0-1
25 april, 00:00
AZ Alkmaar O15 logo

Vorig weekend versloeg de o15 de toen nog ongeslagen koploper Fc Utrecht met 2-0. Ook dit weekend kwam een titelkandidaat naar De Herdgang: AZ.

De Alkmaarders stonden voorafgaand aan de wedstrijd op de derde plaats met 20 punten uit 11 wedstrijden. Utrecht stond met 24 uit 11 eerste. Maar Ajax had de minste verliespunten: 22 uit 10. Er was voor AZ dus erg veel aan gelegen om met drie punten terug naar Noord-Holland af te reizen.

De wedstrijd in Alkmaar eindigde eerder dit seizoen in 0-0. En dat was best apart aangezien AZ met 34 doelpunten het meest trefzeker was. Daar zit dan overigens wel een uitslag van 2-9 tegen Willem II in.

Een gehavend PSV trad vandaag aan. Een prachtige gelegenheid voor andere spelers om hun capaciteiten te tonen.

In de eerste helft viel niet heel veel te noteren. Het meeste van het spel speelde zich af op de helft van PSV. Maar ondanks dat gegeven kreeg AZ geen enkele bal tussen de palen. Halverwege was het wel heel dichtbij toen Tijn Daverveld een inzet in eerste instantie nog blokte en daarna zag dat de rebound hard rakelings naast de kruising vloog.

De enige ploeg die in de eerste helft een bal tussen de paal kreeg was PSV. Een vrije trap van Sekou Sidibe was echter een eenvoudige prooi voor de AZ doelman.

Omdat AZ in de 26e minuut niet optimaal van een slordigheid in de Eindhovense defensie wist te profiteren gingen beide ploegen met de welbekende brilstand de kleedkamers opzoeken.

In de tweede helft was het PSV die het beste van het spel had. Veel uitgespeelde kansen kreeg het echter ook niet. Dat had met name met de keuzes die gemaakt werden te maken. Of met de pech dat een voorzet net niet bij een medespeler belandde.

Zo werd vlak na rust een vrije trap van Davy van den Berg net voor het hoofd van een PSV-er weggewerkt. En kopte Arne Bens even later op het dak van het doel.

Na 10 minuten in de tweede helft legde de thuisploeg een vlotlopende aanval op de (kunstgras)mat. Maar ook nu werd de voorzet van Sekou Sidibe richting Yasin Aalillou net op het laatste moment weggewerkt.

Laatstgenoemde kopte een minuut later na een goede actie van Sekou Sidibe de bal op in plaats van in het doel.

In de 48e minuut zwijnde PSV toen AZ een corner kreeg. Deze kwam bij de tweede paal terecht waar een Alkmaarse verdediger de bal richting doel kopte. Een andere AZ speler verlengde de inzet met zijn hak waarna deze bovenop de lat kwam.

Met nog 20 minuten te spelen testte Sekou Sidibe de kwaliteiten van de AZ-goalie via een geweldige vrije trap. Maar deze keerde met een prachtige reactie de inzet.

AZ nam, uit het niets in feite, in de 56e minuut de voorsprong toen een snelle omschakeling effectief werd afgerond. PSV moest daarna komen maar kon voorin onvoldoende een vuist maken. En zag dat AZ via een counter bijna nog de stand op 0-2 bracht. Gelukkig kwam de bal vol op de paal.

In de allerlaatste minuut kreeg PSV nog een mogelijkheid. Na een goede actie van Mathijs Bel kwam de bal voor de voeten van Yasin Aalillou terecht die echter te wild uithaalde en de bal daardoor ver en hoog over zag gaan.

Zo eindigde het duel in een 0-1 nederlaag. En daarmee kreeg PSV eigenlijk iets te weinig. Een gelijkspel zou een betere weerspiegeling geweest zijn van de verhoudingen op het veld deze middag.

Kyan van Dorp; Tijn Daverveld, Shurandy Sambo, Dennis Vos, Bryan van Hove; Mathijs Bel, Davy van den Berg (c), Arne Bens (61' Vince Colpaert); Sekou Sidibe, Sem van den Broek (55' Joop Daniels), Yasin Aalillou.