22 september, 11:30
FC Utrecht JO15-1 logo

Iggy Houben

Chahid el Allachi

De vierde speelronde stond dit weekend op het programma. De KNVB moet welhaast over voorspellende gaven beschikken. Want in deze ronde troffen de nummers 1 en 2; 3 en 4; 5 en 6 én 7 en 8 elkaar in onderlinge duels. PSV speelde als koploper op De Herdgang dus tegen de nummer 2: FC Utrecht. De thuisploeg verloor vorig weekend bij Feyenoord zijn eerste punten na een 1-1 gelijkspel. Utrecht verloor ook vorig weekend zijn eerste punten, en dat waren er gelijk drie na de 1-2 nederlaag tegen AZ. Zo kroop de ranglijst, met uitzondering van FC Volendam, wat dichter naar elkaar toe. En dat is net hetgeen we allemaal willen: wekelijks topwedstrijden spelen op het scherpst van de snede. En dus zaak vandaag de drie punten in Eindhoven te houden.

De eerste dreiging kwam van de gasten toen zij in de derde minuut net naast kopten. PSV zette daar een minuut later ook een kans tegenover toen de Utrechtse-goalie ternauwernood een inzet van Ruben van Bommel naast tikte. In de 8e minuut kwam Utrecht op voorsprong. Na balverlies in de middencirkel brak het snel uit en was de PSV verdediging niet attent bij het uitverdedigen. PSV moest dus voor de eerste keer dit seizoen in de achtervolging. En had twee minuten later al bijna succes. Maar wederom keerde de keeper een inzet van Ruben. PSV creëerde wat mogelijkheden in de eerste helft, maar was niet echt gelukkig in de eindfase. Zo trof Iggy Houben geen doel toen een schot van hem via de rug van een Utrechtse verdediger net over het doel ging. En schoot hij even later na een goede pass van Matteo Dams vanaf een goede positie recht op de doelman. Omdat de aanval nog doorliep kreeg Matteo de kans om vanaf net buiten de zestien meter te schieten. Zijn schot ging helaas over. Utrecht hield de gelederen verder goed gesloten en gokte op de snelheid voorin. En dat bracht hen in de 27e minuut bijna op 0-2 toen een bal achter de Eindhovense laatste linie kwam en de snelle spits de uitlopende doelman Niek Schils omspeelde. Gelukkig was de terug sprintende Yaël Gil y Muinos alert en kon hij nog net de bal voor de voeten van de Utrechter wegtikken. Omdat Iggy vlak voor rust de bal niet vrij voor zijn linker kon krijgen en dus kon schieten, gingen beide teams met een 0-1 stand rusten.

Na rust kreeg Ruben al snel een grote kans op de gelijkmaker, maar zijn schot ontbeerde de kracht om de doelman te verschalken. In de tegenaanval zwijnde PSV toen de rechtsbuiten van Utrecht de bal rakelings overschoot. Niet veel later was het weer Utrecht dat gevaarlijk was, maar Niek redde knap. Het spel golfde op en neer en nadat Ruben (ten onrechte?) werd teruggefloten wegens buitenspel, schoot Iggy net voorlangs. Na een kwartier in de tweede helft kwam Utrecht op 0-2 en leek de wedstrijd gelopen. PSV rechtte de rug nog een keer en nadat Milan Govaers een keer net naast schoot, was het in de 56e minuut wél raak voor de thuisploeg. De ingevallen Jaivy Lourens ging goed door op links en gaf hard voor. Daar dacht Shi-jon Martina te scoren maar de keeper redde nog net. De aanval liep door en uiteindelijk was het Iggy die de aansluitingstreffer scoorde. PSV rook bloed en niet veel later bereikte Jaivy met zijn voorzet bijna Chahid el Allachi. Een geweldige, meeslepende slotfase ontstond zo. Zeker toen in de 62e minuut PSV langszij kwam toen Iggy met een voorzet bij de tweede paal het hoofd van de opgekomen linkback Julian Kuijpers vond. Julian kopte prima in de verre hoek, waar Chahid uiteindelijk het laatste zetje gaf: 2-2! Vlak voor tijd dacht PSV de volle winst nog te halen toen Milan een prima corner nam die voor de voeten van Livano Comenencia belandde die van dichtbij uithaalde. Met een miraculeuze reflex haalde de doelman de bal van de doellijn en voorkwam daarmee de 3-2. Nadat in de slotminuut Yaël de bal net over kopte, vond de goed fluitende leidsman het welletjes en floot voor het einde.

Een 2-2 gelijkspel dus en dan kun je achteraf heerlijk filosoferen. Heeft PSV nu een punt gewonnen of er twee verloren? Feit blijft dat de ploeg een dik compliment verdiend om zich zo in de wedstrijd terug te vechten. Laten we het daarom op een punt winst houden. Dinsdag speelt de ploeg van Edwin de Wijs en Anthony Lurling voor de tussenronde beker uit bij Feyenoord waarna zaterdag de thuiswedstrijd tegen Ajax volgt.

Opstelling: Niek Schiks; Livano Comenencia, Luc Netten (c), Yaël Gil y Muinos, Koen Jansen (43'Julian Kuijpers); Lars Putters (36' Milan Govaers), Matteo Dams , Chahid el Allachi (63' Seb Loeffen); Iggy Houben, Shi-jon Martina, Ruben van Bommel (47' Jaivy Lourens).