1-3
19 april, 00:00
Sparta Rotterdam C1 logo
PSV C1 logo

De voorlaatste competitiewedstrijd stond dit Paasweekend op het programma. En niet zo maar één! PSV C1 speelde uit bij Sparta, dat net zoveel puntverlies had als koploper Feyenoord. Een belangrijke pot dus voor de Spartanen. PSV staat achter beide Rotterdamse ploegen op een derde plaats. En kon niet meer stijgen of zakken. Lekker vrijuit voetballen dus zou je denken.

In de wedstrijd die eerder dit seizoen op De Herdgang werd gespeeld, kreeg PSV een lesje in efficiency. En verloor het met 1-4. Een mooie gelegenheid nu voor revanche.

De door de coaches Joonas Kolkka en Eric Addo (Edwin de Wijs hield zich vandaag op de achtergrond) geprepareerde ploeg begon sterk. In de 5e minuuut speelde Gaétan Bosiers linksbuiten Yasin Aalillou in die een goede voorzet afleverde op Amar Catiç. Maar Amar kwam net niet tot scoren. Een vrije trap voor beide ploegen leverde het volgende gevaar op. Eerst kon Arne Lekens eenvoudig de Spartaanse vrije trap onschadelijk maken, die van Leandro Fernandes ging via de muur naast.

PSV was tot dat moment de beter voetballende ploeg. Maar kwam goed weg toen in de 19e minuut de rechtsbuiten van Sparta randje buitenspel door mocht gaan. Maar gelukkig stuitte hij op de voet van Arne.

Geheel conform het spelbeeld nam PSV in de 22e minuut een voorsprong. Nadat Leandro in zijn rug was gelopen, kreeg PSV rond 21 m recht voor de goal een vrije trap. Armando Obispo nam deze en liet een vlammend schot los. Zijn streep werd nog licht aangeraakt, en plofte achter de verbrouwereerd achterblijvende keeper in de goal: 0-1.

In de 28e minuut bouwde PSV zijn voorsprong uit. Op rechts speelde de van de D1 overgekomen Mathijs Bel Amar in, halverwege eigen helft, aan de zijlijn. Met de bal aan de voet stoomde Amar op, dwars door het midden. Op het juiste moment stak hij de diepgaande Cody Gakpo weg. Cody rondde met één simpele voetbeweging af, door de benen van de uitkomende keeper: 0-2!

Lang kon de Eindhovense ploeg niet genieten van het verschil van 2 doelpunten. Want een minuut later scoorde Sparta de aansluitingstreffer. Voor hun belangrijk, want om op de laatste speelronde nog een rol te spelen in het kampioenschap, kon Sparta zich geen puntverlies veroorloven.

In de tweede helft was de wedstrijd iets meer in evenwicht. Hoewel PSV de beter voetballende ploeg was. Tot echte kansen kwamen beide ploegen niet in het begin van de 2e helft. Of het moet het schot van Amar zijn die de keeper knap uit de bovenhoek ranselde. Ook Yasin zag zijn inzet door de keeper uit de doelmond getikt worden.

Na een kwartier spelen keurde de prima fluitende scheidsrechter (de welbekende Ruud Bossen) een PSV goal af vanwege buitenspel.

Het laatste kwartier kreeg PSV voorin meer ruimte. Sparta moest meer risico nemen met het oog op de kampioensaspiraties. Zonder echt "alles of niets" te spelen. Door de ruimtes die er vielen kwam PSV een paar keer gevaarlijk door. Maar de mee opgekomen Lars Dickens kon net Leandro niet bereiken.

In de 62e minuut gooide PSV het duel in het slot. Baggio Wallenburg won een duel op het middenveld en speelde Justin Lonwijk aan. Die stuurde vervolgens Yasin de diepte in. Yasin haalde de achterlijn en gaf goed voor op Leandro die knap afrondde.

Sparta geloofde niet meer in een goede afloop van de wedstrijd. Maar kreeg toch nog een kans op de 2-3. Een vrije trap op de punt van de 16, leverde nog gevaar op. Arne liet zich echter niet verrassen en tikte fabelachtig de bal onder de lat vandaan.

Zo won PSV terecht vandaag met niet alleen goed voetbal, maar ook door een sterk collectief. En deed het zijn sportieve plicht. Door de nederlaag van Sparta lijkt het kampioenschap naar de andere Rotterdamse ploeg, Feyenoord, te gaan. Met een voorsprong van 3 punten en 1 duel nog te spelen moet het wel heel raar lopen als zij geen kampioen worden.

PSV speelt 3 mei zijn laatste competitiewedstrijd thuis tegen VVV. En twee weken daarna de bekerfinale op De Herdgang tegen Ajax.

Arne Lekens; Jordan Teze, Lars Dickens, Armando Obispo (c); Gaétan Bosiers; Baggio Wallenburg, Mathijs Bel (55' Justin Lonwijk), Leandro Fernandes; Amar Catiç, Cody Gakpo, Yasin Aalillou.