0-1
3 december, 00:00
AZ Alkmaar O15 logo

Na 10 competitieronden achter de rug te hebben, stond deze 11e ronde een topper op het programma: PSV versus AZ. De twee ploegen maken deel uit van een select groepje die op (inmiddels) ruime achterstand van Ajax bivakkeren. De Amsterdammers hebben met 30 punten het volle pond. PSV volgt met 21 punten en vlak daarachter staan met 20 punten AZ en Feyenoord. Tenslotte complementeert Sparta met 19 punten het select gezelschap van de nabije achtervolgers.

Zowel PSV als AZ leden de vorige speelronde duur puntverlies in de achtervolging op Ajax. Beide ploegen bleven steken op een gelijkspel. PSV thuis tegen middenmotor Utrecht (1-1). Sparta hield AZ op 2-2.

Om nog een beetje in het spoor van de nr 1 te blijven moesten beide teams vandaag winnen. Een open wedstrijd lag dan ook in de lijn der verwachtingen.

Omdat de zon slechts een deel van het hoofdveld voorzag van wat warmte, bestond het veld uit goed bespeelbare en uit gladde delen. Lastig spelen dus. En dat zag je ook aan de wedstrijd. Beide ploegen hanteerden een hoog tempo, maar omdat dat ook gepaard ging met veel slordigheden kwam de wedstrijd niet echt op gang.

Voor de doelen gebeurde er bijzonder weinig. Jayden Braaf stuurde in de 8e minuut met een zeer subtiele voetbeweging Mohammed Ihattaren weg. Maar Mo kwam niet tot afwerken. Nadat Ian Maatsen even later bijna de bal in eigen doel schoot in zijn poging de bal te ruimen, was het PSV dat twee keer dreigend was. Eerst veroverde Kees van Lindert de bal op het middenveld waarna hij Jayden aanspeelde. Maar net als Mo in de beginfase kwam ook hij niet tot afronden en zag zijn schot gekraakt worden.

In de 17e minuut was Emmanuel Manu dichtbij de 1-0 toen hij een corner van Joost de Schutter bij de 2e paal naast kopte. Dankzij uitstekend keeperswerk van Peter Strijbosch werd voorkomen dat AZ scoorde. Met een diepe bal werd de snelle linksbuiten weggestuurd en die kon alleen op Peter doorlopen en de hoek uitzoeken. Met een fraaie reflex keerde Peter het gevaar en een zeker lijkende 0-1.

Nadat een scherpe voorzet van Mo in de 25e minuut nét voor het hoofd van een PSV-er weg werd weggewerkt, kwam de wedstrijd in de 33e minuut echt los.

In deze enerverende minuut gebeurde van alles. Eerst werd een inzet van Mo op miraculeuze wijze voor/op of achter? de doellijn wegelgetrapt waarna in de tegenaanval Manu weggleed en de anders doorgebroken AZ speler onbewust aantikte in zijn val zodat Peter de kans kreeg sneller bij de bal te zijn dan de Alkmaarder. Rood of .... De goed leidende scheidsrechter oordeelde dat er niets onoirbaars gebeurde en liet doorspelen. Veel commotie op en rond het veld, en het spel leek eindelijk op de wagen.

De 2e helft begon echter ook weer kabbelend. Een schotje van Mo dat naast ging was het enige wapenfeit. Totdat AZ in de 41e minuut brutaal op voorsprong kwam. Balverlies aan de zijlijn halverwege PSV helft was funest. De achterhoede was uit de organisatie en Peter was dit keer kansloos op de inzet van dichtbij op de voorzet van rechts: 0-1.

PSV keek wederom tegen een achterstand aan. Dat was al vaker gebeurd dit seizoen en vaak werd dat nog omgebogen. Omdat de absolute wil om te winnen en de scherpte vandaag ontbraken, ging dat feest nu niet op. Veel meer dan wat schoten van afstand die eenvoudig door de keeper gepakt werden of schoten die voorlangs gingen, kwam de thuisploeg niet. Het dichtstbij was Joost nog toen de AZ doelman zijn schot in de korte hoek tot corner tikte.

PSV probeerde het wel en ging met 4 spitsen spelen in de hoop iets te forceren. Dat betekende ook dat achterin er 1 op 1 gespeeld werd. Ruimte dus voor de gasten die daar in de 59e minuut bijna ook van wisten te profiteren. Maar net als in de eerste helft wierp Peter zich moedig op de bal toen een AZ speler voor hem opdook.

Zo eindigde de wedstrijd in 0-1 en leed PSV een hele dure nederlaag. Kijkend naar de aard van de kansen én naar de pure wil om te winnen gecombineerd met het als team fungeren, viel er op de overwinning van AZ weinig af te dingen. Helaas.....

PSV liep daarmee thuis wederom tegen puntverlies op en lijkt definitief afgehaakt te zijn in de titelrace. Maar zoals ze zeggen: "It ain't over till the fat lady sings". Of op zijn boerenhollands: "je weet nooit hoe een koe een haas vangt".

Volgende week de uitwedstrijd tegen rode lantaarnhouder VVV Venlo. Tijd voor revanche en de gelegenheid om toch met een goed gevoel de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Ajax in te gaan.

Peter Strijbosch; Thomas Cox (36' Heritier Deyonge), Alberto Puts, Emmanuel Matuta (55' Nigel Lonwijk), Ian Maatsen (c); Joost de Schutter (62' Jur Clabbers), Mohamed Ihattaren, Kees van Lindert; Jeremy Antonisse (50' Amin Doudah), Jayden Braaf, Jason Pigmans.