1-4
12 december, 00:00
NAC Breda D2 logo
PSV D2 logo

PSV D2 heeft afgelopen zaterdag de eerste helft van het seizoen in stijl afgesloten, namelijk met drie punten winst. In Breda werd NAC met 1-4 verslagen. Omdat Willem II dit weekend wederom punten liet liggen en definitief als titelkandidaat lijkt af te haken (we voorspelden het enkele weken geleden al), ziet het er naar uit dat na de winterstop vooral Den Bosch een gevaarlijke outsider wordt. De Bosschenaren staan weliswaar 16 punten achter, maar hebben ook drie wedstrijden minder gespeeld.
    Goed, terug naar zaterdag. De D2 won de afgelopen weken wel steeds zijn wedstrijden, maar de manier waarop was niet om de tranen van in de ogen te krijgen. Aan de inzet viel niets af te dingen, maar het veldspel was beslist niet overtuigend en PSV leek soms tegen zichzelf te voetballen. Het begin van de wedstrijd zaterdag tegen NAC was wederom rommelig en niet daadkrachtig. PSV (met een prima spelende Armando Obispo van de D3 in de basis) liet zich vanaf het begin terugdringen wat al na drie minuten resulteerde in een droge knal van afstand die onhoudbaar voor Aaron van Engelen in de kruising sloeg: 0-1. PSV was meteen wakker, dachten we, maar die eerste tien minuten blijft NAC beter combineren en komt PSV simpelweg niet uit de stellingen. Uit een corner wederom een goede kans die Aaron gelukkig prima pakt en daarmee erger voorkomt. Trainer Twan Scheepers grijpt dan in, pleegt wat omzettingen en langzaam maar zeker begint het bij PSV een beetje te lopen. Pas in de 13e (!) minuut krijgt PSV een kansje als Jeroen Swinkels van afstand de handschoenen test van de NAC-keeper. NAC zoekt het dan vooral in de afstandsschoten die Aaron allemaal moeiteloos pakt. Na 16 minuten dan eindelijk een échte kans voor PSV. Danté Rigo (weer eens terug in zijn 'oude' team) zet goed door op het middenveld en bedient de inlopende Matthias Verreth. Matthias legt hem breed op Giovanni Nicolaas die zijn schot in de handen van de keeper ziet verdwijnen. Geen '100% kans', maar de dynamiek van de aanval geeft goede hoop voor het verdere verloop van de wedstrijd. Het publiek veert in ieder geval op en klapt de handen warm. Een goed teken!
    Het schot van Gio is inderdaad de opmaat voor een sterker PSV, want nog geen minuut later schiet Matthias op de paal en vuurt Danté sterk op de keeper. Heel dicht zijn we even later bij een doelpunt als Mats Grotenbreg na een fraaie actie vanaf rechts de bal strak voortrekt naar Zohair Labyad die hem min of meer vrij voor het inschieten heeft, maar hem toch naast krijgt. Via Matthias komen er dan nog wat kansjes, maar het betere spel betaalt zich vooralsnog niet uit in doelpunten.
    Na de rust (oei oei!) is het dan opeens bijna 2-0 voor NAC, maar Jeroen redt van de doellijn. En eindelijk, eindelijk; in de achtste minuut neemt Danté het team op sleeptouw. Een flitsende combinatie, die via Matthias en invaller Cody Gakpo (D3) loopt, komt bij een inschuivende Danté die droog zijn voet tegen de bal zet en hem prima laag in de hoek vlijt: 1-1. Er valt een last van de schouders van de D2 en NAC komt er in het verloop van de wedstrijd niet meer aan te pas. De combinaties beginnen te lopen en de ene aanval na de andere rolt richting het Bredase doel. Eerst is het Ties van den Eijnde die vanaf links doorbreekt en een schot lost dat door de keeper naast wordt getikt. Een paar minuten later is het wel raak. Opnieuw is Cody bij de aanval betrokken, maar nu komt de bal via Danté bij Matthias die inschuift en voor de 1-2 tekent. Cody en Zohair krijgen dan zelf nog een kans en Matthias moet zelfs de 1-3 nog scoren, maar net als bij Zohair gaat de opgelegde kans naast. Na een actie van Mats (geen doelpunt) is het dan Zohair die met een prima solo zijn doelpuntje uiteindelijk wel meepikt: 1-3. Cody bepaalt met een brutale actie de eindstand op een verdiende 1-4. Ties krijgt vlak voor tijd nog een zeer goede kans op de 1-5, maar zijn schot is te veel door het midden geplaatst en kan door de keeper naast worden gedoken.
    Achteraf kun je zeggen: er had meer ingezeten, maar zeker in de tweede helft werd er goed, met veel overtuiging en bij vlagen flitsend gevoetbald. PSV liet zaterdag zien terecht de ranglijst aan te voeren en is na de winterstop dé te kloppen ploeg! Volgende week nog twee of drie keer trainen, daarna een verdiende rustperiode van drie weken.