FC Twente JO15-1 logo

Jaivy Lourens

Chahid el Allachi

O15 wint van Twente

Halverwege april speelde PSV O15 zijn laatste officiële duel. Toen werd in Amsterdam met 2-2 gelijkgespeeld tegen Ajax. Nu mocht het eindelijk weer eens de wei in en trof het in FC Twente de rode lantaarndrager. In februari wonnen de Eindhovenaren overtuigend met 0-3 in Tukkerland door drie doelpunten van Iggy Houben. Een overwinning vandaag betekende in ieder geval dat PSV ook volgend seizoen start op het hoogste niveau.

De eerste kans was in de derde minuut voor de gasten, maar Niek Schiks rammelde het harde schot uit zijn doel. Een paar minuten later dacht PSV op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Iggy Houben werd vanwege buitenspel afgekeurd. PSV nam het heft in handen en creëerde een fors aantal mogelijkheden. Maar het stokte heel vaak in de eindfase, waar de eindpass of bezetting voor het doel onvoldoende was. Uiteindelijk duurde het tot de 19e minuut voordat de thuisploeg op voorsprong kwam. En daar had het ook nog eens wat hulp van Twente bij nodig. Een fout in de opbouw van de Tukkers werd met enig fortuin door Jaivy Lourens via het been van de Twente-doelman in het vijandig doel gewerkt: 1-0. Even later moest Niek zijn kwaliteiten weer aanroepen om een gelijkmaker te voorkomen door snel uit te komen en de bal met zijn been te keren. In de aanval erop stuitte ook Jaivy op het been van de keeper van de tegenstander. In de 22e minuut lag PSV een flitsende aanval op de groene mat: Ruben van Bommel stuurde Jaivy de diepte in, met zijn turbo erop snelde Jaivy langs zijn tegenstander en gaf voor op de inlopende Iggy die de bal ineens op doel schoot, maar helaas ging zijn schot net naast. Vlak voor rust liet PSV nog twee kansen onbenut zodat de thuisploeg met een schamele 1-0 de kleedkamer opzocht.

Na rust had PSV moeite om in het juiste ritme te komen. Het gaf ook niets weg zodat er in het eerste kwartier weinig te genieten viel. Daarna werd een inzet van Iggy van de lijn gehaald, ging een vrije trap van Milan Govaers rakelings naast en stuitte Shi-jon Martina op de keeper. In de 57e minuut besliste Chahid el Allachi uiteindelijk het duel. Shi-jon bereikte Chahid en laatstgenoemde liet de Twente-doelman kansloos met een schuiver in de verre hoek: 2-0. Daar bleef het bij zodat PSV O15 zich voor volgend seizoen plaatste in de hoogste divisie. Waar het dit seizoen eindigt, is nog een groot vraagteken. Koploper Vitesse verloor deze ronde weliswaar, maar het gat met de gedeeld nummer twee PSV is waarschijnlijk te groot. Terwijl de afstand naar de nummer zes er in feite niet is. In verliespunten heeft AZ er namelijk net zoveel als de Eindhovenaren.

Komend weekend geen competitieprogramma voor PSV O15, maar een toernooi bij Charlton Athletic. Daarna speelt het op dinsdag 14 mei thuis tegen Feyenoord.

Niek Schiks; Livano Comenencia (36/Seb Loeffen), Luc Netten (c), Milan Govaers, Yaël Gil y Muinos; Lars Putters (47/Koen Jansen), Matteo Dams, Sven Simons (47/Chahid el Allachi); Iggy Houben (53/Shi-jon Martina), Jaivy Lourens, Ruben van Bommel (47/Jesper Uneken).

Gele kaart: Luc Netten