1-4
6 september, 00:00
PSV O16 logo
AZ O16 logo

PSV speelde zaterdag op de Herdgang tegen AZ, dat 2 weken geleden in de bekercompetitie in Alkmaar nog op overtuigende wijze met 1-3 werd verslagen. In een wedstrijd die van de eerste tot de laatste minuut boeiend was, trokken de gasten uit Alkmaar ditmaal aan het langste eind. Ondanks het drukkende weer werd in een hoog tempo gespeeld. Hoewel PSV de eerste helft moeite had om grip op het spelletje van AZ te krijgen, waardoor onnodige krachtsinspanningen moesten worden geleverd, creëerde PSV meer goede kansen dan Alkmaar. Al in de zesde minuut had Leandro de 1-0 op zijn schoen toen hij de 16 indribbelde en voor de keeper opdook maar te zwak inschoot waardoor de keeper eenvoudig kon redden. Vijf minuten later claimde spits Joël een penalty toen hij het strafschopgebied op snelheid van rechts binnenkwam en werd gevloerd door de laatste van een aantal verdedigers die hij passeerde. De scheidsrechter wilde van een penalty echter niets weten. Na 17 minuten leek dan de bevrijdende openingstreffer te vallen toen de opkomende Lars op de rand van de 16 de combinatie zocht met Justin, die uiteindelijk dicht bij de goal de 1-0 in de korte hoek leek binnen te schieten. De Alkmaarse keeper redde zijn inzet echter uitstekend. AZ was tot op dat moment pas eenmaal gevaarlijk voor het Eindhovense doel geweest, toen een scherpe voorzet echter door alles en iedereen werd gemist. Geheel tegen de kansenverhoudingen in namen de Alkmaarders in de 20e minuut echter de leiding toen rechterspits met de bal naar binnenkwam en besloot van 25 meter op het doel van keeper Mike te vuren, en hem met een schitterend zwabberend schot in de linker kruising kansloos liet, 0-1. Nadat Justin na een actie binnen de 16 en Joël na een voorzet na een goede actiesnelheid van Amar nog een goede kans misten, bepaalde AZ kort voor rust de stand op 0-2 toen de spits vanuit een duidelijke buitenspelpositie van de scheidsrechter alleen door mocht op de uitkomende Mike en de bal onder hem door in de lege goal schoof.

Hoewel PSV de tweede helft goed begon met een grote kans in de 42e minuut toen aanvoerder Armando in een scrimmage van dichtbij tegen de keeper aan schoot, en het elftal na de aanwijzingen van de trainer meer vat had op de speelwijze van AZ, wisten de gasten de score uiteindelijk tot een geflatteerde 1-4 op te voeren. Joël maakte in de 64e minuut nog wel de aansluitingstreffer toen hij de bal in de 16 schuin voor de goal in de voet kreeg aangespeeld en geplaatst in de vrije linkerhoek binnenschoot, maar AZ maakte in de slotfase nog twee doelpunten binnen 7 minuten uit een goede individuele actie en na een snelle omschakeling.

Al met al een krachtenverslindende, maar goede en leerzame, wedstrijd tegen een goede tegenstander die vooral effectiever met de kansen omsprong.