1-0
8 oktober, 00:00
FC Groningen O15 logo

In de tussenronde voor de KNVB-beker trad de o15 van PSV aan in en tegen Groningen. Tussenronde? Jawel, na de eerste ronde bleven er 20 ploegen over. En met dat aantal kun je niet zonder ergens een tussenronde in te lasten, tot 2 finalisten komen. De KNVB bepaalde dat er nu een tussenronde gespeeld diende te worden. En dus traden 8 ploegen aan in deze ronde om met 4 teams over te blijven die samen met de 12 vrijgelootte ploegen verder strijden voor de beker.

Waar PSV zonder moeite de 1e ronde overleefde (7-0 overwinning op Dordrecht, had Gronigen beduidend meer moeite met Quick. Maar dankzij een 2-1 overwinning bekerde het uiteindelijk toch door.

In de wedstrijd tussen de sponosoren Essent (Groningen) en Energie.direct (PSV), zou je een energieke wedstrijd mogen verwachten. Een potje voetbal waar de energie van afspat. Of zou het juist verlammend werken omdat een team onder hoogspanning stond? We zouden het gaan ervaren vanmiddag.

PSV opende goed en scoorde in de 4e minuut al bijna de openingsgoal. Na een overtreding net buiten de 16 meter op Kees van Lindert, ging Joost de Schutter achter de bal staan. Hij stuurde de bal net niet voldoende de hoek in om de Groningse keeper te passeren.

Groningen was pas in de 16e minuut voor de eerste keer gevaarlijk. De bal bleef in het strafschopgebied hangen, maar werd gelukkig wild en hoog overgeschoten.

Vlak voor rust wist PSV eindelijk het net te vinden. Na een actie van Jason Pigmans belandde de bal bij Mathijs Tielemans die zijn schot op de lat uiteen zag spatten. De rebound was voor spits Jur Clabbers. Helaas had de assistent-scheidsrechter inmiddels de vlag opgestoken, en nam de scheidsrechter dit signaal over. Een discutabele beslissing, maar er was nog voldoende tijd voor PSV om sportief revanche te nemen.

Na de rust was Groningen even het meest dreigend. PSV leek kwetsbaar en onrustig achterin en had geluk dat Peter Strijbosch goed handelde toen een Groninger ineens voor hem opdook. PSV was gewaarschuwd. Het probeerde ook wel om het duel open te gooien, maar de echte scherpte ontbrak vandaag. Zeker voorin was het net niet vandaag.

Via afstandsschoten en flankballen probeerde het de Groningse muur te slopen. Inzetten van Jason, Jur, Kees en Jeremy Antonisse troffen geen doel.

Aan de andere kant bleef het opletten voor de Groningers. Peter tikte 10 minuten voor tijd een vrije trap nog onder de lat vandaan. Maar zag wel 5 minuten later Groningen op 1-0 komen toen een middenvelder van binnen de 16 kon scoren.

PSV moest nu in de absolute slotfase ineens op jacht naar minimaal één doelpunt. En kreeg in de persoon van Jur ook nog de kans op de 1-1. In plaats van het doel schoot hij tegen het uitgestoken been van een Groningse verdediger aan.

Zo verloor PSV de tussenronde in de bekercompetitie onnodig en kan het zich volledig focussen op de competitie. Met een slecht gevoel kon het de lange busreis richting het Zuiden aanvangen. Volgende week gaat de reis weer naar het Noorden waar Heerenveen in competitieverband de tegenstander is.

Peter Strijbosch; Nigel Lonwijk (45' Heritier Deyonge), Emanuel Matuta (c), Joost de Schutter, Alberto Puts; Mathijs Tielemans, Joep Kluskens (42' Mohamed Nassoh), Kees van Lindert; Jeremy Antonisse (59' Djurre Verschut), Jur Clabbers, Jason Pigmans.

Gele kaart: Joost de Schutter