1-1
8 maart, 00:00
PSV C1 logo
FC Dordrecht C1 logo

25 januari 2014. Waarom deze datum? Dat was de laatste keer dat de C1 van PSV op de eigen Herdgang te bewonderen was. Toen was Willem II de tegenstander. Nu was het de andere topper in de Jupiler League die met hun C1 de degens kruiste met de C1 van PSV.

De uitwedstrijd in Dordrecht werd relatief makkelijk gewonnen door PSV (uitslag 1-5). En omdat zowel concurrent Sparta als Feyenoord de laatste 2 weken een keer tegen een nederlaag aanliepen, is de race om het kampioensschap weer volledig open. Zaak dus om de drie punten vandaag in Eindhoven te houden!

De omstandigheden waren prima. Een heerlijke voorjaarszonnetje zette het kunstgras in de benodigde zon, een licht briesje verzorgde de verkoeling. Omstandigheden waar een deel van de C1-spelers deze week al aan gewend waren. Een aantal spelers was namelijk afgelopen week met de B-jeugd mee naar Qatar waar een toernooi gewonnen werd.

Al snel reeg PSV de ene na de andere kans aaneen. Maar Amar Catiç en Leandro Fernandes hadden het vizier nog niet op scherp staan. Waarbij aangetekend moet worden dat Amar een keer pech had toen hij de paal trof na een slim en snel genomen vrije trap door Gaétan Bosiers.

De Eindhovense openingstreffer kon niet uitblijven. En die viel dan ook. In de 13e minuut was het Amar die raak schoot nadat de bal in de 16 m bleef hangen en ineens voor zijn voeten belandde. Een paar minuten later verdubbelde Leandro bijna de voorsprong. Na een goed en vlot lopende aanval schoot hij rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Dordrecht kon daar nauwelijks iets tegen inbrengen. Het werd alleen dreigend vanuit stilstaande situaties of uit een counter. Eénmaal was het heel dichtbij de gelijkmaker toen een diepe bal tussen de Dordtse voorwaartsen en keeper Arne Lekens belandde. Maar Arne kwam goed uit zijn goal en kon net op tijd de bal buiten het strafschopgebied wegtrappen.

Voor rust kreeg PSV nog een prima gelegenheid. Spits Cody Gakpo speelde zich knap vrij en gaf de bal hard voor op Justin Lonwijk die helaas door kordaat optreden van een verdediger niet tot scoren kwam.

Zo werd de ruststand bepaald op 1-0 hetgeen geen goede weerspiegeling was van de krachtsverhoudingen.

Omdat veel spelers deze week tot donderdag in Qatar verbleven, hebben ze geen carnaval gevierd. Maar vandaag leek het of het team toch met een masker opspeelden. Want het duel kende twee totaal verschillende gezichten.

Waar het de eerste helft met gemak 4-0 had kunnen/moeten staan, stokte de PSV motor in de 2e helft. Het spel was onrustig, de keuzes ongelukkig en er lukte weinig meer. Dordrecht voelde dat prima aan en gooide er nog een schepje bovenop.

En had geluk toen het in de 46e minuut de gelijkmaker in de schoot geworpen kreeg door heel slecht verdedigend werk aan PSV-zijde. Het was echt symptomatisch voor het spel van PSV in deze tweede helft.

Dordrecht kwam nog een aantal keer gevaarlijk door en PSV had geluk dat Arne een prima redding in huis had net na de gelijkmaker.

En PSV? Na een kans voor Leandro in de eerste minuut van de tweede helft moest het wachten tot de 50e minuut totdat het een kansje kreeg. Via de "flipperkast" kreeg Justin de bal voor zijn voeten. Maar zijn inzet trof geen doel.

Vlak voor tijd ging Dordrecht nog bijna met de volle buit er van door. Een vrije trap werd door de aanvoerder vol op de lat getrapt.

PSV liet met dit gelijkspel 2 dure punten liggen in de race om het kampioensschap. En mocht achteraf misschien nog blij zijn met dat ene punt. Van de andere kant had het zichzelf niet in deze situatie moeten brengen door in de eerste helft het duel al te beslissen.

Echt een wedstrijd met twee totaal verschillende helften zoals je maar weinig ziet tegenwoordig.

Arne Lekens; Baggio Wallenburg, Koen Oostenbrink, Lars Dickens, Jordan Teze; Gaétan Bosiers (54' Yasin Aalillou), Leandro Fernandes, Justin Lonwijk (c); Amar Catiç, Cody Gakpo, Gregory Kuisch (54' Remco Evenepoel).

Gele kaart: Lars Dickens (gevaarlijk spel) en Yasin Aalillou (tegenstander onreglementair ten val brengen)