5-0
6 september, 00:00
Excelsior O15 logo

Het eerste weekend van september! Om 2 redenen altijd een moment om je op te verheugen. Want dan is de kermis weer aanwezig in mijn dorp (incl "dwergwerpen" en de fameuze kliko-koning) ....maar vooral: de start van de competitie!

Na een goede voorbereiding en prima bekerwedstrijd vorig weekend (met een nagenoeg volledige C2 werd Volendam C1 met 3-1 verslagen), stond dit weekend de seizoensopening op het programma. Tegenstander: het Rotterdamse Excelsior.

Omdat de Rotterdamse doelman alleen een keepershirt bij zich had die teveel op het blauwe tenue van PSV leek, keepte de jongeman vandaag in een PSV-shirt. Dat beloofde al voor de aftrap veel goeds. En al snel bleek dat ook zo te zijn. Nadat de PSV-goalie Kyan van Dorp in de 3e minuut een schot van Excelsior onschadelijk maakte, liet PSV in dezelfde minuut zien hoe je wel efficiënt aan kunt vallen. Een fantastische lange bal van achteruit van Abou Kone kwam terecht bij linksbuiten Gregory Kuisch, die op snelheid zijn tegenstander voorbij ging. Omdat de keeper ver uit zijn doel was gelopen, kon Gregory de bal over de keeper voorzetten waar het vervolgens een koud kunstje voor spits Sem van den Broek was om van dichtbij de bal over de doellijn te tikken: 1-0.

Na de snel verkregen voorsprong bleef de Eindhovense ploeg de betere. Rustig combinerend zocht het naar gaten in de Rotterdamse defensie. Met name over beide vleugels kwam de ploeg van trainers Edwin de Wijs en Eric Addo regelmatig gevaarlijk door. Niet alleen de vleugelspitsen Arne Bens en Gregory Kuisch waren gevaarlijk, maar ook de backs Benjamin Kailie en Tijn Daverveld lieten zich voorin zien. Tot doelpunten leidde deze aanvallen niet. Onnauwkeurige voortzetting, verkeerde keuzes of slordig afwerken voorkwamen een grotere Eindhovense voorsprong. Zo ging een schot van Joep Hakkens over, een kopbal van Koen Oostenbrink voorlangs en was Arne Bens ongelukkig in de afwerking toen zijn stiftje net nog door de keeper werd gered na een soepele, dubbele één-twee met Sem van den Broek.

Toch kwam PSV vlak voor rust op de verdiende 2-0. Een mooie opening van aanvoerder Joop Daniels op Gregory werd door de laatste op waarde geschat en hij krulde prachtig de bal over de (weer) uitgelopen keeper in de verre hoek.

Na rust kwam PSV al snel in rustig vaarwater toen Koen Oostenbrink bij een corner de bal ineens voor zijn voeten kreeg en beheerste afrondde: 3-0. Amper 2 minuten later was het wederom raak. En net als bij de eerste goal had Abou Kone een groot aandeel hierin. Met de bal aan de voet stoomde hij van achteruit op, een paar tegenstanders achteloos omzeilend. Plotseling stond hij alleen voor de goal, maar in plaats van voor eigen succes te gaan, gunde hij de treffer aan de meegelopen Sekou Sidibe die zo eenvoudig de 4-0 aantekende.

Na een uur spelen vergrootte PSV verder naar 5-0. Een corner van Joop Daniels kwam op het hoofd van de ingevallen Yasin Aalillou die de bal achterwaarts verlengde naar Vince Colpaert. Zijn voorzet werd door Sem van den Broek via een soort halve omhaal tot doelpunt gepromoveerd.

De wedstrijd was hiermee natuurlijk al lang en breed gespeeld. Maar toch gebeurde er nog van alles in de slotminuten. Allereerst werd Abou Kone met een rode kaart van het veld gestuurd na een vermeende tik met zijn knie terwijl er geen bal in dr buurt was, was Yasin Aalillou ondanks het ondertal nog heel dicht bij de 6e treffer en kwam Joop Daniels met een gele kaart nog goed weg nadat hij in een duel veel te laat was halverwege de Rotterdamse helft. Omdat ook Tijn Daverveld in de eerste helft een keer geel kreeg, zou je mogelijk denken dat PSV het ondanks de grote uitslag het soms lastig had met Excelsior. Maar dat was geenzins het geval. Als het zorgvuldiger in de eindfase was geweest had een grotere uitslag eerder tot de mogelijkheden gehoord. Laten we de kaarten op jeugdige roekeloosheid houden, en is het hopelijk een goede leerschool voor de spelers.

De competitiestart is in ieder geval prima. Benieuwd of het team komend weekend de lijn door kan trekken. Dan staat de uitwedstrijd bij Feyenoord op het programma.

Kyan van Dorp; Tijn Daverveld (36' Joey Verhoeven) Abou Koné, Koen Oostenbrink (51' Yasin Aalillou), Benjamin Kailie (51' Vince Colpaert); Evert Linthorst, Joep Hakkens (36' Sekou Sidibe), Joop Daniels (c); Arne Bens, Sem van den Broek, Gregory Kuisch.

Rode kaart: Abou Kone
    Gele kaarten: Tijn Daverveld, Joop Daniels