3-2
18 oktober, 00:00
NEC/FC Oss D3  logo

Een zonnige herfstwedstrijd

De tegenstander van vandaag behoort net als PSV tot de betere middenmoters van onze ‘reeks’. Met zeven punten uit vijf wedstrijden staat PSV er net iets beter voor dan NEC/FC Oss, dat tot nu toe zes punten uit vier wedstrijden heeft behaald. Vandaag trad het Oss-team van NEC/FC Oss aan dat voornamelijk uit 1998’rs bestaat. Deze ingrediënten konden wel eens voor een spannende pot voetbal zorgen. Onder een heerlijk herfstzonnetje, met uitzicht op in herfsttooi gekleurde bomen, startte de wedstrijd waar in de eerste helft niets van dat alles bewaarheid bleek. PSV was beduidend beter, alhoewel NEC/FC Oss meer zorgvuldigheid in het spel liet zien.
    Al na 43 seconden was het raak. Cody pikte de bal net voorbij het eigen (!) 16 meter gebied op en snelde driekwart van het veld over om onberispelijk binnen te schieten. Een applausverdienende, keurig afgewerkte actie!
    Kort daarna liet Jordan als rechtsback zijn kwaliteiten zien. Met een onnavolgbare beweging (waarvan ik de eventuele naam niet ken) speelde hij zich vrij om een perfecte dieptepass te geven op de rechtsvoor Ruud. Die twijfelde geen moment en zette de bal in een vloeiende beweging meteen voor op Cody. Het leek, door tussenkomst van een verdediger, een onmogelijke taak om alsnog te scoren. Maar Cody toonde zijn doorzettingsvermogen en behendigheid en scoorde zijn tweede doelpunt van vandaag.
    Ziezo, PSV had de toon voor de wedstrijd gezet. Hoe zou de tegenstander hierop reageren?
    Welnu, met de eerste echte aanval! De voorhoede van NEC/FC Oss was het tot nu toe, door een perfecte verdediging van James, Jordan, Armando en Luc, niet gelukt gevaar voor de goal te brengen. Arne had slechts één vangbal en één vrije trap te verwerken gehad. Nu omspeelden ze met schijnbaar gemak onze verdediging en profiteerden genadeloos van een foutje: 2-1.
    Na ongeveer een kwartiertje spelen, verzekerde Cody de voorsprong en verzilverde hij zijn hattrick. Hij pikte de bal op uit een scrimmage, passeerde twee spelers door een beweging naar rechts te maken en scoorde in de linkerhoek. Tot aan de rust was het nog genieten van een dynamisch PSV waarbij Robin opviel door een vloeiende tiptopbeweging terstond te laten volgen door een sterk afstandsschot dat de keeper met zijn vingertoppen pareerde. Kort daarvoor speelde hij zich ook al in de picture door, als wisselspeler, koud in het veld een afstandsschot nipt voorlangs te schieten.
    Ook het een-tweetje van Lars (sterk terugkomend na zijn blessure) en Ruud mocht er wezen. Het eindigde helaas met een buitenspelfluitsignaal. Krap voor rust werd diezelfde Ruud vrijgespeeld voor de goal, maar hij tikte de bal net iets te hard voor zich uit zodat NEC/FC Oss onderschepte.
    PSV ving de tweede helft met groot gemak aan. In eerste instantie moest NEC/FC Oss nog steeds inleveren. Onder andere bij Björn, die met zijn vuurrode schoenen zijn afstandsschot kracht bijzette en vervolgens de ene prachtige voorzet na de andere afleverde, waarop helaas niet attent genoeg gereageerd werd. Maar ook Lars liet zich gelden door een voorzet van Cody vervaarlijk naast de doelpalen te werken.
    Toch wist de tegenstander zich te hervinden en de muur van Armando en James werd doorbroken. Stan trad echter feilloos op en blokte het schot met een schitterende duik. Maar de beleving was er bij PSV een beetje uit en de verdediging moest steeds meer optreden. Daar viel Armando op met zijn verdedigende kwaliteiten door een doorgebroken speler voortreffelijk te blokken. De rollende bal was een prooi voor Stan. Ook Luc hield de snelle, zeer sterk spelende nummer tien in bedwang en slaagde er meestal in zijn vloeiende passings te pareren. Maar een tweede tegengoal zat in de lucht en werd verzilverd door een vrije trap net buiten de 16. De eerste poging, overigens een hoge vangbal voor Stan, werd afgefloten en op herhaling herinnerde de tegenstander zich dat de goal voor een D3 speler net te hoog is: 3-2. Dan komt bij velen het doemscenario van een gelijkspel in de laatste minuten voor ogen en dat mag niet gebeuren! Gelukkig was de speeltijd nog slechts één minuut die ook nog voor PSV was. Roland werd onterecht gevloerd en trachtte de hierop volgende vrije trap net buiten de 16 (met hulp van Cristiano Ronaldo) in te schieten, maar de keeper was hem voor.
    Al bij al toch nog een spannend slot met een tegenstander die steeds beter in de wedstrijd kwam waardoor PSV tegen zichzelf leek te spelen. En dat was wellicht de reden dat onze jongens wat bedrukt van het veld afkwamen. De overwinning was er, maar de tweede helft liet niet het gewenste, dynamische spel zien van de eerste helft. Edoch, met zo’n wedstrijdstart kan trainer Williamson meer dan tevreden zijn!