3. Doelpunt

Onesime Zimuangana
  4. Wedstrijdverslag

Ruime zege voor de O15

Op een frisse dinsdag namiddag trad de O15 van PSV aan tegen Excelsior. Toevalligerwijs ook de laatste tegenstander toen de ploeg van trainers Vincent Heilmann en Anthony Lurling eind november met een ruime 0-5 overwinning Rotterdam verliet.

Voor beide ploegen stond in feite niets meer op het spel. PSV had zich al geplaatst voor de kampioenspoule na de winterstop. En voor Excelsior was degradatie naar een divisie lager een feit.

Het krachtsverschil was, ondanks de mistflarden, vanaf minuut één duidelijk zichtbaar. PSV domineerde, had (heel) veel de bal en het spel speelde zich dan ook voornamelijk op Rotterdamse helft af. PSV kwam veelvuldig over de vleugels door, en aanvoerder Jason van Duiven had de pech dat hij slechts de paal raakte na een voorzet van Elvic Jager. Het duurde even voordat het doel gevonden werd. Bram Rovers had in de 13e minuut een mooie, lange pass in de benen die door Jason fraai binnengeschoten werd: 1-0. Twee minuten later verdubbelde Jason bijna de score op nagenoeg identieke wijze. Alleen kwam de lange pass nu van Joëll Gill'ard. Ditmaal ging zijn schot echter naast. Nadat Julian Kwaaitaal nog een mogelijkheid liet liggen op de 2-0, kwam Excelsior in de 24e minuut volledig uit het niets langszij. Een vrije trap werd gevaarlijk de zestien ingebracht waar een Rotterdammer gevaarlijk vlakbij keeper Tijn Smolenaars opdook. De toegesnelde Brian van den Boogaard kon nog redding brengen via een tackle, maar de bal werd vervolgens van een meter of 20 via de welbekende zwabber binnengeschoten. Heel even leek PSV wat van slag, maar het herpakte zich goed en kreeg voor rust nog wat kansen. Brian was dichtbij de 2-1 toen zijn kopbal uit de doelmond gehaald werd. Toch wist PSV met een voorsprong de rust te halen. Nadat Jason met een harde schuiver nog op de voeten van de keeper stuitte, ging de aanval door en kon Bram wederom een assist op zijn naam zetten toen zijn voorzet door Elvic werd binnengekopt: 2-1.

Na rust zakte het tempo gelijk met de temperatuur. Excelsior had hierdoor iets meer balbezit dan voor rust en kwam af en toe ook gevaarlijk door. Maar als dat een keer het geval was, trad Tijn prima op en hield zijn doel schoon. In de 50e minuut besliste de ingevallen Onesime Zimuangana het duel. Goed doorzetten van Julian op de linkerflank en een goede voorzet vanaf de achterlijn werd door Onesime binnengegleden. Vijf minuten later werd het 4-1 toen Elvic een lange bal op waarde schatte en rustig de bal voorbij de keeper schoof. Met nog tien minuten te spelen dacht Onesime na een voorzet van Elvic via een hoogstandje de score verder uit te bouwen, maar helaas ging dat feestje niet door. In de slotfase kreeg Excelsior nog een mogelijkheid toen de verdeding wat verslapte, maar ook nu was Tijn Smolenaars alert. Vlak voor het eindsignaal tilde Elvic de stand nog naar 5-1. Khaled Razak slalomde in het zestienmetergebied door de Excelsior verdediging en werd op het allerlaatste moment pas gestuit waarna de bal voor de voeten van Elvic belandde die simpel de 5-1 scoorde.

Een terechte en ruime overwinning waardoor PSV plek 4 op de ranglijst inneemt, met komende zaterdag de uitwedstrijd tegen nummer 5 Vitesse op het programma.