1-0
4 september, 00:00
PSV D1 logo
Willem II/RKC D1 logo

De kop is eraf! Na een lange zomervakantie en een korte, intensieve voorbereiding (waarin een redelijk toernooi werd gespeeld in Vorden en een nuttige oefenpot werd gespeeld tegen Leverkussen), werd zaterdag dan eindelijk de aftrap gegeven voor het nieuwe voetbalseizoen. Tegenstander was Willem/ RKC D1 dat sinds de fusie nooit meer de favorietenrol heeft waar kunnen maken die ze daarvoor wel hadden, maar tegen PSV altijd gebrand is op een goed resultaat. Of ze daarmee willen zeggen: ze kunnen echt niet alleen in Eindhoven goed voetballen…. De wedstrijden die PSV de afgelopen jaren tegen Willem II speelde, gingen altijd op het scherpst van de snede en waren bijna altijd onverminderd spannend. Een goed resultaat voor PSV stond vooraf dan ook allerminst vast.
    Aan het weer lag het in ieder geval niet. Dat was prachtig! En met de tenues was ook niets mis. Prachtig, met die witte bies op de broeken. PSV D1 heeft dit seizoen een selectie van 18 spelers, waarvan Lennerd Daneels (ex-Willem II) en Tom Scheepers (Eindhoven) de nieuwe aanwinsten zijn. PSV begon tegen Willem II ook met die spelers in de basis, Aaron van Engelen stond onder de lat.
    Over de eerste helft kunnen we best kort zijn. Het begin bestaat vooral uit het aftasten van elkaar, met snelle wisselingen van balbezit, maar zonder grote kansen. In de zesde minuut krijgt de D1 een behoorlijke kans als Matthias Verreth uit een corner van Mink Peeters (eindelijk weer terug bij zijn 'eigen' team, net als Dante Rigo) weliswaar mist, maar de bal bijna door een speler van Willem II in eigen doel wordt gekopt. PSV speelt fris en met verstand met Dante als spin in het web, Willem II kan daar eigenlijk weinig tegenover stellen. In de vijftiende minuut de tweede kans. Op links wordt een aanval opgezet via Ertem Bölükbas en Joey Konings (Joyvonen!). Joey slingert de bal voor het doel van Willem II waar Mink koppend net mist. Pas in de 22e minuut zorgt Willem II voor enig gevaar, maar de bal kan door de PSV-verdediging (Ymauel Hurkmans, Koen Vos, Tom, Ties van den Eijnde) zonder veel problemen worden weggewerkt. Opvallend is wel dat na die actie van Willem II het spel van de D1 slordiger wordt en, buiten een tweetal vrije trappen, PSV ook niet meer echt in de buurt van het Tilburgse doel komt.
    In de tweede helft (Giovanni Nicolaas voor Ertem en Roel van Linschoten voor Koen) staat er een ander Willem II. PSV stoort de opbouw van de tegenstander veel minder goed dan in de eerste helft en laat zich zelfs terugdringen op eigen helft. Uit een (onterecht?) gegeven vrije trap in de zesde minuut krijgt Willem II zelfs de beste kans van de wesdtrijd. Aaron laat echter zien dan zijn uitverkiezing tot Beste keeper van het toernooi in Vorden niet gebaseerd is op los zand; hij bokst de bal prachtig net over de lat. Maar PSV is gewaarschuwd. In de twaalfde minuut pas laat PSV zich weer in de buurt van het doel van Willem II zien. Op links ontstaat een aanval bij Ties die Mink in de diepte aanspeelt. Mink stuurt Joey weg op de flanken die vervolgens Mink weer aanspeelt. Mink zet voor op de inlopende Lennerd die net mist. Een grote kans! Joey krijgt meteen daarna uit een corner een goede kopkans, maar nauwelijks een minuut later ketst een vrije trap van Willem II aan de andere kant via de paal naast. Zonder Willem II tekort te doen (ze spelen een sterke tweede helft) kan bij het PSV-publiek de indruk niet worden weg genomen dat de scheidsrechter de vrije trappen voor Willem II wel héél makkelijk weggeeft. Ze krijgen er een stuk of zes in de tweede helft, waarvan de meeste gelukkig voor weinig gevaar zorgen. PSV staat behoorlijk onder druk in deze fase van de wedstrijd, maar kan er in de 20e minuut opeens snel uitkomen. Matthias gaat alleen op de keeper af, maar kan de bal op het laatste moment niet langs de goed uitkomende Tilburgse goalie krijgen. Even later een prima actie van Ymanuel die van grote afstand op het Willem II-doel vuurt. Zijn schot wordt tot corner verwerkt maar levert verder niets op. Voor PSV breekt er dan een sterke fase aan waarbij het overwicht weer aan 'onze' kant is. Een doelpunt van Matthias wordt 'en passant' ook nog afgekeurd omdat Joey zijn been te hoog geheven zou hebben. Joey gaat, net als zijn tegenstander, echter puur voor de bal waarbij het been van Joey werkelijk geen centimeter hoger komt dan de speler van Willem II (het staat allemaal op tape, dus we zwetsen zeer beslist niet uit ons nek)
    Maar, het grootste gevaar komt wederom van Willem II. Uit een onoverzichtelijke situatie vuurt een speler van Willem II op Aaron die de bal maar nét via de onderkant lat uit zijn doel kan werken. Alles lijkt er dan op dat het 0-0 blijft. Tot in de 30e minuut. Matthias slingert een corner bij de tweede paal. Iedereen denkt dat Joey de kopbal mist, maar in plaats van te koppen, vangt hij de bal op zijn borst en jaagt het leer snoeihard hoog in de touwen. Verrukkelijk!Een zwaarbevochten overwinning en eerlijk is eerlijk: het had vandaag ook anders af kunnen lopen. Voetballend is PSV verder dan Willem II, maar de combinaties moeten nog veel vloeiender en vanzelfsprekender worden. Niet teveel naar de voeten kijken, maar ook om je heen….Als dát eenmaal gaat lopen, hoeft PSV voor geen enkele tegenstander te vrezen. Niemand die er echter aan twijfelt dat dit team (alle 18!), nog voor mooie dingen gaat zorgen.