?

Na de rust is het ineens een heel andere wedstrijd. Wat was dit? Was de 1-0 een mokerslag die door de Utrechters niet goed verwerkt was? Was het een wisseling in het team van onze jongens, of in die van Utrecht? Het is een feit dat de tweede helft volledig voor onze jongens was (wat we niet erg vonden trouwens). Waar de jongens in de eerste helft zagen dat veel aanvallen onderbroken werden, liepen ze nu dartel door de defensie van Utrecht D2. Prachtige aanvallen golfden over het veld, en ik lag in de aantekeningen regelmatig een aanval of drie achter en buurvrouw Hanneke moest mij geregeld weer bijpraten over de laatste ontwikkelingen.

Hus krijgt eerst in de kluts een kans maar schiet tegen een been. Robin dan een mooie schotkans maar over. Een vrije trap rand 16, op de handen van de keeper. Het verdedigingsbouwwerk van Utrecht vertoont scheuren en het kan niet uitblijven. Cody vindt Amar die na een dribbel de bal op Robin plaatst, en Robin schiet de bal onbereikbaar voor de keeper onder de lat.

Een enkele minuut later. Justin vindt vanaf het middenveld Roland die zijn uitstekende wedstrijd vervolgt met een prachtige kaats op James. James vol energie op rechts naar de goal en dan voor is het recept. Maar nee, James besluit zijn energieke rush met een ziedend schot uit een moeilijke hoek. Onhoudbaar voor de keeper, 3-0. James speelde toch al een uitstekende tweede helft met deze schitterende goal als bekroning.

Even later nog een hoogstandje. Hoekpunt van de zestien en Amar vindt met een wippertje over een Utrecht speler Roland die met de rug naar de goal de bal uit de draai in één keer volleert in de korte hoek. De Utrecht keeper was verbouwereerd of dacht dat de bal naast zou gaan, jammer voor hem verdween de bal in het doel. 4-0.

De Utrecht koppies zijn dan gaan hangen en dat is niet gek. Na zo’n uitstekende eerste helft, in de tweede helft dan zo’n verschil. Nog een compliment voor de trainer van Utrecht D2 die bij een ingooi voor Utrecht die eigenlijk voor PSV moest zijn, de scheidsrechter corrigeert en hem aangeeft dat de bal echt voor PSV moest zijn. Een mooi blijk van sportiviteit, zeker als je ploeg ruim achter staat!

Luc die even heeft mogen rusten mag als 10 het veld betreden. En dat ziet Luc wel zitten. Eerste balcontact voor Luc als Hus hem geraffineerd over de lengte van het veld wegstuurt en Luc schiet de bal onberispelijk laag in de hoek. Van Hanneke naast me krijg ik een enthousiaste por in mijn ribben, dat is mijn jongen roept ze enthousiast. Luc krijgt een speciale vermelding roep ik Hanneke toe, ondertussen mijn pijnlijke ribben masserend.

Tegen het eind kan Utrecht zich weer wat herpakken maar het is weer James die er nog lang geen genoeg van heeft en een goede rush over het veld bekroont met een slim passje op Roland die zijn tweede aantekent en PSV’s zesde.

Een wedstrijd met twee gezichten dus met een bijzonder goede tweede helft van PSV. Voor de liefhebbers dan nog, de analyse na de wedstrijd.

Als verslag-schrijver moet je je natuurlijk ook mee ontwikkelen met de jongens. Vandaar dat ik trainer Bastiaan na de wedstrijd nog een kort interview heb afgenomen met de belangrijke vraag: hoe toch dat verschil te verklaren tussen de eerste en de tweede helft? Beste lezers, ik moet met schaamrood op de kaken toegeven dat ik het betoog van Bastiaan niet heb kunnen begrijpen. Het draaide om een punt naar voren (ik dacht altijd dat dat wel goed was), die in de tweede helft naar achteren was (blijkbaar toch beter). Verder draaide het om de positie van de 6 en de 8 die in de eerste helft alleen maar in rechte lijn konden worden aangespeeld en in de tweede helft in een ruit met de 3 en de 5. De 10 (of was het nu de 7) ging dan doordekken waardoor er altijd een man vrij kwam. Na drie keer gevraagd te hebben of hij wat minder met nummers kon strooien, heb ik het maar opgegeven. Steven na de wedstrijd leek het allemaal wel te begrijpen: Baggio (de 6?) zakte wat in en daardoor kon de 9 meer ruimte krijgen. Of zoiets. Beste lezers, taktische beschouwingen hoeft u van mij niet te verwachten dat heb ik er wel van geleerd.