17 februari, 14:00
PSV O16 logo
Ajax AFC JO16-1 logo

O16 stuit op efficiënt Ajax

Ajax profiteerde zaterdag op de Herdgang optimaal van het totale gebrek aan scherpte en slagvaardigheid aan Eindhovense kant. Waar PSV ruime mogelijkheid had om de wedstrijd al voor rust naar zich toe te trekken en definitief te beslissen, liet het tenminste vier 100% kansen onbenut en gaf het Ajax daarmee de gelegenheid om zich bijzonder effectief te tonen door de wedstrijd ondanks veel minder kansen in twee momenten te beslissen.

PSV O16 kende een roerige week, waar trainer Kevin Hofland afscheid nam en de overstap maakte naar Fortuna Sittard. De vraag was of dat zijn weerslag zou hebben op het team. Daarvan leek echter geen sprake. Gecoacht door interim-trainers Rick Antonisse en Tim Wolf kon PSV, zonder Ajax te declasseren, de eerste helft veruit de meeste aanspraak maken op een - ruime - voorsprong. Hoewel Ajax in de 11e minuut de score opende, creëerde PSV met name in het tweede deel van de eerste helft een groot aantal kansen, waarvan echter geen enkele werd benut. Een aantal keren was de Amsterdamse keeper gretiger in een scrimmage, verschillende keren ging een goede scherpe voorzet ondanks bezetting voor de goal onaangeraakt voorlangs. Maar bijna raak is helemaal mis en PSV had het geheel aan zichzelf te wijten dat het bij rust achterstond.

Dat de eerste helft geen comfortabele voorsprong was opgebouwd liet zich in de tweede helft nadrukkelijk voelen. Anders dan voor de rust slaagde PSV er niet of nauwelijks in om nog gevaarlijk te worden en echte kansen te creëren. Hoewel Ajax niet domineerde en evenmin echt gevaarlijk wist te worden, gooiden de Amsterdammers de wedstrijd een paar minuten voor het eindsignaal definitief in het slot, 0-2.

Opstelling: Robin Verhoeven; Alberto Puts (’62 Thomas Cox), Nigel Lonwijk, Manu Matuta (c), Heritier Deyonge; Dani Mathieu, Mathijs Tielemans, Amin Doudah (’69 Jur Clabbers); Milan Beumer (’69 Joep Kluskens), Fode Fofana en Jeremy Antonisse.

Gele kaart: Fode Fofana