9 november, 14:30
Ajax AFC JO15-1 logo

Minimale nederlaag in Amsterdam

PSV O15 stapte deze tweede zaterdag van november de bus in richting Amsterdam. Daar wachtte de leeftijdsgenoten van Ajax om de degens te kruisen. Ajax stond eerste in de poule en verloor de vorige speelronde pas de eerste punten door, verrassenderwijs, bij hekkensluiter Excelsior gelijk te spelen. PSV speelde ook gelijk, en óók tegen een Rotterdamse ploeg: Feyenoord. Zouden de Eindhovenaren ook in staat zijn om de Amsterdammers punten afhandig te maken?

De openingsfase was aardig in balans. Het eerste kansje was voor de thuisploeg, de tweede voor PSV toen Elvic Jager de Amsterdamse doelman weliswaar te snel af was, maar kwam in een erg lastige hoek uit om nog op doel te schieten. Het spel golfde op en neer zonder dat beide teams echt uitgespeelde kansen kregen. Eigenlijk enigzins verrassend werd het in de 26e minuut 1-0 toen een PSV-verdediger in een actie de bal omhoog schoot waarna de PSV-doelman de bal koppend wegwerkte. Deze kwam echter precies voor de voeten van een Ajacied die vervolgens de bal in het lege doel kon schuiven. PSV liet het koppie niet hangen en kreeg in de 32e minuut een grote kans op de gelijkmaker. Na een corner belandde de bal voor de voeten van Tijn Vergeldt die listig de bal doorspeelde naar Tim van den Heuvel. In vrije schietpositie binnen de zestien schoot hij de bal langs de verkeerde kant van de paal. PSV bleef aandringen en zag tweemaal dat een opstomende Renzo Tytens net niet een medespeler bereikte met een voorzet. In de laatste minuut was PSV wederom dichtbij de gelijkmaker. Isaac Babadi was op links zijn tegenstander voorbij en opende op rechts naar Jason van Duiven die na een goede aanname de bal hard op doel joeg. Maar zijn schot zeilde net over de lat.

Na rust ging PSV door met zijn zoektocht naar de gelijkmaker. En had al snel bijna succes. Nadat een bal achter het standbeen van Jason tot corner werd gewerkt kon Bram Rovers goed inkoppen, maar ook deze poging trof geen doel. Even later waren de Eindhovenaren wederom gevaarlijk na een goede corner van Tim, maar twee ploeggenoten konden net niet bij de bal. Zo drukte PSV de thuisploeg steeds verder terug op eigen helft. Het moest alleen waakzaam zijn op de counter.

Bart Hamers keerde in de 55e minuut een afstandsschot en had verder in de tweede helft weinig te doen. Na goed doorzetten van aanvoerder Jason kon hij bijna Khaled Razak vrij richting doel wegsteken, maar de laatste Ajax-verdediger stak daar nog net figuurlijk een stokje voor. En even later leek Jason zelf alleen richting doel te kunnen, maar maakte een Ajacied het hem zo lastig dat hij nauwelijks kracht achter zijn schot kon leggen. De gelijkmaker hing in de lucht. En in de 67e minuut dacht iedereen dat die ook kwam. Eus Waayers speelde Jason in die goed de bal in de diepte doorspeelde waar Julian Kwaaitaal in kansrijke positie de uitlopende doelman met een lob probeerde te verschalken. Maar helaas was de doelman net te lang, of de lob net te kort. Maar feit was dat het geen doelpunt opleverde. Nadat Ajax een counter slordig uitspeelde ging PSV alles of niets spelen. Het zag bovendien vlak voor tijd de Ajax-aanvoerder met tweemaal geel het veld verlaten. Maar verder dan een lange bal van Bram Rovers die op het Ajax-doel kwam en een schot dat net op het laatst van richting werd veranderd, kwam PSV niet.

Daardoor verloor het van Ajax, maar kreeg het veel te weinig. Op basis van teamgeest, inzet én spel was een gelijkspel het minimale wat de Eindhovense ploeg mee de bus in had moeten nemen. Komende dinsdag speelt het team thuis tegen Vitesse. Als ze hetzelfde op kunnen brengen als deze wedstrijd, dan volgt de beloning snel.

Bart Hamers; Reda El Meliani (72/Onesime Zimuangana), Bram Rovers, Joëll Gill'ard, Renzo Tytens (72/Raf van de Riet); Tijn Vergeldt (49/Arthur Piedfort), Tim van den Heuvel (57/Eus Waayers), Isaac Babadi; Elvic Jager (51/Khaled Razak), Jason van Duiven (c), Julian Kwaaitaal.