2-0
22 november, 00:00
NAC Breda O15 logo

Dit weekend was de O15 weer eens op de eigen Herdgang te aanschouwen. Dat was namelijk alweer bijna een maand geleden toen op 25 oktober Brabant United verslagen werd.

Vorige week plaatste het team van trainers Edwin de Wijs en Eric Addo zich probleemloos voor de kwartfinales van het bekertoernooi. Dit weekend kon het zich definitief plaatsen voor de Eredivisie die na de winterstop start. De nummers 1 t/m 4 van de Noordelijke en Zuidelijke competitie vormen straks deze Eredivisie. Met 21 punten staat en een prima doelsaldo van 21 voor en slechts 2 tegendoelpunten, is waarschijnlijk 1 punt voldoende. De huidige nr 5 stond namelijk op 13 punten met een doelsaldo van +5. En met nog 3 speelrondes te gaan, kan PSV plaatsing nauwelijks meer ontgaan.

Dat gold niet voor de tegenstander van vandaag: Nac Breda. Voorafgaand aan de wedstrijd stond de ploeg op plaats 4. Met slechts 3 punten voorsprong op Nec en VVV. Weliswaar beschikken de "geel-zwarten" ook over een veel beter doelsaldo dan de directe concurrenten, maar het was de Bredanaars alles aan gelegen om vandaag minimaal 1 punt mee naar huis te nemen en in ieder geval niet tegen een grote nederlaag aan te lopen.

Meteen in de eerste minuut moest aanvoerder Kyan van Dorp al handelend optreden toen hij een inzet van de rechtsbuiten van Nac met zijn been redde. Een minuut later was de mee opgekomen PSV rechtsachter Joey Verhoeven dichtbij de openingstreffer toen zijn als voorzet bedoelde trap bijna de Nac keeper verraste. De toon leek gezet: een open wedstrijd.

In de beginfase hadden beide ploegen kansjes. De beste waren voor PSV. Joep Hakkens nam van de linkerflank een vrije trap die hij prima aansneed. Bij de 2e paal ging de bal net voorbij aan 2 PSV-ers, en helaas ook net aan de verkeerde kant van de paal naast de goal. Nac was dichtbij een treffer toen de snelle rechtsbuiten in de 9e minuut een voorzet kon geven die door een, toch aardig vrijstaande, Nac-er ver naast gekopt werd.

Zo leek het een op en neer golvende wedstrijd. Maar dat was toch echt niet zo. Nac voetbalde opportunistisch, hanteerde in feite alleen maar de lange bal. PSV probeerde er voetballen door te komen. Dat Nac ook nog maar slechts 6 tegentreffers had, gaf wel aan dat het achterin de zaakjes redelijk goed voor elkaar had.

Toch kon PSV in de eerste helft via vloeiende aanvallen een aantal prima kansen noteren. Een goede aanval via Joop Daniels en Joep Hakkens leverde slechts een corner op. Na 20 minuten spelen werd spits Sem van den Broek door een prachtige pass van Evert Linthorst bijna vrij voor de goal gezet, maar door attent keeperswerk van de Nac goalie werd deze mogelijkheid teniet gedaan.

In de 28e minuut was het wederom Sem die dichtbij de 1-0 was. Na een lekker lopende aanval op de linkerflank wisselde PSV snel van kant. Vanaf rechts gaf Vince Colpaert een prima voorzet die door Sem hard op de binnenkant van de paal werd gekopt.

De openingstreffer hing in de lucht. En die kwam ook: in de 29e minuut kwam PSV via Evert Linthorst in balbezit. Evert stoomde net als de weer in Nederland gesignaleerde stoomboot op, en met de bal aan de voet kwam hij in het strafschopgebied van Nac terecht. Op het laatste moment werd hij aan zijn shirt getrokken: penalty oordeelde de scheidsrechter. Prima beslissing, geen twijfel of discussie over dezr pingel. Net als vorige week ontfermde Abou Kone zich over de strafschop. En ook dit keer scoorde hij beheerst. Alleen.......de scheids had nog niet gefloten......dus Abou mocht nóg een keer aanleggen. Gelukkig hield hij het hoofd ook de tweede keer koel en beheerst schoot hij de bal in dezelfde hoek: 1-0.

Met een terechte voorsprong voor de thuisploeg gingen beide teams rusten.

De beginfase van de tweede helft begon wat rommelig. Nac wilde wel maar kon niet. PSV wilde ook wel, maar het zat vaak net niet mee. En mocht van geluk spreken dat Kyan in de 44e minuut een afstandsschot uit de bovenhoek tikte. De corner leidde nog tot een mogelijkheid voor Nac, omdat bij de tweede paal een drietal geelhemden vrij stonden. Gelukkig kon geen van hen bij de bal.

Halverwege de tweede helft moest Kyan nog eens zijn talenten aanwenden toen hij knap met een reflex de bal met zijn voet in de korte hoek tot corner verwerkte.

Net als in de eerste helft kreeg Nac dus wel wat kansjes. Maar PSV was voetballend echt de baas op eigen veld. En bouwde dan ook terecht in de 53e minuut de voorsprong uit. Een corner van Joep Hakkens werd nog weggekopt, maar precies voor de voeten van de ingevallen D1-speler Mohamed-Amine Ihattaren die niet aarzelde en met links de bal hard door een melée van spelers tegen de touwen schoot.

De wedstrijd was daarmee beslist. En plaatsing voor de Eredivisie een feit. Toch bleef de thuisploeg op zoek naar meer goals. Behalve door het heerlijk zonnetje werd het publiek bij vlagen op hartverwarmend voetbal getracteerd. Het is dat Sem de pech had dat hij de bal na een heerlijke steekpass van Joep tegen de snel uitgekomen keeper trapte en in de 65e minuut de bal tegen de binnenkant van de paal schoot. Hierdoor bleef het bij 'slechts' 2-0. Een prima prestatie aangezien 6 spelers vandaag ontbraken omdat ze met de O16 mee moesten doen.

Met nog 2 wedstrijden te spelen plaatste PSV zich al voor de Eredivisie. Nac daarentegen moet nog twee wedstrijden vol aan de bak, en zag vandaag VVV en Nec in puntenaantal langszij komen. Het is dat ze (nog) over een beter doelsaldo beschikken.

Kyan van Dorp (c); Joey Verhoeven, Abou Kone, Mathijs Bel, Bryan van Hove; Evert Linthorst, Joep Hakkens, Vince Colpaert; Arne Bens (44' Mohamed-Amine Ihattaren), Sem van den Broek, Joop Daniels (55' Gregory Kuisch).