10 november, 00:00
RJO / FE Excelsior C1 logo
PSV C1 logo

Lokatie: Sportpark Woudestein
    Inmiddels stond de 9e competitiewedstrijd voor het team van trainers Edwin de Wijs en Joonas Kolkka op het programma. Beiden waren verhinderd, zodat vandaag Twan Scheeepers de honneurs waarnam. De wedstrijd was uit bij Excelsior. Een uitwedstrijd dus. En die had de C1 deze competitie nog geen één tot winst om weten te zetten. Blijkbaar pasten de 3 punten er niet meer bij in de grote OAD-bus....maar misschien dat vandaag..... Dan moeten we wel de juiste OAD bus pakken. Want we stonden al binnen in de OAD bus van Ajax C2….. Onze bus was er nog niet en kwam juist op dat moment aan de andere kant van De Herdgang het terrein opgereden. De kleine vertraging zou ons later goed van pas komen, want hierdoor kwamen we niet terecht in een file bij Breda en konden we net op tijd via de A27 het volledig stilstaand knooppunt St Annabosch vermijden.
    Op het kunstgrasveld van Excelsior had PSV meteen al een flinke domper te verwerken. In de allereerste minuut raakte linksachter Ties van den Eijnde zwaargeblesseerd aan zijn enkel. En moest voor nader onderzoek naar het ziekenhuis. Een gekneusde enkel en verrekking was het resultaat. Deze teleurstelling werd al snel weggespoeld toen PSV niet veel later een strafschop kreeg die door Dante Rigo werd benut. Wat een eerste minuten zeg! En de koek was nog niet op. Door matig verdedigen lag de gelijkmaker al snel weer in het mandje. PSV bleef op Rotterdamse (kunst)bodem de betere partij. Maar wist de mogelijkheden niet goed uit te spelen. Excelsior gokte op hun “kapstok-spits” aan wie hun aanvalsspel volledig werd opgehangen. Een kwartier voor rust kwam PSV weer op voorsprong toen Matthias Verreth slim een vrije trap snel nam op de doorgelopen Dante die vanaf de achterlijn prima voorzette op de meegekomen centrale verdediger Kaan Tanriver die knap de 1-2 binnenkopte. Nog geen 2 minuten later werd het echter al weer 2-2. De Excelsior spits mocht doorgaan na in eerste instantie hands te hebben gemaakt. In het strafschopgebied kwam hij Kaan tegen die half uitglijdend nog probeerde de bal weg te tikken. De Rotterdamse spits liep tegen zijn uitgestoken been aan en kwam ten val. Penalty en geel voor Kaan. Zwaar gestraft door de scheids het laatste. Keeper Aäron van Engelen was kansloos met de penalty. Nadat Jaëll Hattu erg dicht bij een nieuwe voorsprong voor PSV was, bracht Dante wél het net in beweging. Een prachtig genomen indirecte vrije trap belandde via de vingertoppen van de keeper in de korte hoek. De scheidsrechter keurde de goal echter af. Niemand had de bal aangeraakt in zijn ogen. Terwijl als hij zijn oren had gebruikt, toch duidelijk kon horen dat de keeper er nog aan had gezeten. Laten we het er op houden dat hij zijn dag niet had of dat hij een zware dag/nacht had gehad.
    In de rust had trainer Twan wat punten aangestipt en vol goede moed werd begonnen aan de tweede helft. PSV nam het heft meteen in handen en was meteen gevaarlijk via een kopbal van Joey Konings. Zijn poging trof geen doel, maar dat deed Dante enkele minuten later wél. En hoe: wederom uit een vrije trap (ditmaal direct) schoot hij de bal vanaf 20 meter in de linkerhoek en nam hiermee revanche op zijn onterecht afgekeurde goal in de eerste helft. PSV bleef goed, scherp spelen en zocht sneller en vaker de diepte over de flanken waar met name Karim Bannani zijn directe tegenstander “het snot voor zijn ogen speelde”. Ook Lennerd Daneels liet zijn vaardigheden in de 2e helft meer zien en via prima passes met links en rechts stond hij vaak aan de basis van een PSV-aanval. Een enkele keer was hij zelf dreigend zoals in de 45e minuut toen hij solerend de achterlijn haalde en de bal voorgaf op Joey die ook nu helaas ongelukkig was met zijn kopbal. PSV domineerde de tweede helft volledig. De achterhoede gaf de Excelsior voorwaartsen geen enkele ruimte en er werd geen kans weggegeven. Voorin speelde PSV speels en soms oogstrelend. Helaas stond het vizier niet iedere keer op scherp. Want een aantal keer kon een PSV speler vanaf ca strafschopstip vrij een teruggelegde bal op goal schieten. En iedere keer ging deze over of naast. In de 55e minuut scoorde Joey dan eindelijk zijn goal. Van rechts trok hij naar binnen en liet met zijn sterke linker een hard schot los dat dwars door het midden ging. Plotseling lag de bal echter achter de goal tegen de afrastering. Terwijl de spelers van PSV het doelpunt al vierde, en de Excelsior spelers zich al opstelden voor de aftrap, twijfelde de scheidsrechter wederom aan zijn ogen. De bal lag toch achter het doel? Dan kan het geen doelpunt zijn. De PSV spelers lieten hem het gat in het doelnet zien, maar de scheidsrechter zette zijn hulplijn in en ging ten rade bij de Rotterdamse linesman. Klaarblijkelijk had laatstgenoemde alleen geconstateerd dat de bal achter het doel lag. Gevolg: doelpunt afgekeurd en achterbal. Dan vraag je je toch af waarom scheidsrechters gesponsord worden door een grote opticien-keten…. Deze scheidsrechter had vandaag denk ik zijn bril niet schoongemaakt. Of moet hij de volgende keer kleine ruitenwissers op zijn glazen laten monteren zodat deze bij aanslaan schoongewisd worden. Afijn: het doelpunt werd niet toegekend en PSV moest verder om het krachtsverschil in doelpunten uit te drukken. Gelukkig voor de wedstrijd gooide Matthias een paar minuten het duel op slot toen hij na een lange trap van Lennerd zijn directe tegenstander van zich schudde en de 2-4 scoorde. De opluchting was groot bij het team en het doelpunt werd gevierd als ware we kampioen geworden.
    Het restant van de wedstrijd werd op een rustige manier uitgespeeld waarbij Excelsior niet meer voor gevaar kon zorgen en PSV met een goed gevoel én drie punten de bus instapte. Het was jammer dat de grote scheidsrechter een ‘zware’ stempel op de wedstrijd drukte en ongelukkig was met zijn beslissingen op enkele “beslissende” momenten.
    Een woord van dank voor trainer Twan en inval assistent-scheidsrechter Ton Ketelaars is hier ook op zijn plaats. Bij deze! En uiteraard wensen we Ties een goed en voorspoedig herstel toe en hopen hem snel weer op het veld te mogen begroeten!

Aäron van Engelen; Roel van Linschoten, Tom Scheepers, Kaan Tanriver, Ties van de Eijnde (1’ Ymanuel Hurkmans); Dante Rigo; Lennerd Daneels; Jaëll Hattu; Joey Konings (57’ Ertem Bölükbas), Matthias Verreth en Karim Bannani.