1-2
17 oktober, 00:00
PSV D2 logo
Willem II / RKC D2 logo

PSV D2 heeft afgelopen zaterdag zijn leidende positie in de 2e Divisie C uit handen moeten geven aan Willem II/ RKC. In een matig duel trokken de Tilburgers/ Waalwijkers aan het langste eind. Goed beschouwd verdiende de wedstrijd geen winnaar, maar om te zeggen dat PSV D2 de betere ploeg was...nee. In veldoverwicht zeker wel (Willem II/ RKC is drie keer in de buurt van Aaron geweest), maar echt uitgespeelde kansen kreeg de D2 ook niet. Willem II/ RKC had het achterin heel behoorlijk voor elkaar, maar kon aanvallend weinig uitrichten. Alleen aan de snelle rechterspits had Jeroen Swinkels soms de handen vol (maar Jeroen liet zich niet gek maken en bleef kort dekken); verder viel er in offensieve zin weinig te genieten. En PSV? Een slechte dag, zullen we maar zeggen. Weinig inspiratie, veel onnodig balverlies, slordige passing en een rommelige opbouw (ik hoop Twan dat je het niet erg vindt dat ik even op jouw 'stoel' ga zitten; we hechten veel aan eerlijke verslaggeving).
    Kort even over de wedstrijd, want een al te uitgebreide analyse valt er ook niet te maken. De eerste vijf minuten van de eerste helft zijn voor Willem II/ RKC. Grote kansen levert dit beginoffensief echter niet op. Die grote kans is er wel voor PSV als de onzekere keeper van Willem II/ RKC (daar hadden we meer uit moeten halen jongens; waarom af en toe niet op de goal geschoten?) de bal uit een corner tegen de paal 'duwt'. Een hardwerkende Joey Konings, Ertem Bölükbas en Giovanni Nicolaas delen dan wel wat speldenprikjes uit, maar echt gevaarlijk wordt het zelden. Na 15 minuten gaat Mats Grotenbreg goed door op rechts en schiet op de keeper die hem wederom matig onder controle krijgt. Ook nu gaat het net goed. Rond de 20e minuut heeft PSV opnieuw wat aardige kansen. Eerst via Joey die goed weggestuurd wordt door Koen Vos, daarna via Matthias Verreth die de keeper prima uitspeelt maar de bal verzuimt voor te geven. Vlak daarna een soortgelijke situatie als Matthias opnieuw de keeper omspeelt, deze hem nét kan wegwerken waarna de bal bij Joey terechtkomt die hem hoog over schiet. Het missen van de kansen is een veeg teken en inderdaad, het is Willem II/ RKC dat in de 25e minuut na slecht wegwerken achterin de 0-1 kan binnenschuiven. Een ijzeren voetbalwet: scoor je zelf niet, dan scoort de tegenstander.
    Met wat omzettingen gaat PSV D2 de tweede helft in, maar in plaats van een massaal offensief van de mannen van Twan Schepers, is het Willem II dat het heft in handen neemt en zelfs scoort. Het doelpunt wordt echter afgekeurd wegens buitenspel. Na zeven minuten zien we dan eindelijk een mooie aanval. Ymanuel Hurkmans passt van achteruit op Mink Peeters. Mink vindt Ertem die goed uithaalt, maar zijn schot belandt op het dak van het doel. Is het een begin van een beter PSV? Nee. Het spel blijft rommelig. De intenties zijn goed, maar het loopt gewoon niet. Roel van Linschoten redt gelukkig dan nog uitstekend op een lange bal van Willem II/ RKC die er doorheen lijkt te schieten. Aan de andere kant vuurt Ties van den Eijnde een keer op het vijandelijke doel, maar zijn schot mist richting. Opnieuw wat omzettingen dan van Twan die ook wel ziet dat het niet goed loopt. Uit een corner van Zohair Labyad kopt Matthias vervolgens bijna raak, maar hij gaat net iets te vroeg de lucht in. Redelijk uit het niets (en na een goede pass van Jeroen Swinkels) zigzagt Ties dan in de 22e minuut langs wat verdedigers en prikt de bal in de uiterste hoek. Vreugde en opluchting: 1-1. Het kan nog! Drie minuten later echter dompelen de Tilwijkers (zoals de combinatie Tilburg/ Waalwijk maar even zullen noemen) het PSV-kamp opnieuw in rouw als een vrije trap in één keer over Aaron wordt geschoten die tot dan toe in de tweede helft nauwelijks iets te doen heeft gehad. In de resterende minuten dringt PSV nog wel aan, krijgt zelfs wat kansen (waaronder één keer als de keeper de bal loslaat), maar moet met lede ogen toezien hoe de drie punten naar Tilwijk gaan. Terecht, nee. Onterecht, ook niet. Al met al een rare wedstrijd waarin PSV geen moment de indruk kon wekken de wedstrijd naar zich toe te trekken en Willem II geduldig afwachtte op de fouten die inderdaad werden gemaakt. Erg? Nee. De competitie is nog lang en Willem II/ RKC wekte zaterdag ook niet de indruk over een solide kampioensploeg te beschikken. Of PSV dat wel is, zal de komende weken moeten blijken. In ieder geval is er nu weer een doel om naartoe te werken: wedstrijden winnen met goed voetbal en punten pakken. En dan maar hopen dat Willem II/ RKC ergens de punten laat liggen. Ik heb er alle vertrouwen in.