0-2
26 februari, 17:00
Ajax AFC JO15-1 logo

Onder prachtige weersomstandigheden traden de leeftijdsgenoten van de O15 van PSV en Ajax op dinsdag aan voor een inhaalwedstrijd. Beide teams verloren afgelopen weekend hun wedstrijd. Ajax uit bij AZ met 2-0 en PSV met 4-2 bij Vitesse. Op de ranglijst stond Ajax drie punten achter op PSV en dus kon het bij een thuisoverwinning de Amsterdammers op zes punten zetten.

Allerlei prachtige bespiegelingen, maar het moet uiteindelijk op het veld gebeuren. En daar was de start van PSV allerminst gelukkig te noemen. In de zesde minuut kopte een Eindhovense verdediger een voorzet bij de tweede paal ongelukkig in eigen doel: 0-1. Nadat PSV een minuut later tweemaal dreigend was voor het Ajax-doel via Jesper Uneken en Iggy Houben, kwam Ajax in de tegenstoot op 0-2. Eerst keerde keeper Niek Schiks nog knap de inzet van een Ajacied, maar in de rebound werd de bal van een paar meter hard tegen de arm van aanvoerder Luc Netten geschoten. Dat hij daarbij de bal probeerde te ontwijken, zichzelf probeerde te beschermen, zonder zich breed te maken of naar de bal te bewegen, besloot de scheidsrechter tot het geven van een penalty én een rode kaart. De penalty werd genomen en Niek zat vervolgens nog aan de bal, maar kon de 0-2 niet voorkomen. Acht minuten gespeeld, 0-2 achter én een man minder, de O15 heeft wel eens een betere start gekend. Het vervolg van de wedstrijd laat zich raden. De eerste helft kwam PSV er niet aan te pas. Het had geluk dat een kopbal tegen de paal kwam en dat Niek in een goede vorm stak. Eenmaal was PSV nog gevaarlijk toen Milan Govaers op rechts Ruben van Bommel wegstuurde. Zijn schot van net buiten de zestien werd echter een prooi voor de Ajax doelman.

In de tweede helft toonde PSV een leeuwenhart. Er werd voor iedere meter geknokt en ook de duels werden op het scherpst van de snede gespeeld waarbij de thuisploeg veel vaker dan in de eerste helft, als winnaar uit het duel kwam. Zo werd het een zeer interessante tweede helft. De thuisploeg kreeg hierin ook zeker kansen op de aansluitingstreffer. Een vrije trap van Milan ging echter over. En halverwege de tweede helft kwam een pass van Jason van Duiven net niet aan bij Iggy. Ajax kreeg een minuut of dertien voor tijd zijn enige kans van de tweede helft toen van een buitenspeler van binnen het doelgebied mocht schieten. Maar ook nu had Niek goed zicht op het schot en pareerde deze. Met nog zeven minuten te spelen kreeg PSV nog een behoorlijke mogelijkheid toen Iggy een vrije trap mocht nemen vanaf de rand van de zestienmeter. Zijn gekrulde schot ging echter via het zijnet naast.

PSV verloor derhalve met 0-2, maar liet in de tweede helft zien dat het uit hetzelfde hout is gesneden als PSV 1: nooit opgeven. En dat is, zeker gezien de leeftijd van de spelers, een heel dik compliment waard!

Niek Schiks; Livano Comenencia, Luc Netten (c), Matteo Dams, Yaël Gil y Muinos (60/Koen Jansen); Lars Putters, Milan Govaers, Shi-Jon Martina (36/Jason van Duiven); Iggy Houben, Jesper Uneken (20/Seb Loeffen), Ruben van Bommel (36/Jaivy Lourens).

Rood: Luc Netten