PSV C1 - NEC/FC Oss C1

 1. zaterdag 12 oktober 00:00

  De Uitslag


 2. Na vier competitierondes stond vandaag alweer de vijfde op het programma..... En een heuse topper ditmaal: de huidige nummer 1 (PSV) versus de nummer 2 (NEC/Fc Oss)! De Nijmeegse ploeg had tot dusver één verliespartij, waar PSV éénmaal genoegen moest nemen met een gelijkspel.

  Vanwege de vele verschuivingen de laatste weken, was het ook nu weer de vraag wie de C1 voor deze wedstrijd tot zijn beschikking had. En voor deze topper was volledig op oorlogssterkte. Op de, helaas, geblesseerden Ruud van Breemen Lars Dickens na.

  De wedstrijd werd onder optimale omstandigheden gespeeld: het gras was lekker kort en een beetje nat. Bovendien was het nagenoeg windstil en scheen een heerlijk najaarszonnetje. Je zou bijna denken dat het voorjaar was.

  PSV liet meteen vanaf het eerste fluitsignaal zien wie er van de twee ploegen bovenaan stond. De bal werd in een hoog tempo rondgespeeld en NEC kreeg nauwelijks de gelegenheid de bal lang in bezit te houden. Ondanks het zeer ruime overwicht creëerde PSV niet veel kansen. Oud NEC-speler Leandro Fernandes probeerde het met een lob, waar een schot misschien beter op zijn plaats was geweest.

  In de 14e minuut kreeg de Eindhovense ploeg dé uitgelezen kans de score te openen. De mee opgekomen centrale verdediger James Fofana stoomde op, en gaf met veel gevoel en precisie de bal diep op spits Cody Gakpo die vervolgens binnen de beruchte lijnen werd aangetikt. Penalty wees de scheidsrechter resoluut naar de stip. Aanvoerder Justin Lonwijk koos voor de rechterhoek. De keeper voor de linkerhoek. En het klinkt misschien raar, maar hierdoor zat de NEC goalie in de goede hoek en kon hij Justins' inzet pareren.

  Ondanks deze teleurstelling bleef PSV prima voetbal spelen. In een hoog tempo ging de bal van voet naar voet. Met als doel het hechte Nijmeegse blok te kloppen. Gaetan Bosiers was dichtbij de eerste treffer nadat hij in de 22e minuut vrijgespeeld werd door Amar Catiç. Zijn schot ging echter voorlangs. Niet veel later kon de NEC-goalie ternauwernood en in 2 instanties een schot met links van Robin Schoonbrood keren. NEC kon hier welgeteld één dreigend moment tegenover zetten. Ondanks dat PSV een overwicht had, en dit uitte door een balbezitpercentage van 87%, gingen beide ploegen met de befaamde brilstand rusten.

  Na rust was hetzelfde spelbeeld te zien. Een oppermachtig PSV dat weinig uitgespeelde kansen kreeg. Amar Catiç was een keer dichtbij, maar daar bleef het eigenlijk wel bij. En je weet het dan in de voetballerij.....zul je net zien dat NEC een keer voor de goal komt en wel scoort. En dat gebeurde dan ook....bijna. Eén onoplettendheid achterin stelde de rechtsbuiten van NEC in staat alleen richting doelman Arne Lekens af te gaan. Zijn inzet was echter te slap om Arne te verschalken. PSV was gewaarschuwd. Maar amper twee minuten later was NEC weer gevaarlijk nadat de scheidsrechter een duwfout op James Fofona niet bestrafte waardoor de linkerspits kon schieten. Gelukkig ging zijn schot ver voorlangs.

  Ondanks deze twee kansen ging PSV stoïcijns door op zijn jacht naar een treffer. En bijna was die daad in de 55e minuut toen Cody Gakpo zich knap vrij kapte en draaide op de rand van de 16meter. Helaas ging zijn schot naast. Drie minuten later zwijnde PSV. Een voorzet van links dwarrelde bij de tweede paal tegen de binnenkant van de paal en vervolgens belandde de bal precies bij Arne in zijn handen.

  Tien minuten later kreeg Robin een opgelegde kans nadat Justin hem via een prima steekpass vrij voor de goal zette. Maar zijn inzet was te slap om de keeper te verrassen. Laat staan te passeren.

  In de 63e minuut gebeurde het dan toch nog voor PSV. Leandro ontving aan de linkerkant de bal en kwam met die bal aan zijn voeten naar binnen. En hij loopt en loopt en loopt maar door. En iedere keer als je dacht: " nu gaat ie schieten" gebeurde dat niet. En juist toen je dacht "kans voorbij", zette Leandro zijn rechtervoet tegen de bal en schoot de bal vlammend en hoog achter de verbrouwereerde keeper van NEC: 1-0!!! En wat een prima moment om te scoren. En wat mooi dat uitgerekend Leandro scoort tegen zijn oude ploegmaten!!!

  NEC moest nu wel komen in de slotfase, maar kon geen vuist meer maken voorin. Zo won PSV deze wedstrijd met 1-0. En die eindstand gaf totaal niet de krachtsverhoudingen op het veld weer.

  Desalniettemin: 3 punten erbij. En een prima pot voetbal laten zien. Waar Guus Meeuwis schitterde met "Groots met een zachte G", was het vandaag niet alleen Groots met een hoofdletter G, maar ook Genieten, Geweldig, Gigantisch, Grandioos en vooral Gewonnen.

  Complimenten aan het team voor het prima spel van vandaag zijn zeker op zijn plaats. Bij deze!


  Arne Lekens; Baggio Wallenburg, James Fofana, Armando Obispo, Jordan Teze; Gaetan Bosiers, Robin Schoonbrood, Justin Lonwijk (c); Amar Catiç (50' Yasin Aalillou), Cody Gakpo, Leandro Fernandes.

  Gele kaart: Amar Catiç (gevaarlijk spel)