Ajax AFC JO15-1 logo

Iggy Houben

2x
    Ruben van Bommel

Na twee competitie loze weekenden, trad de O15 van PSV vandaag thuis aan tegen de leeftijdsgenoten van Ajax. PSV had inmiddels zeven wedstrijden in competitieverband gespeeld en behaalde daarin veertien punten. De gasten daarentegen hadden al een wedstrijd meer afgerond en behaalde in die acht wedstrijden vijftien punten. De thuisploeg had dus minder verliespunten en zou bij winst de Amsterdammers op de ranglijst passeren. En dat een overwinning zeer zekers tot de mogelijkheden hoort, blijkt wel uit het feit dat PSV eerder dit seizoen, na een lesje efficiency, drie punten meenam uit Amsterdam. Toen wonnen de Eindhovenaren met 0-2.

De opening van de wedstrijd was voor Ajax. Het trof al na één minuut de bovenkant van de lat. En bleef ook daarna de ploeg met veruit het meeste balbezit. Uiteindelijk gaat het erom wat je met die bal doet. Ondanks het vele balbezit konden de gasten moeilijk een gat vinden in de Eindhovense defensie. Via een paar schoten van rond de zestienmeter was het af en toe dreigend. En als een inzet op doel was, stond doelman Niek Schiks paraat. PSV kon daar een paar speldenprikken tegenover zetten. Zonder noemenswaardige kansen te creëren. Beide doelmannen hielden hun doel schoon tot aan het rustsignaal zodat de ploegen met een 0-0 stand de kleedkamers opzochten.

Na rust was de eerste dreiging van de zijde van PSV. Jaivy Lourens ging op links goed door en gaf hoog voor waarna de bal een beetje in het doelgebied bleef hangen. Helaas was een Ajacied eerder bij de bal dan één van de PSV’ers. Ook in de openingsfase van de tweede helft had Ajax meestal de bal. Niet geheel onverwachts kwamen de gasten in de 44e minuut op voorsprong. Een voorzet van de linkerzijde PSV belandde bij de tweede paal ietwat gelukkig op het hoofd van een Ajacied die via de kruin van Milan Govaers doel trof: 0-1. PSV rechtte de rug en kwam in de 53e minuut langszij. Een fraaie dieptepass van Sven Simons werd even fraai met ’buitenkantje recht’ door Ruben van Bommel tot doelpunt gepromoveerd door de bal over de uitlopende keeper in de verre hoek te trappen: 1-1. Nadat PSV in de 62e minuut goed weg kwam toen de rechtsbuiten van Ajax naar binnen kapte en de bal rakelings naast schoot, was het een minuut later wél raak. Het was de thuisploeg die op 2-1 kwam en wederom was het een prachtig doelpunt van Ruben van Bommel. Jaivy Lourens ontving de bal halverwege de Ajax helft, trok naar binnen en gaf de bal mee aan Ruben die zich niet bedacht en vanaf de rand van de zestien zeer fraai de bal in de verre bovenhoek krulde: 2-1! En de koek was nog niet op. Want in de 65e minuut tilde Iggy Houben de stand naar 3-1. Met veel gevoel werd van achteruit door de sterk spelende Matteo Dams de bal diep gegooid op de sprintende Iggy die zijn tegenstander zijn hielen liet zien en koelbloedig de uitlopende keeper verschalkte met een lepe lob. Drie prachtige doelpunten van PSV en ook drie punten erbij.

Een mooie uitslag vandaag dus in een wedstrijd die bijna een kopie was van de wedstrijd in Amsterdam. Ajax het meest in balbezit, PSV bijzonder effectief in de afronding. En zoals een groot voetbal filosoof ooit zei ‘als je meer scoort dan je tegenstander, dan win je’. Want uiteindelijk tellen de doelpunten en niet het % balbezit. Volgende week treft de O15 in Eindhoven Feyenoord. Weer een prachtige pot voetbal in het vooruitzicht.

Opstelling: Niek Schiks; Livano Commenencia, Luc Netten (c) (36' Milan Govaers), Matteo Dams, Julian Kuijpers; Lars Putters, Sven Simons, Chahid el Allachi (53' Shi-jon Martina); Iggy Houben, Jesper Uneken (44' Ruben van Bommel), Jaivy Lourens.

Gele kaart: Milan Govaers.