17 mei, 00:00
PSV C1 logo
Ajax C1 logo

Locatie: Sportcomplex de Herdgang
    Eindelijk was het dan zover. De bekerfinale tussen de C1 teams van Ajax en PSV! Net als vorig seizoen was dit het affiche van de bekerfinale bij de C-jeugd. En net als vorig jaar werd de wedstrijd op Eindhovense bodem gespeeld. In 2013 nog op "neutrale" bodem bij Brabantia. Dit seizoen was de locatie De Herdgang. Niet dat het veld in het voordeel van de thuisploeg zou zijn. Want het nieuwe kunstgrasveld op het hoofdveld ligt er nog maar net....

Onder het genot van een heerlijk zonnetje en veel toeschouwers werd afgetrapt nadat de sproei-installatie eindelijk gestopt was.

De eerste mogelijkheid was voor PSV toen aanvoerder Armando Obispo met een lange bal Yasin Aalillou aan het werk zette. Zijn voorzet belandde bij spits Cody Gakpo die vervolgens Amar Catić in stelling wilde brengen. Maar helaas was zijn breedtepass net te zacht om Amar de mogelijkheid te geven om in één keer uit te halen. Ajax had in die fase al meer balbezit dan de Eindhovense ploeg. Maar toch kwam PSV al vroeg op voorsprong: Yasin ontving de bal randje 16, en stuurde 2 Ajacieden het (Philips)bos in. Gevolgd door een kort, vinnig schot in de korte hoek. De Ajax goalie kansloos latend bracht hij de 1-0 op het scorebord. Wat een begin van de finale!

Na deze treffer bleef Ajax de ploeg met het meestr balbezit. En PSV had moeite om onder de druk uit te voetballen. Na een kwartier toonde de ploeg van Edwin de Wijs zich weer serieus op de Amsterdamse helft. Maar balverlies en een snelle omschakeling bij Ajax leverde de gasten de gelijkmaker op. Een diepe bal belandde tussen de laatste linie en de uitkomende keeper Arne Lekens. De watervlugge rechtsbuiten was echter als eerste bij de bal en lifte de bal over Arne hoog in het doel: 1-1.

Ajax nam na de gelijkmaker het initiatief nog nadrukkelijker en PSV vocht voor iedere meter. Ajax kreeg ook kansjes via een listig genomen vrije trap en een afstandsschot. Maar ook PSV kwam in de 23e minuut gevaarlijk door. Uit een vrijwel identieke situatie als bij de gelijkmaker scoorde Amar bijna de 2-1. Zijn bal ging rakelings de verkeerde kant van de paal.

In de 27e minuut stuurde Leandro Fernandes de diepgaande middenvelder Justin Lonwijk de diepte in. Hij kon richting de uitlopende keeper lopen die niks anders kon dan Justin buiten de 16 meter te torpederen. De scheidsrechter liet echter doorspelen ipv een vrije trap en een (rode) kaart toe te kennen. Het was in zijn ogen een ongelukkige botsing. Ik heb het liever over een ongelukkige beslissing. Nadat Ajax een kans naast gegleden zag, en PSV een schot van Gaétan Bosiers net over zag gaan, gingen beide ploegen met 1-1 rusten.

In de 2e helft waren de rollen omgedraaid: PSV was de betere ploeg en creëerde ook kansen. De Ajax-goalie moest handelend optreden bij een vrije trap van Leandro. En zag iets later een kopbal van dezelfde speler op het dak van het doel belanden na een prima voorzet van Gaétan.

In de 48e was het zelfs heel dicht bij een voorsprong toen Amar de bal ter hoogte van de middenlijn aan de zijlijn ontving. Hij ging op avontuur en slalomde a la Roberto Tomba door de Ajax defensie. De keeper kon helaas ternauwernood redding brengen.

Een minuut later stond het ineens echter 1-2 op het scorebord. Volledig tegen de op dat moment geldende verhoudingen. PSV moest iets forceren en offerde al snel een verdediger op voor een extra aanvaller. Dit gaf Ajax echter veel ruimte, en dat met hun snelle voorwaartsen. Een aantrekkelijk duel op het scherpst van de snede ontspon zich voor de toeschouwers. Ajax leek het duel op slot te gooien toen de pijlsnelle rechtsbuiten richting Arne opstoomde. Gelukkig raakte hij het zijnet. Een minuut later had PSV alle pech van de wereld toen een vrije trap van Leandro bij de 2e paal op de binnenkant van de paal terechtkwam en het veld weer inkwam. Waarna de rebound ook niet werd binnengeschoten.

PSV drong aan maar zag de klok ook verder tikken. Benieuwd of de scheidsrechter genoeg tijd bij zou trekken voor de talrijke blessurebehandelingen. Met name aan Ajax kant hadden veel spelers last van "krampverschijnselen". Maar dat blijkt tegenwoordig bij het spelletje te horen.

Helaas was het niet PSV dat in de absolute slotfase de gelijkmaker scoorde, maar Ajax die in de laatste minuut de stand naar 1-3 tilde nadat een lange trap van de keeper een speler van Ajax alleen voor Arne zette. Een sterke dribbel van de ingevallen Sekou Sidibe leverde nog grote onrust op bij Ajax, maar Cody kon net niet tot afronden komen om de slotfase nog spannend te maken. Dat diep in blessuretijd Ajax nog een keer scoorde is slechts voor de statistieken.

PSV verloor de bekerfinale zwaar geflatteerd met 1-4. Maar kan terugkijken op een prima wedstrijd waarin het in de eerste helft de onderliggende partij was en in de 2e helft duidelijk de betere. Maar het spel gaat uiteindelijk om wie het meeste scoort. En dat was Ajax.

De grote winnaar was het publiek die, zeker voor een finale, een alleraardigst duel voorgeschoteld kregen!!

Arne Lekens; Baggio Wallenburg, Aboubacar Kone (55' Sekou Sidibe), Armando Obispo (c), Gaétan Bosiers; Robin Schoonbrood (69' Davy van de Berg), Leandro Fernandes, Justin Lonwijk; Amar Catiç, Cody Gakpo, Yasin Aalillou.