AZ JO16-1 logo

Jenson Seelt

Dylan Hopman

AZ bevestigt posities op de ranglijst

PSV moest zaterdag in een rechtstreekse krachtmeting op de Herdgang de meerdere erkennen in koploper AZ. Een mooie gelegenheid om de blamage van een week eerder in Volendam weg te poetsen, maar hoewel AZ geruime tijd in het scoreverloop kon worden bijgebeend, bleken de gasten over de hele wedstrijd zowel individueel als qua team een stap verder in de ontwikkeling.

PSV had de eerste helft moeite om verdedigend vat te krijgen op de speelwijze van AZ, dat al in de 8e minuut op voorsprong kwam na een fraai afstandsschot van 20 meter. Het team vond daar eerst nog een goed antwoord op. Een kwartier later stelde Dylan de voor de goal vrijstaande Milan in staat om eenvoudig de gelijkmaker binnen te tikken, 1-1. Kort daarna gaf PSV echter in een tijdsbestek van een paar minuten door twee persoonlijke fouten het bereikte evenwicht totaal uit handen. In de 25e minuut kreeg de door de 0-1 gewaarschuwde Jules een afstandsschot niet onder controle, waarna een van de Alkmaarse spitsen attent toesnelde en de 1-2 alsnog binnen schoot. Nog geen drie minuten later ging centrale verdediger Jenson volledig de mist in toen hij een diepe bal verkeerd taxeerde, waardoor een Alkmaarse aanvaller de vrije doortocht kreeg naar de goal, keeper Jules omspeelde en de 1-3 binnen schoof. De doelman, die zichzelf ook deze goal ten onrechte aanrekende, behoedde PSV vervolgens met een aantal uitstekende reddingen in 1 tegen 1 situaties, waardoor PSV er in slaagde om kort voor rust de belangrijke aansluitingstreffer te maken. Met wederom een assist van Dylan, dit keer uit een corner, kopte Jenson prima de 2-3 in de touwen.

Hoewel PSV het begin van de tweede helft beter in de wedstrijd leek te komen, maakt AZ in de 60e minuut op overtuigende wijze een einde aan het Eindhovense geloof. Wederom met een geplaatst afstandsschot brachten de Alkmaarders de marge opnieuw op twee doelpunten, 2-4. Slechts twee minuten later kreeg de O16 nog een uitgelezen kans om de score nogmaals te verkleinen toen de Alkmaarse keeper Milan ondersteboven liep. De spits nam de toegekende penalty zelf, maar zonder de weggeëbde overtuiging zodat de keeper zich nauwelijks hoefde te strekken en de strafschop stopte. Na nog een paar kansen over en weer, waaronder een 100%-kans van Milan na een goede actie van Ilyas, bepaalde AZ in de 73e minuut de eindstand met een uitgespeelde goal op 2-5.

Al met al een verliespartij tegen een beter AZ. Hoewel de agenda doet vermoeden dat PSV een vrij weekend tegemoet gaat, is niets minder waar. Zaterdag staat om 14:30 uur de uitwedstrijd tegen Vitesse op het programma. PSV zal het dan noodgedwongen moeten doen zonder Deveron, die vorige week tijdens een wedstrijdje na de wedstrijd tegen Volendam zijn pols brak en een paar weken uit de roulatie zal zijn. Beterschap Deveron!

Jules Janssen; D’Leanu Arts - Jenson Seelt - Mylian Jimenez © - Nawaaz Landveld; Naïm Matoug (’65 Mo Nassoh) - Cel Teunen (’41 Jesse Giebels) - Dylan Hopman; Jasper Huijzer (’54 Dyon Dorenbosch) - Milan van de Riet - Ilyas Bougafer.