0-1
7 december, 00:00
JVOZ C1 logo
PSV C1 logo

De eerste returnwedstrijd stond dit weekend alweer op het programma. Raar, want we hebben nog niet met alle tegenstanders onze degens gekruisd op competitievlak. Willem II/RKC ontmoeten we daarom voorjaar 2014 binnen één maand tweemaal. Maar nu JVOZ uit Zeeland. De eerste wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning voor PSV. Een moeizaam behaalde overwinning destijds waarin diep in blessuretijd de drie punten veiliggesteld werden.

Gezien de storm de afgelopen dagen, waren we benieuwd naar de omstandigheden die we in Vlissingen aan zouden treffen. En we zagen dit al snel: een hobbelig en spekglad veld lag op ons te wachten. Gelukkig was de wind gaan liggen en was het droog.

Of het door bovenstaande oorzaken kwam of iets anders: pas in de 19e minuut viel het eerste wapenfeit te noteren. Een vrije trap van JVOZ ging rakelings naast. PSV leek langszaam in de wedstrijd te komen en kwam in de 22e en 25e twee keer over de flanken goed door na 2 steekpasses van aanvoerder Justin Lonwijk op respectievelijk Remco Evenepoel en Yasin Aalillou. Beide keren werd er echter niet doeltreffend afgerond.

Dit gebeurde wél in de 26e minuut toen James Fofana met een heerlijke pass spits Cody Gakpo vrij voor de keeper zette. Zijn bal van achteruit viel precies over de centrale verdediger op de borst van Cody, die vervolgens koelbloedig afrondde: 0-1.

Een minuut later profiteerde JVOZ bijna van laksigheid in de Eindhovense verdediging. Maar gelukkig had de bal net daarvoor de achterlijn gepasseerd. Een paar minuten voor rust was de Zeeuwse ploeg wederom gevaarlijk. Over de rechterkant kwam een speler door en zijn voorzet werd nog net door keeper Arne Lekens weggetikt. De bal belandde zo echter bijna bij de linksbuiten van JVOZ, maar gelukkig was Baggio Wallenburg wakker (en dat was knap want hij zat al heel vroeg in de auto naar Eindhoven) om verder gevaar in te dammen.

In de laatste minuut kwam PSV weer gevaarlijk voor de goal. Een corner van Davy van den Berg werd door Yasin Aalillou op goal gekopt. De keeper redde fabuleus en tikte de bal nog net uit de doelmond. Waardoor Justin de kans kreeg de bal op doel te koppen. Zijn inzet werd ook ternauwernood van de lijn gehaald en daardoor kon hij nóg een keer op doel koppen. Deze inzet ging echter net naast. Beide ploegen gingen hierdoor met 0-1 rusten.

In de 2e helft duurde het net als in de 1e helft lang voordat de wedstrijd losbarstte. Maar toen het eenmaal zo ver was...... In de 45e minuut werd Leandro Fernandes in de doelmond door de keeper wel/niet aangetikt. En wees de scheidsrechter naar de stip. Aanvoerder Justin Lonwijk posteerde zich achter de bal, maar zijn schot belandde nog net op de voet van de JVOZ goalie. En mistte PSV wederom een penalty.

Drie minuten later lag de bal ineens aan de andere kant op de stip. Een licht vergrijp van James Fofana werd door de verder prima leidende scheidsrechter beoordeeld als zwaar genoeg om ook JVOZ een penalty te geven. En ook hier plaatste de aanvoerder zich achter de bal. Maar net als een aantal keer eerder dit seizoen toonde Arne Lekens zich een ware penalty-killer! Hij keerde de inzet van JVOZ en voorkwam hiermee de gelijkmaker.

JVOZ probeerde in de slotfase op zoek te gaan naar de gelijkmaker en dat leverde PSV meer ruimte op. Justin profiteerde hier bijna optimaal van toen hij in de 57e minuut vrij voor de keeper kwam na goed werk van Tijn Daverveld. Maar ook nu belandde de bal op een uitgestoken been van de keeper. Het was zo wie zo niet de wedstrijd voor Justin want vlak voor tijd werd nog een keer een inzet van hem van de lijn gehaald.

In de laatste 2 minuten werd JVOZ nog tweemaal gevaarlijk. Eerst pakte Arne een afstandsschot nog bijzonder stijlvol. Hij zweefde als een zeemeeuw door de Zeeuwse lucht en plukte de bal voordat deze doel zou treffen.

In de allerlaatste minuut werd een voorzet van rechts door een JVOZ speler nog overgekopt waarna meteen het eindsignaal klonk.

PSV kon zo drie punten bijschrijven na een wedstrijd die niet de geschiedenisboeken in zal gaan als zijnde boeiende wedstrijd.

Arne Lekens; Baggio Wallenburg, James Fofana, Gaetan Bosiers, Jordan Teze (55' Koen Oostenbrink); Davy van den Berg, Leandro Fernandes, Justin Lonwijk (c); Yasin Aalillou, Cody Gakpo, Remco Evenepoel (45' Tijn Daverveld).