1-0
25 april, 00:00
PSV O16 logo
AZ Alkmaar O16 logo

Zonder trainer Kristof, die vanwege het trieste overlijden van zijn moeder deze week ontbrak en voor wie de coaching werd waargenomen trainers Kevin en Edwin, speelde de O16 zaterdag de thuiswedstrijd tegen AZ. PSV trok in de enerverende wedstrijd de overwinning uiteindelijk met kunst en vliegwerk over de streep en behoudt daardoor nog uitzicht op de titel in de kampioensklasse.

Na inachtneming van een minuut stilte ter nagedachtenis van de moeder van de trainer speelde PSV een goede 1e helft waarin het team het iets betere van het spel had maar naliet dat in de score tot uitdrukking te brengen. Hoewel ook AZ in het 1e bedrijf een paar kansen kreeg had PSV tenminste 3 doelpunten kunnen en moeten maken. In de 9e minuut legde Justin de bal na een goede combinatie met Bobby over de linkerkant de bal panklaar op het voorhoofd van spits Joël, die hard inkopte maar de bal net over het doel zag gaan. Bobby had een paar minuten later de openingstreffer op zijn voet toen hij alleen voor de keeper opdook en de hoek voor het uitkiezen had maar zijn inzet in de korte hoek gestopt zag. In de 25e minuut kreeg de linkerspits opnieuw de vrije doorgang tot de Alkmaarse keeper maar werd hij opzichtig door de druistige rechtsback, die al een gele kaart op zak had, van achter onderuit geschoffeld. De scheidsrechter was de enige die in de tackle van de verdediger niets onreglementairs zag en wuifde de begrijpelijke roep van de PSV-spelers om een penalty resoluut weg, en gaf onderwijl een gele kaart aan Justin voor protesteren waar een rode kaart voor de back het enige gepaste was. De omgekeerde wereld, zo vond ook de trainer van AZ die de speler direct daarna wisselde.

Hoewel niet uit de penalty die het eigenlijk had moeten krijgen maakte PSV ruim 5 minuten voor rust alsnog de verdiende 1-0. De op rechts goed doorgekomen Baggio legde met een perfecte voorzet de bal bij de 1e paal op het hoofd van Joël die prima binnenkopte. Met een mooi collectief gebaar naar de tribune, waar de trainer wel de wedstrijd volgde, werd het doelpunt door het hele team aan hem opgedragen.

De 2e helft moest PSV alle zeilen bijzetten tegen een ontketend AZ, dat de lange bal had ingeruild voor goed positiespel en met goede combinaties verschillende keren gevaarlijk voor het doel van Youri kon komen. PSV kon daarentegen niet of nauwelijks meer gevaarlijk worden, kwam niet meer aan het eigen spel toe en haalde letterlijk met krampverschijnselen het eindsignaal. In de 8e (!) minuut van de door de scheidsrechter ruim bemeten extra tijd ontsnapte PSV nog aan de gelijkmaker toen een kopbal van AZ op de paal eindigde. Hoewel AZ op basis van de 2e helft meer verdiende wist PSV uiteindelijk de volle 3 punten binnen te slepen.

PSV speelt dinsdag om 13:00 uur de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. In theorie kan het kampioenschap daarna nog in de laatste speelronde worden beslist. Koploper Feyenoord speelt dan (op vrijdag) tegen nummerlaatst FC Twente, PSV een dag later uit tegen Sparta.

Team en staf van PSV O16 wensen trainer Kristof en zijn familie heel veel sterkte toe en hopen hem volgende week het kampioenschap te kunnen bezorgen.

Youri Roulaux; Baggio Wallenburg - Jordan Teze ('73 Tijn Daverveld) - Steven Theunissen - Roel van Linschoten; Justin Lonwijk ('49 Sekouh Sidibe) - Robin Schoonbrood ('79 Davy van den Berg) - Leandro Fernandes (c); Cody Gakpo - Joël Piroe - Bobby Adekanye.

Op de bank niet ingevallen: Arne Lekens.
    Gele kaart: Baggio Wallenburg; Justin Lonwijk.