9 november, 00:00
Excelsior C1 logo
PSV C1 logo

Na de topper vorig weekend tegen Feyenoord, trad het team van trainers Edwin de Wijs en Joonas Kolkka op zaterdag aan tegen een andere vereniging uit Rotterdam: Excelsior.

Eind september troffen we ook dit team al. Toen in verband met de bekercompetitie. Ondanks het "fysieke geweld" werd er toen met 1-2 gewonnen.

In de competitie draait Excelsior in de subtop mee: 1x winst, 3x gelijk en 2 verliespartijen verder staat het met 6 punten in de middenmoot. Wel met nog een inhaalwedstrijd voor de boeg.

PSV startte goed en kreeg na 3 minuten al een penalty. Linksachter Lars Dickens kwam mee op en werd binnen het strafschopgebied aangetikt. Aanvoerder Justin Lonwijk schoot de bal echter naast en liet daarmee de kans liggen om al heel snel op voorsprong te komen. In de tegenaanval wist Excelior wel het net te vinden, maar de goal werd vanwege buitenspel geannuleerd.

PSV was gewaarschuwd en pakte de draad weer snel op. Met prima veldspel dicteerde het de wedstrijd. En dat leidde ook tot kansen. Na een schitterende lange bal van Armando Obispo kwam Justin in de 19e minuut alleen voor de uitkomende keeper en wil de bal over hem heen liften. Maar de keeper kan nog net bij de bal en voorkwam daarmee de openingstreffer.

Iets later kreeg spits Cody Gakpo een kans. Na lang balbezit werd Justin op rechts vrijgespeeld. Zijn voorzet belandde bij Cody die de bal echter recht op de keeper schoot. Twee minuten daarna kwam Excelsior plotseling op voorsprong nadat het profiteerde van slordig balverlies op het middenveld. In eerste instantie tikte keeper Arne Lekens de bal nog met zijn vingertoppen tegen de lat, maar een meegelopen Rotterdamse speler kon de rebound simpel binnenkoppen.

PSV liet de kopjes niet hangen en schakelde nog een tandje erbij. En kreeg na een half uur spelen weer een grote kans. Na wederom een schiterende diepe bal van Armando kon Robin Schoonbrood de bal in het strafschopgebied breedleggen op Cody die ook nu recht op de keeper schoot die net op tijd zijn benen kon sluiten en zo de inzet van Cody ternauwernood stopte.

Toch kwam PSV voor rust nog op gelijke hoogte met Excelsior. Na een goedlopende aanval via Gaetan Bosiers belandde de bal tegen een hand van een Excelsior speler. En omdat hij binnen de 16 meter lijnen stond wees de scheidsrechter wederom naar de stip. Ditmaal ging Armando Obispo de penalty nemen en ondanks dat de keeper er nog aanzat scoorde hij in de linkerhoek.

In de tweede helft zette Excelsior PSV eerder vast. En daar had de Eindhovense ploeg moeite mee. Het spelbeeld was iets rommeliger. En het duurde tot de 44e minuut voordat PSV weer eens het doel van Excelsior bestookte.

Nadat Justin weer ongelukkig was met een stift die net over het doel ging, kwam PSV in de 55e minuut toch op voorsprong. De net ingevallen Amar Catiç ontving de bal ter hoogte van de middenlijn aan de zijlijn. Speelde zich vervolgens knap vrij, en stuurde Yasin Aalillou de diepte in. Die liep zijn tegenstander eruit, haalde de achterlijn en legde de bal terug. De meegelopen Amar kon vervolgens de bal van dichtbij binnenschieten: 1-2.

In de 62e minuut begonnen de doldwaze 5 minuten. Het begon met de situatie dat de scheidsrechter tegen Arne floot voor de 6 secondenregel (waar zie je dat nog deze tijd). De indirecte vrije trap die toegekend werd leidde uiteraard tot veel onrust in de Eindhovense muur. Te vroeg uitlopen leidde tot een gele kaart en het overnemen van de vrije trap. En voor nog een kaart aan PSV zijde voor opmerkingen op de leiding. De tweede poging werd geblokt waarna de bal in de hoek van het strafschopgebied omhoog ging. Yasin ging daar het luchtduel aan waarbij zijn tegenstander viel. De scheidsrechter zag hier een overtreding in en wees voor de derde keer naar dezelfde stip. Net als vorige week tegen Feyenoord keerde Arne de penalty en bombardeerde zichzelf hiermee tot ware penaltykiller. Gelukkig voor PSV duurde de doldwaze 5 minuten slechts 3 minuten en liep het behalve een aantal kaarten geen verdere schade op.

Vlak voor tijd kreeg Robin Schoonbrood nog een kans op de 1-3, maar zijn inzet ging net naast.

Zo eindigde de wedstrijd wederom in een 1-2 overwinning van PSV. Een terechte winnaar waarbij het team zichzelf met name in de eerste helft tekort deed omdat het verzuimde om Excelsior op (grote) achterstand te zetten. Volgende week krijgen we de derde ploeg uit Rotterdam op bezoek: Sparta. Een topper tussen de nrs 1 en 2.

Opvallend: ik zag zo'n beetje "sgeel" van alle kaarten die we kregen vandaag.... Geen één van de kaarten was voor een overtreding maar allemaal voor zaken als wegtrappen bal, praten of te vroeg uitlopen bij een vrije trap.

Arne Lekens; Baggio Wallenburg, James Fofana, Armando Obispo, Lars Dickens; Gaetan Bosiers (58' Jordan Teze), Robin Schoonbrood, Justin Lonwijk (c); Yasin Aalillou, Cody Gakpo (50' Amar Catiç), Leandro Fernandes.

Gele kaarten: Leandro Fernandes, Baggio Wallenburg (beiden wegtrappen bal), Justin Lonwijk, Robin Schoonbrood (beiden praten) en Yasin Aalillou (te vroeg inlopen bij vrije trap).