3-0
14 december, 00:00
PSV C1 logo
MVV C1 logo

De laatste wedstrijd voor de winterstop stond dit weekend op het programma. Tegenstander: MVV. De club uit de stad van een vreemdgaande burgemeester, carnaval, coffee-shops en uiteraard "us-MVV'ke. De ploeg die voor het eerste puntverlies van PSV C1 verantwoordelijk was door thuis in een memorabele wedstrijd 1-1 te spelen. Memorabel omdat beide ploegen de wedstrijd met 9 man beëindigden. PSV omdat het geen wisselmogelijkheden meer op de bank had en twee spelers geblesseerd afhaakten. MVV omdat twee spelers met rood van het veld werden gestuurd.

De wedstrijd in Maastricht liet zien dat MVV over een fysiek sterke ploeg beschikte die loerde op de counter en fouten van de tegenstander. Zaak voor de Eindhovense ploeg om geconcentreerd aan de wedstrijd te beginnen én te blijven tot het laatste fluitsignaal.

Ondanks dat het half december is, scheen de zon heerlijk, was de temperatuur meer dan aanvaardbaar en was er nauwelijks wind. Daarbij opgeteld dat het kunstgras er optisch goed bijlag met lekker kort "gras", waren alle ingrediënten aanwezig voor een goede pot voetbal.

Het publiek kwam in de beginfase echter bedrogen uit. Het spel was van beide kanten rommelig. MVV speelde met 2 knoesten van jongens voorin, en gokte duidelijk via lange ballen op de fysieke voordelen van hen. PSV probeerde het wel, maar het liep nog wat stroperig. Daarnaast liet het na om al snel MVV op een achterstand te zetten. Want in de 6e minuut zette Yasin Aalillou met een lepe pass de doorgelopen Justin Lonwijk oog in oog met de Maastrichtse doelman. Hij had de keuze voor een lob, maar wachtte daarmee net wat te lang. Daarnaast had zijn lob onvoldoende vaart en hoogte zodat de keeper eenvoudig de bal uit de lucht kon plukken.

Een paar minuten later was Justin wederom dichtbij de openingstreffer. Een lange voorzet van linksbuiten Remco Evenepoel belandde bij de tweede paal waar Yasin koppend de bal teruglegde op Justin die de pech had dat zijn inzet nu geblokt werd.

Toch kwam PSV terecht op voorsprong. Justin stond aan de basis van een nieuwe aanval. Speelde in op Leandro Fernandes die met een gevoelige steekpass Gaetan Bosiers vrij voor de goal zette. Met zijn 'chocolade-rechterbeen', die hij verder bij wijze van spreken alleen voor te steppen gebruikt, rondde Gaetan beheerst af. Dit was niet alleen de belangrijke 1e goal, maar ook de eerste goal voor Gaetan in PSV-tricot in een officiële wedstrijd!

PSV ging na deze treffer wat vrijer voetballen. En was dichtbij de tweede treffer toen een streep van Leandro knap onschadelijk werd gemaakt door de MVV doelman. Toch was het opletten geblazen voor het opportunistische spel van MVV, dat in de 25e minuut zelfs een indirecte vrije trap van dichtbij mocht nemen nadat de scheidsrechter een door Gaetan van richting veranderde voorzet die door keeper Arne Lekens werd opgeraapt, beoordeelde als een bewust gespeelde terugspeelbal. Gelukkig verdween de bal in de muur en werd het gevaar zo snel ingedamd.

Vlak voor rust breidde PSV zijn voorsprong uit naar 2-0 toen Cody Gakpo er als de kippen bij was om defensief geschutter van MVV genadeloos af te straffen. Omdat Arne Lekens in de slotminuut goed anticipeerde op een schot van MVV, werd met een 2-0 stand de kleedkamers opgezocht.

Bij het begin van de tweede helft was de zon verdwenen en stak een fris briesje op. En op één of andere duistere reden had dit zijn impact op beide teams. PSV wilde wel, maar slaagde er niet in een bres te slaan in de Maastrichtse defensie. MVV wilde ook wel, maar kwam kwaliteit tekort om het PSV lastig te maken. Zo sleepte de wedstrijd zich voort. En ondanks dat het niet als een geoliede machine liep, kreeg PSV kansen en mogelijkheden om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Het had ook de pech dat de scheidsrechter niks zag in een overtreding van een MVV verdediger die binnen de beruchte lijnen Leandro aantikte.

Nadat Cody de mee opgekomen verdediger James Fofana bijna vrij voor de goal zette (helaas was de keeper ook snel uit zijn doel gekomen), scoorde eerstgenoemde in de 49e minuut alsnog de 3-0. De ditmaal op links doorgebroken Yasin leverde de bal af bij Cody die daarna fraai afrondde en daarmee alweer zijn 12e seizoenstreffer op het bord bracht.

In de laatste 20 minuten werd het net niet meer gevonden (nog wel een keer door Cody die -onterecht?-voor buitenspel werd teruggefloten). Beide ploegen waren nog wel dichtbij een treffer: PSV nadat een snelle uitval via Baggio Wallenburg en Cody en een dubbele één-twee tussen hun beiden leidde tot een harde uithaal van laatstgenoemde did ternauwernood door de keeper werd gekeerd. En MVV werd nog tweemaal gevaarlijk. Maar Arne hield, net als in veel andere wedstrijden, zijn doel weer schoon.

Zo eindigde de laatste wedstrijd van 2013 in een ruime, terechte overwinning van (het vandaag door trainer Joonas Kolkka gecoachte) PSV C1. En blijft het om de titel spannend tussen de Rotterdamse ploegen Feyenoord enSparta Rotterdam en PSV.

Rest me om alle spelers, ouders en verdere familie, staf, andere volgers en betrokkenen Hele Fijne Feestdagen te wensen en een supergoed, gezond en bovenal gelukkig 2014 te wensen!

Arne Lekens; Baggio Wallenburg, James Fofana (56' Davy van den Berg), Lars Dickens, Jordan Teze; Gaetan Bosiers, Leandro Fernandes (51' Gregory Kuisch) , Justin Lonwijk (c); Yasin Aalillou, Cody Gakpo, Remco Evenepoel (35' Benjamin Kailie).