1-3
10 december, 00:00
VVV Venlo O15 logo
PSV O15 logo

Op veel vlakken tonen de elftallen van PSV o15 en PSV 1 dit seizoen gelijkenissen. Beide teams lieten punten liggen in de race om het kampioensschap in wedstrijden waar je het niet verwachtte. Vaak ook lag het puntverlies niet aan het feit dat er geen kansen gecreëerd werden, maar puur dat de talrijke kansen onvoldoende omgezet werden in doelpunten. Daar boven opkomend dat de tegenstander juist in de wedstrijd tegen PSV wél dodelijk efficiënt bleken te zijn.

Daarnaast zijn beide teams al uitgeschakeld voor de beker en spelen ze allebei voor de winterstop nog twee competitierondes. En ook daar zijn parallellen te zien: zowel de o15 als PSV 1 traden deze zaterdag aan tegen de rode lantaarndrager (resp VVV Venlo en Go Ahead Eagles). En: beide teams spelen volgend weekend tegen de op dit moment (gedeeld) koploper Ajax. Wel heel veel raakvlakken dus zoals u leest..... Het grote verschil is dat in de o15 het gaat om het opleiden van spelers, een omgeving creëeren van fouten mogen maken en daarvan leren. Terwijl bij PSV 1 het om presteren en resultaten halen gaat.

VVV Venlo dus voor de o15. De nummer laatst die vorig weekend eindelijk van "de hatelijke nul" af kwam door een 0-1 overwinning bij Fc Twente. Diezelfde uitslag stond vorige zaterdag ook op het scorebord op De Herdgang na de wedstrijd tussen PSV en AZ. Waarmee PSV (vooralsnog) afstand deed van de 2e plek op de ranglijst en zakte naar plaats nummer 4.

Zou PSV het nu wel lukken om de 3 punten mee terug te nemen naar Eindhoven? En met goed spel en veel doelpunten het zelfvertrouwen een boost te geven, zodat volgende week koploper Ajax maximaal tegenstand geboden kan worden?

Meteen vanaf de aftrap dicteerde PSV het spel. VVV trok zich terug en zoals ze tegenwoordig zeggen, "parkeerde daar de bus". Soms leek het zelfs een dubbeldekker. Toch duurde het een aantal minuten voordat PSV zich liet gelden. Afstandsschoten van Emmanuel Matuta en Joep Kluskens waren in de beginfase de enige wapenfeiten.

Na 12 minuten spelen mocht Mathijs Tielemans een vrije trap nemen. Via via kwam de bal op het hoofd van Joost de Schutter die de bal inkopte en zag dat deze via de vingertoppen van de keeper tegen de lat kwam. Vervolgens was het voor Kees van Lindert een koud kunstje om de 0-1 te scoren.

Ook na de openingstreffer had PSV de bal en speelde de wedstrijd zich volledig af op de Venlose helft. Keeper Robin Verhoeven moest welgeteld één keer in actie komen toen een VVV speler hem met een afstandsschot probeerde te verrassen. Probleemloos ving hij de bal.

PSV was slordig in de eindfase waardoor het niet veel kansen kreeg. Steekpasses op Jeremy Antonisse en Amin Doudah waren net niet op maat. Toch liep PSV in de 30e minuuy uit naar 0-2. Nigel Lonwijk leverde een puntgave voorzet af die door Kees prima binnengekopt werd.

Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde: PSV de bal en VVV teruggetrokken op eigen helft. Nadat een voorzet van Jur Clabbers net over Jeremy zeilde, kwamen de gasten alsnog op 0-3. Jeremy ging op links zijn tegenstander voorbij en gaf prima voor. Van dichtbij werkte Jur de bal echter tegen de lat. De aanval liep door en de bal belandde voor de voeten van Joep Kluskens die koeltjes de bal in Stadion De Koel in de hoek schoot.

Wedstrijd definitief gespeeld zou je zeggen. En dat was ook zo. PSV probeerde nog wel de uitslag te vergroten, maar was niet meer succesvol. Sterker nog: de enige die nog scoorde was VVV nadat zij in de 59e minuut een vrije trap kregen. Deze werd hoog de 16m ingepompt waarna een VVV speler het kopduel won en zo de eretreffer scoorde.

Zo won PSV eenvoudig de uitwedstrijd bij VVV en kan het zich gaan richten op de wedstrijd tegen Ajax. Om nog een beetje mee te kunnen blijven doen bovenin zijn ook dan de 3 punten heilig. En dat ook Ajax wedstrijden kan verliezen bleek eerder vandaag, want Vitesse won van de Amsterdammers met 0-3.

Robin Verhoeven (59' Jules Janssen); Nigel Lonwijk, Emmanuel Matuta (c) (42' Djurre Verschut), Joost de Schutter (55' Nassim Achenteh), Heritier Deyonge; Mathijs Tielemans, Amin Doudah, Joep Kluskens; Jeremy Antonisse, Kees van Lindert, Jur Clabbers.