2-4
15 november, 00:00
SC Heerenveen O15 logo

Heerenveen (It Hearrenfean). Dat is de plaats waar de O15 dit weekend naar toe trok. Effe met de bus naar de plaats van het Thialf, het Blauhuster Dakkapel en de pompeblêden. Naar Friesland, de provincie van het eigen volkslied, het kaatsen en fierljeppen. Oftewel: een stukkie sightseeing Nederland dit weekend.

Doel van vandaag: plaatsing voor de knock-out ronde van het bekertoernooi. Met 6 punten uit 2 bekerwedstrijden én een doelsaldo van +10 (11-1) stond PSV O15 er prima voor. De tegenstander van vandaag, Heerenveen, stond met 3 punten gelijk met Volendam. Omdat het over een iets beter doelsaldo beschikt dan "de wijdbroeken" (+1 respectievelijk -1), stond het voorafgaand aan de wedstrijd op de 2e plaats. En mocht het daarmee nog hopen op verder bekeren.

Gezien het grote verschil in doelsaldo was PSV eigenlijk wel zeker van plaatsing. Maar zoals een befaamd rugby-coach al ooit zei: " de bal is rond". En dus moest de ploeg eerst nog de 70 minuten volmaken zonder tegen een eventueel al te grote nederlaag op te lopen. De Eindhovense ploeg zit de laatste weken in een lekkere flow, en daarom was het belangrijk dat goede gevoel vast te houden en daarnaast het Hoge Noorden te verwarmen met ons voetbalspel.

In de warming up moest spits Sem van den Broek helaas afhaken. Op eigen initiatief gaf hij aan toch te veel last te hebben van een kuitblessure. Knap om zo'n besluit zelf te nemen en het teambelang te laten prefaleren. Zijn plaats in de spits werd overgenomen door Yorbe Vertessen van de O14.

In de 3e minuut kreeg PSV al meteen een mogelijkheid om de score te openen. Een prima voorzet van Bryan van Hove werd door de lange Heerenveen keeper losgelaten waarna Sekou Sidibe de bal overschoot.

Heerenveen zette vroeg druk op de PSV verdediging in de beginfase. Toch kon het daar vaak knap onderuit voetballen, maar in de 7e minuut ging het toch mis. Op het slechte veld schoot de bal onder de voet van een verdediger door, waarna Heerenveen simpel op 1-0 kon komen. Het zou toch niet waar zijn, dat PSV hier toch tegen een grote nederlaag aan gaat lopen??.....

Maar gelukkig herpakte PSV zich goed en via een aantal goede aanvallen liet het zich regelmatig voor de Friese goal zien. Na een prima voorzet van Vince Colpaerts kreeg PSV een corner die bijna door Koen Oostenbrink verzilverd werd.

In de 12e minuut leidde wederom eeen corner tot gevaar. De trap van Evert Linthorst belandde bij de tweede paal waar Sekou de bal terukopte naar Yorbe die vervolgens de lat trof met zijn schot.

Drie minuten later was Yorbe wederom dichtbij de gelijkmaker. Op de rand van de zestien speelde hij zich fabuleus vrij met een lichaamsschijnbeweging, maar helaas ging zijn schot recht op de keeper af die daardoor de inzet simpel kon stoppen.

Nadat Yorbe in de 16e minuut een kans onbenut liet na een prachtige pass van Vince, was het in de 20e minuut dan eindelijk wél raak. Benjamin Kailie sleepte er op rechts een corner uit. Ook deze werd door Evert genomen. Via 'de flipperkast' kwam de bal voor de voeten van Yorbe die ditmaal wel gelukkig in de afronding was: 1-1.

PSV bleef voetballend de betere ploeg in Heerenveen en nam in de 28e minuut dan ook terecht de voorsprong. Een scherpe voorzet van Sekou werd door de Heerenveen goalie niet goed ingeschat waarna het voor Yorbe een koud kunstje was om de bal bij de 2e paal binnen te tikken.

Nadat Kyan van Dorp in de 32e minuut knap een schot van de Friezen onschadelijk maakte, bracht Sekou de ruststand in de laatste minuut op 1-3. Een klasse actie van Benjamin ging hieraan vooraf. Nadat hij prima mee opkwam aan de rechterkant, wachtte hij op het juiste moment om de bal mee te geven aan Sekou die daarna knap de bal in de verre hoek schoof.

Inmiddels regende het behoorlijk in Heerenveen waardooor het veld nog moeilijker bespeelbaar werd. Soms leek het wel Thialf zonder dak...

De eerste mogelijkheid na de hervatting was voor de thuisploeg, maar hun schot ging voorlangs. Hierna nam PSV het initiatief volledig over. Het liet een paar vloeiend lopende aanvallen zien, maar was ongelukkig in de eindfase. Een vrije kopbal van Koen Oostenbrink ontbeerde kracht om de Heerenveen doelman te verrassen.

Zo dicteerde PSV het spel in de tweede helft en was het wachten op de 4e treffer. Die kwam uiteindelijk in de 43e minuut. Nadat Sekou binnen de beruchte lijnen onreglementair gestuit was, mocht Abou Kone zich van Sekou over de toegekende penalty ontfermen. Zonder twijfel schoof hij de bal in de hoek en besliste daarmee het duel definitief.

PSV bleef ook na deze 4e treffer op zoek gaan naar meer doelpunten. Maar met name Sekou was ongelukkig in zijn acties vandaag en verzuimde de score verder uit te bouwen. Joop Daniels was er nog een keer dichtbij maar kwam een teenlengte tekort om een voorzet binnen te glijden. En ook Yorbe was dichtbij zijn derde treffer nadat hij door de ingevallen Joey Verhoeven vrijgespeeld was.

Vlak voor tijd scoorde Heerenveen uit het niets de 2-4. Maar daar bleef het bij. Een terechte overwinning van PSV waarbij de uitslag geen recht deed aan het krachtsverschil (mn in de tweede helft). Opvallend dat de Eindhovense ploeg vandaag net zoveel tegentreffers incasseerde als in de gehele competitie tot nu toe.

Maar waar het vandaag om ging, werd gerealiseerd: plaatsen voor de knock-out fase van het bekertoernooi en goed voetbal op de mat leggen. Komend weekend weer de gewone competitie waar het zich in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda definitief kan plaatsen voor de, na de winterstop, in te richten Eredivisie.

Kyan van Dorp; Benjamin Kailie (48' Joey Verhoeven), Abou Kone, Koen Oostenbrink, Bryan van Hove; Evert Linthorst (52' Arne Bens), Davy van den Berg (36' Mathijs Bel), Vincent Colpaert; Sekou Sidibe (c), Yorbe Vertessen, Joop Daniels (60' Gregory Kuisch).