Shi-jon Martina
  2. Wedstrijdverslag

O15 pakt volle winst in blessuretijd

Sinds dit seizoen speelt de O15 in een ander competitieformat. Zowel voor als na de winterstop spelen de teams in een poule van acht een volledige competitie. In december degraderen de nummers zeven en acht naar een divisie lager terwijl vanuit die divisie juist de nummers een en twee instromen. Aan het eind van de competitie gebeurt hetzelfde naar het nieuwe seizoen toe. Alles met als doel zoveel mogelijk topwedstrijden te spelen. En dat doel lijkt gehaald te worden, want als je kijkt naar de huidige stand, dan zie je dat vijf ploegen zo dichtbij elkaar staan dat het continu stuivertje wisselen is op de ranglijst. Alleen koploper Vitesse en degradanten Twente en Heerenveen hebben een gat naar de andere ploegen.

Voor PSV O15 stond de laatste uitwedstrijd op het programma bij AZ. Een ploeg die net als PSV achttien punten behaalde tot nu. In Eindhoven won PSV eerder dit kalenderjaar met 1-0 door een doelpunt van de O14-speler Isaac Babadi.

Omdat onderweg naar AZ de bus met fysieke problemen kampte, moest fysio Ruud Huijbregts al vroeg in de ochtend in actie komen. Een klep wilde niet meer dichtblijven en werd vakkundig ingetaped zodat de weg weer vervolgd kon worden.

De wedstrijd startte rustig. AZ had in de beginfase een paar kleine mogelijkheden, maar beide keepers hadden lang een rustige ochtend. In de 22e minuut leek AZ op voorsprong te komen. In de omschakeling werd het gevaarlijk en de AZ-aanvaller lobte de bal over de uitlopende Niek Schiks heen. Maar net voor de doellijn bracht Livano Comenencia nog redding zodat het 0-0 bleef. PSV loerde op de ruimtes achter de laatste linie, maar de acties van Iggy Houben leverde niet meer op dan een paar corners. Omdat een schot van Matteo Dams eenvoudig door de AZ-doelman gepakt werd, en een inzet van AZ voorlangs ging, gingen beide teams met een doelpuntloze tussenstand de kleedkamers opzoeken.

Na rust werd AZ meteen gevaarlijk, maar Niek kon nog net een schot met zijn vingertoppen tot corner verwerken. PSV kwam iets meer aan voetballen toe in die fase, maar had veel geluk toen in de 48e minuut een penaltymoment voor AZ weg werd gewuift. In de slotfase hadden beide ploegen nog mogelijkheden. Iggy zette bijna Jaivy Lourens vrij voor de keeper, maar zijn steekpass was net te hard. AZ kopte een corner nog over en nadat Jaivy in de laatste minuut het zijnet vond dacht iedereen dat de wedstrijd in 0-0 zou eindigen. Maar PSV ging er in blessuretijd alsnog met de volle winst vandoor. Shi-jon Martina pikte de bal op zo'n 25 meter van het doel op. En passeerde een stuk of vier verdedigers alsof ze er niet stonden en hield het hoofd alleen voor de keeper zeer koel en schoof de 0-1 in de hoek.

Zo stal PSV een beetje de drie punten, maar dat vond aan Eindhovense zijde niemand erg. Komende dinsdag de laatste competitiewedstrijd. Koploper Vitesse komt dan naar De Herdgang en moet winnen voor de titel.

Niek Schiks; Livano Comenencia, Luc Netten (c), Yaƫl Gil y Muinos, Koen Jansen (56/Julian Kuijpers); Lars Putters, Matteo Dams, Ruben van Bommel; Iggy Houben, Jesper Uneken (53/Shi-jon Martina), Jaivy Lourens.

Gele kaart: Jesper Uneken